Vleesconsumptie stijgt in 2019

22 oktober 2020 | Thijs Jacobs

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf. Een uiterst zorgelijke ontwikkeling”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Ruim een halve kilo meer dan in 2018. Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk in Nederland geconsumeerd als vlees en vleeswaren: 39 kilo per persoon.

Opwaartse trend

Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet. De stijgende kipconsumptie is met bijna een halve kilo de grootste veroorzaker. Nederland eet nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen. “Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen”, zegt Hilhorst.

Foodtrends

De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen vegetariër en de flexitariër juist terrein. Volgens WUR-onderzoeker Hans Dagevos wordt de stijgende vleesconsumptie mede buitenshuis veroorzaakt, zoals door toeristen en flexitariërs die restaurants en fastfoodketens bezoeken. “Het lijkt er op dat de flexitariër thuis zijn best doet, maar dat buitenshuis even vergeet”, zegt Hilhorst. 

Coronacrisis

De onderzoekers verwachten dat de cijfers over 2020 door de coronacrisis meer duidelijkheid over de invloed van het groeiende toerisme en de flexitariër zullen geven. Door coronamaatregelen loopt het toerisme terug en zijn veel restaurants geheel of gedeeltelijk gesloten. “Als de vleesconsumptie buitenshuis doorslaggevend is, zal dat goed zichtbaar zijn in de cijfers over 2020. Misschien moeten we de flexitariër wat beter helpen”, zegt Hilhorst. 

Voedingscentrum

De Schijf van Vijf adviseert niet meer dan 500 gram vlees en vleeswaren per week. In werkelijkheid eten we nu zo’n 750 gram per week. Het Voedingscentrum waarschuwt dat het eten van te veel vlees gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. “Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker”, stelt het Voedingscentrum.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN in actie! #BlackMonday: final sale horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert de landelijke campagne #BlackMonday, die op maandag 7 december van start gaat. Onder de noemer #BlackMonday worden horecaondernemers opgeroepen deel te nemen aan de landelijke actie. Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet per omga ...

Wet- en regelgeving
Cao horeca verlengd tot eind 2021

FNV Horeca, CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn overeengekomen de huidige cao in de horeca met een jaar te verlengen onder gelijke voorwaarden. De drie partijen zijn het er over eens dat d ...

Corona
"Honderden miljoenen voor horeca en cultuur"

Haagse bronnen melden aan de NOS dat sectoren die flink geraakt zijn door de coronacrisis en daardoor een zeer groot omzetverlies lijden, kunnen rekenen op honderden miljoenen steun vanuit Den Haag. Volgens de NOS zet het kabinet de komende dagen de puntjes op de i. Bedrijven die meer dan 70 proc ...

Interview Digitaal Ondernemen
Horecamarketing op socials: influencers als spin in het web

Bij een goede marketingstrategie mag social media niet ontbreken. Wil je verzekerd zijn van een groot bereik, dan kun je haast niet om ‘influencers’ heen. Die influencers vind je op Youtube, op hun eigen blogs, Facebook, Instagram, Snapchat of TikTok. Wie een influencer inzet, meestal te ...

KHN Corona
Deel van de horeca dreigt op 17 januari open te gaan, ondanks maatregelen

Vorige week kondigden verschillende horecaondernemers aan om hun zaken op 17 januari te willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Zij hebben zojuist verkondigd tegenover Omroep Brabant dat ze het vertrouwen in het kabinet hebben opgezegd en hoe dan ook zullen openen op 17 januari. Omd ...

Economie Corona
Horeca na kunst en cultuur meest pessimistisch over economische vooruitzichten

De vooruitzichten van het Nederlandse bedrijfsleven over de eigen verkopen op de korte termijn zijn sinds de zomer sterk verslechterd. De economie zal naar verwachting tijdelijk weer een stap terug moet doen. Vooral de commerciële dienstverlening heeft pessimistischere verwachtingen voor de kom ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: