Voor jou: 11 tafelschikkingtips

26 juni 2015 |
Voor jou: 11 tafelschikkingtips<

Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt als gast. Je wordt, met een heel gezelschap, gevraagd plaats te nemen aan tafel en er
is geen tafelindeling. Je voelt een onzichtbare strijd om de beste plek om je heen en je doet er zelf ook aan mee. Gelukkig is het je gelukt naast de jarige en je beste vriend te zitten. Mission accomplished.

Rol gastvrouw/heer
Als gastvrouw/heer laat je met tafelschikking zien wie je belangrijkste relatie is. Ook kun je de tafelschikking als prima instrument inzetten om bepaalde mensen met elkaar in contact te brengen.

11 weetjes en tips voor een goede tafelschikking:

1. De eregasten zitten naast de gastheer of de gastvrouw. De stelregel: de vrouwelijke eregast rechts van de gastheer, de mannelijke eregast rechts van de gastvrouw;

2. De basisregel. Privé: dames en heren afwisselend naast elkaar. Zakelijk: op hiërarchie van functie/relatie. De enige uitzondering is de koning. Zijne Majesteit heeft altijd de belangrijkste plaats en de gastheer of gastvrouw zal dan rechts van hem plaats moeten nemen.

3. Echtparen hoeven niet naast elkaar. Als je denkt dat zij hier bezwaar tegen hebben, zet ze dan voor de zekerheid toch naast elkaar;

4. Bepaal welke gasten beter niet naast elkaar kunnen zitten omdat ze niet goed met elkaar overweg kunnen. Bekijk ook welke gasten mogelijk gemeenschappelijke interesses hebben en houd daar rekening mee;

5. Zet gasten met een groot leeftijdsverschil niet naast elkaar, tenzij dat juist het doel is;

6. Minder goede praters kun je het beste plaatsen naast iemand met veel gespreksstof;

7. Mensen die elkaar goed kennen, zitten bij voorkeur niet naast elkaar, tenzij er goede redenen zijn om dit wel te doen;

8. Als de gastvrouw en gastheer niet zelf koken, dan zitten zij op een plek waar ze een goed overzicht over de tafel hebben. Traditioneel is dat aan de uiteinden (hoofd) van de tafel. Is de tafel rond, dan zitten gastheer en gastvrouw tegenover elkaar;

9. Het is niet ongebruikelijk om bij uitgebreide diners de gasten na het hoofdgerecht van plek te laten wisselen. Maak het niet te ingewikkeld: laat bijvoorbeeld de dames van één kant van de tafel wisselen met de dames aan de andere kant van de tafel. De gasten kunnen hun glazen en servet meenemen of je laat bestek, glazen en een servet opnieuw indekken zodra iedereen op de nieuwe plek zit. Bij formele lunches en diners is dit wisselen niet gebruikelijk;

10. Om een rommelige start van de maaltijd te voorkomen, kun je naamkaartjes op de servetten leggen, zodat iedereen gemakkelijk zijn plaats kan vinden. De gastvrouw en gastheer kunnen ook de plaatsen aanwijzen, maar bij grote groepen is dat uiteraard geen optie;

11. Let bij het schrijven van de tafelkaartjes goed op de correcte schrijfwijze van de naam van de gast. Het naambord op het servet geeft de gasten ook de gelegenheid om de naam van de buurvrouw of buurman aan tafel te lezen.

Anne-Marie van Leggelo

www.etiquettebureau.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: