Vleesloos barbecueën op 6 juni

3 juni 2015
Vleesloos barbecueën op 6 juni

De Vegetariërsbond heeft zaterdag 6 juni uitgeroepen tot nationale VegeQdag. Op deze dag staat wat hun betreft de vleesloze barbecue, ofwel de
VegeQ, centraal. Hiermee wil de Vegetariërsbond laten zien dat barbecueën zonder vlees en vis niet alleen heel goed mogelijk is, het is ook nog eens bijzonder lekker. “Barbecueën kan zoveel origineler dan alleen vlees, vlees en vlees. Als je de barbecue culinair benadert, dan zijn de mogelijkheden opeens eindeloos: groenten, paddenstoelen, kazen en de steeds beter wordende vleesvervangers doen de barbecue pas echt lekker worden”, aldus Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond).

*Barbecue 2.0*
De VegeQ is de barbecue 2.0. Het biedt de mogelijkheid om oneindig te variëren en te experimenteren. Het vraagt wel wat meer creativiteit. Alleen maar opletten dat het vlees niet zwart wordt is niet genoeg.

*Grote barbecue in Amsterdam*
De Vegetariërsbond hoopt dat iedereen op 6 juni vegetarisch gaat barbecueën en geeft zelf het voorbeeld met een grote barbecue in Amsterdam. “In Amsterdam zullen ruim 100 mensen komen proeven van al het lekkers van de barbecue en iedereen is welkom”, aldus Floris de Graad. “We vinden het echter ook heel leuk als je zelf een vegetarische barbecue organiseert voor je voetbalteam, familie of vriendengroep.” Als je daarnaast een foto van jouw VegeQ ervaring maakt en je deelt deze via social media, dan maak je daarbij ook nog eens kans op een kookboek vol vegetarische barbecue inspiratie.

*Barbecuetips*
Om iedereen te helpen komt de Vegetariërsbond met diverse tips om vleesloos te barbecueën. Zo kun je met speciale pannetjes ook kaas smelten op de barbecue of kun je kiezen voor niet-smeltende kazen als halloumi en paneer. Spiesjes kun je maken van kant-en klare vleesvervangers, maar ook van tofu, tempeh, ananas, champignons, courgette of aubergine. “Extra voordeel met een VegeQ is dat je al snel iets originelers krijgt dan aangebrande worstjes en hamburger. Daarnaast loop je ook veel minder risico op voedselvergiftiging. Met plantaardige producten gaat niet snel iets fout”, aldus Floris de Graad.

Overig nieuws