Vanwege corona zijn dit de 10 foodtrends voor 2021

24 december 2020 | Thijs Jacobs

Vanwege corona zitten de meeste mensen ook in 2021 meer thuis dan ooit. Dit zorgt ervoor dat de verwachte food trends voor 2021 een hoog corona-proof karakter hebben. We wrijven over onze glazen bol en zetten een aantal food trends voor het nieuwe jaar op een rij.

1. Ontbijt

De meeste grote bedrijven hebben al aangegeven dat ze (het grootste deel van) hun personeel thuis laten werken tot de zomer van 2021. Ook daarna willen ze graag dat het personeel meer thuis gaat werken, vanwege kostenbesparingen, efficiëntie en een goede balans tussen werk en privé. Dit zorgt ervoor dat mensen thuis meer aandacht besteden aan het ontbijt. Het is echt waar, want we hebben tijdens de recente lockdowns gezien dat ontbijtgranen veel beter werden verkocht. Sta dus niet raar te kijken als je op Instagram binnenkort heel veel mooie plaatjes van thuisbereide, luxueuze ontbijtjes ziet.

2. Vakmanschap

Mensen worden vakkundiger in de keuken. Door het gebrek aan de mogelijkheid om de horeca te bezoeken, leven ze hun creativiteit uit in de eigen keuken. Je ziet dan ook veel meer gerechten die uren kosten om klaar te maken, maar in een mum van tijd verorberd worden. Nadat er een mooie Instagram-post aan is gewijd natuurlijk... Ook hier speelt mee dat mensen thuiswerken en daardoor tussendoor even in de potten en pannen kunenn roeren en geen reistijd meer hebben. De keuken wordt een speeltuin.

3. Fermenteren

We weten het. In 2020 (en daarvoor ook al) was fermentatie helemaal in, maar in 2021 zet deze trend door. Fermenteren is een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Denk aan zuurkool, bier en yoghurt.

4. Virtuele kookles

Van restaurant op de hoek tot sterrenchef... Er zijn veel professionele keukens die zich lenen om een virtuele masterclass te geven. Groepen vrienden kunnen via Zoom de les bijwonen en hun culinaire vaardigheden bijspijkeren. Dit kan nog wel een heel groot worden...

5. Bezorgservices

Het is een open deur, maar bezorging blijft groeien. De nieuwkomers op het vlak van bezorging (de 'betere' restaurants') blijven dat doen en zelfs cocktails worden nu al bezorgd. Wie had dat een jaar geleden kunnen denken?

6. Milieubewuste verpakking

Al dat bezorgen levert wel veel verpakkingsmateriaal op. Dat is zonde en slecht voor het milieu. Om de impact op het milieu te beperken en op duurzamere wijze te ondernemen, zijn de meeste restaurants op zoek naar ecologisch verantwoorde verpakkingsmaterialen voor bezorging. 

7. Kleinere creaties

Nog maar een jaar geleden kocht je een hele grote verjaardagstaart wanneer je jarig was. De taart werd gedeeld met vrienden en familie, er werd overheen gezongen (wat nu natuurlijk 'not done' is, behalve in kerken) en vele kleine handjes hadden het stuk dat jij in je mond stak al beroerd. Dat is voorbij. We zullen zien dat kleinere taartjes en gebakjes, de 'individuele traktaties', aan een opmars bezig zijn. Betekent dit dan ook de terugkeer van de cupcake?

8. Bartender thuis

Bij gebrek aan horeca leert de bevolking zichzelf de mooiste cocktails maken. Misschien gaan we thuis zelfs experimenteren met zelfgemaakte bitters en andere smaakmakers. Wees als horecaondernemer niet verbaasd als je veel exclusievere verzoekjes krijgt na de coronapandemie. Ook op dit front wordt het kennisniveau flink verhoogd!

9. Doe-het-zelf kits

We moeten noodgedwongen veel thuis doen met zijn allen, maar willen wel de allerbeste kwaliteit op het bord. De door restaurants geleverde doe-het-zelf kits bevatten ook producten die thuis nog afgemaakt moeten worden, zoals het bakken van een stukje vlees of het in de oven schuiven van een versbelegde pizza. Hiermee krijg je het beste van twee werelden: gemak én superieure horecakwaliteit!

10. Fastfood

Voor de een een gruwel, voor de ander de ultieme lekkernij. Fastfood zal blijven groeien. De herinnering aan een zorgenvrij bestaan wordt in voedsel gevangen en tegelijkertijd is fastfood stiekem best heel lekker. Betaalbaarheid en gemak spelen natuurlijk ook mee. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: