Vegetarisch tafelen belangrijk in de strijd tegen de opwarming van de aarde

20 juni 2016 | Thijs Jacobs

Op vrijdag 15 juli organiseren de Vegetariërsbond en Tivall de Langste Vegetarische Tafel op het Museumplein in Amsterdam. De tafel wordt ook dit jaar weer iets groter, er worden meer dan 1900 gasten verwacht. Hiermee is de Langste Vegetarische Tafel niet alleen een officieus wereldrecord, maar ook het grootste culinaire vegetarische evenement van Nederland. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond: “De Langste Vegetarische Tafel wordt elk jaar weer lekkerder en dat in een geweldige ambiance. Het is ook nog heel laagdrempelig: iedereen kan gratis aanschuiven aan de gezellige lange tafels.” Dit jaar heeft het evenement als thema klimaatverandering. Bij de oplossingen om dit probleem te verkleinen, wordt vegetarisch eten vaak over het hoofd gezien, dit terwijl de vee-industrie zorgt voor minimaal 14,5% van de CO2 uitstoot.

Vegetariërs, flexitariërs en klimatariërs

Om de gewenste verlaging van broeikasgassen te behalen, die nodig is om de doelstellingen uit het klimaatverdrag van Parijs te halen, moet de vleesconsumptie omlaag. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die daar aan bijdragen, zoals vegetariërs en flexitariërs. Vorig jaar kwam daar de klimatariër bij, een begrip dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Een klimatariër kiest bewust voor klimaatvriendelijk eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is geen, of minder en ander vlees eten. Naast voor biologisch, lokaal en seizoensgebonden producten kiezen, en uiteraard voedselverspilling tegengaan. Een maaltijd zonder vlees is verstandig in alle opzichten, maar vooral ook lekker. En dat proef je als je aanschuift op het Museumplein op vrijdag 15 juli. “Vegetarisch eten draagt bij aan een beter klimaat. Wat we eten heeft absoluut effect op de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Het klimaatprobleem is alleen op te lossen als we ook vaker vegetarisch eten", aldus Floris de Graad.

6000 balletjes en een paar honderd kilo groente

Iedereen mag aanschuiven, overtuigde vegetariërs, klimatariërs, mensen die gewoon benieuwd zijn naar hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Ook veganisten kunnen dit jaar mee-eten, want deze keer is de maaltijd volledig plantaardig. Dankzij partner Tivall, chef-kok Erik Wilschut van Vekologisch en tientallen vrijwilligers belooft het weer een succes te worden. Vanaf ongeveer 18.00 uur wordt er opgeschept. Dit keer staat er een mediterrane maaltijd op tafel met pasta en pesto, een zomerse groenteschotel, salades en 6000 bijzondere falafelballetjes van Tivall.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

KHN
KHN reageert op maatregelen: "Te veel nadruk op horeca"

De Koninklijke Horeca Nederland begrijpt dat, als het aantal besmettingen toeneemt, de overheid maatregelen moet nemen om die groei een halt toe te roepen. Echter verbaast het de brancheorganisatie dat de horeca telkens het boetekleed aan moet trekken. Op de website reageert KHN op de genomen maatre...

Coronacrisis
Download hier de corona checklist

Horecagasten worden vanaf 10 augustus dringend verzocht hun contactgegevens achter te laten om bron- en contactonderzoek makkelijker te maken bij een eventuele uitbraak. Download hier de checklist om uit te printen. Horecaondernemers zijn verplicht contactgegevens aan hun gasten te vragen, gasten zi...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 36 graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Met deze acht tips helpen we je een beetje op weg. 1. Cliché, maar misschien wel de belangrijkste: zorg dat j...

Coronacrisis
Kabinet trekt teugels aan in strijd tegen corona

Horecazaken moeten vanaf maandag 10 augustus de namen en contactgegevens van gasten registreren. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens zijn persconferentie. Het coronavirus is bezig aan een opmars. Om die opmars tegen te gaan is contact- en brononderzoek noodzakelijk, zo stelt de premier. ...

Opening
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over ...

Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: