Voor jou: 11 tafelschikkingtips

26 juni 2015 |
Voor jou: 11 tafelschikkingtips

Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt als gast. Je wordt, met een heel gezelschap, gevraagd plaats te nemen aan tafel en er
is geen tafelindeling. Je voelt een onzichtbare strijd om de beste plek om je heen en je doet er zelf ook aan mee. Gelukkig is het je gelukt naast de jarige en je beste vriend te zitten. Mission accomplished.

Rol gastvrouw/heer
Als gastvrouw/heer laat je met tafelschikking zien wie je belangrijkste relatie is. Ook kun je de tafelschikking als prima instrument inzetten om bepaalde mensen met elkaar in contact te brengen.

11 weetjes en tips voor een goede tafelschikking:

1. De eregasten zitten naast de gastheer of de gastvrouw. De stelregel: de vrouwelijke eregast rechts van de gastheer, de mannelijke eregast rechts van de gastvrouw;

2. De basisregel. Privé: dames en heren afwisselend naast elkaar. Zakelijk: op hiërarchie van functie/relatie. De enige uitzondering is de koning. Zijne Majesteit heeft altijd de belangrijkste plaats en de gastheer of gastvrouw zal dan rechts van hem plaats moeten nemen.

3. Echtparen hoeven niet naast elkaar. Als je denkt dat zij hier bezwaar tegen hebben, zet ze dan voor de zekerheid toch naast elkaar;

4. Bepaal welke gasten beter niet naast elkaar kunnen zitten omdat ze niet goed met elkaar overweg kunnen. Bekijk ook welke gasten mogelijk gemeenschappelijke interesses hebben en houd daar rekening mee;

5. Zet gasten met een groot leeftijdsverschil niet naast elkaar, tenzij dat juist het doel is;

6. Minder goede praters kun je het beste plaatsen naast iemand met veel gespreksstof;

7. Mensen die elkaar goed kennen, zitten bij voorkeur niet naast elkaar, tenzij er goede redenen zijn om dit wel te doen;

8. Als de gastvrouw en gastheer niet zelf koken, dan zitten zij op een plek waar ze een goed overzicht over de tafel hebben. Traditioneel is dat aan de uiteinden (hoofd) van de tafel. Is de tafel rond, dan zitten gastheer en gastvrouw tegenover elkaar;

9. Het is niet ongebruikelijk om bij uitgebreide diners de gasten na het hoofdgerecht van plek te laten wisselen. Maak het niet te ingewikkeld: laat bijvoorbeeld de dames van één kant van de tafel wisselen met de dames aan de andere kant van de tafel. De gasten kunnen hun glazen en servet meenemen of je laat bestek, glazen en een servet opnieuw indekken zodra iedereen op de nieuwe plek zit. Bij formele lunches en diners is dit wisselen niet gebruikelijk;

10. Om een rommelige start van de maaltijd te voorkomen, kun je naamkaartjes op de servetten leggen, zodat iedereen gemakkelijk zijn plaats kan vinden. De gastvrouw en gastheer kunnen ook de plaatsen aanwijzen, maar bij grote groepen is dat uiteraard geen optie;

11. Let bij het schrijven van de tafelkaartjes goed op de correcte schrijfwijze van de naam van de gast. Het naambord op het servet geeft de gasten ook de gelegenheid om de naam van de buurvrouw of buurman aan tafel te lezen.

Anne-Marie van Leggelo

www.etiquettebureau.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: