UWV: Economische groei stuwt vraag naar horecapersoneel

6 april 2017 | Thijs Jacobs

De arbeidsmarkt in de horeca trekt aan. De sector profiteert van de aantrekkende economie en een sterke toename van het aantal toeristen. Consumenten hebben meer te besteden en eten vaker buiten de deur. Goed nieuws voor werkzoekenden die aan de slag willen in hotels, restaurants, fast service en catering. Al enkele jaren groeit het aantal horecavacatures fors en daalt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering, zo blijkt uit de sectorupdate die UWV vandaag heeft uitgebracht. UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog verder toeneemt.

Vooral veel vraag naar koks

De werkgelegenheid in de horeca groeit sinds 2014. Naar verwachting neemt het aantal banen dit jaar en volgend jaar verder toe, met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Er zijn vooral goede kansen op werk voor koks met een gerichte mbo-opleiding, medewerkers fast service en in toeristische regio’s in de bediening, met name in het hoogseizoen. In totaal ontstonden er het afgelopen jaar 83.000 vacatures in de horeca, liefst 48% meer dan in 2013.

Minder aanvragen WW-uitkering

De toegenomen werkgelegenheid leidt tot een gestage afname in het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat was gegroeid tot 26.600 in 2014 om vervolgens te dalen tot 22.200 in 2016. Gemiddeld is zeven op de tien WW’ers uit de horeca binnen een jaar weer aan de slag.

Knelpunt

In de horeca is het personeelsverloop hoog en er wordt veel gewerkt met tijdelijke contracten. Mede daardoor is het aantal vacatures er hoog. Het werven en vervolgens behouden van gekwalificeerd personeel vormt daarmee een knelpunt voor de sector. De horeca kent meer werknemers met een flexibel contract dan met een vaste betrekking. Drie op de tien werknemers werkt minder dan 12 uur per week. Bijna vier op de tien is scholier of student.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Minder gasten, meer omzet? Het kan met de Kleinste keuken

Bij de gefaseerde openstelling van de horeca krijgt elke horeca-ondernemer er mee te maken: je kunt minder gasten ontvangen dan normaal. Des te belangrijker is het om te kijken hoe je de besteding per gast kunt verhogen. De Kleinste keuken helpt hierbij. Met de Kleinste Keuken, een gebruiksvriend ...

Interview
E-mailmarketing in de horeca: personalisatie is 'key'

Communiceren met gasten is in de horeca essentieel. Nu de branche nog altijd gebukt gaat onder de coronamaatregelen is communiceren via digitale kanalen van groot belang. Voor nieuwe gasten, maar ook voor terugkerende gasten. E-mailmarketing is daarin essentieel. Het verzamelen van e-mailadressen ...

Corona
Terrassen gaan op 21 april niet open

De terrassen gaan op 21 nog niet open. De voorgenomen versoepelingen zijn met minstens een week opgeschoven, aangezien de besmettingscijfers nu nog te hoog zijn. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit bevestigd na het 'Catshuisoverleg' van zondag. De burgemeesters van ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: wordt de horeca eindelijk onderdeel van de oplossing?

Door het mooie weer van vorige week zijn de schellen van de ogen gevallen bij een deel van de burgemeesters, OMT-leden en politiek. Wat wij al lang wisten en verkondigden is waarheid geworden. Bij mooi weer en na een zware winter is er geen houden meer aan en moet de mens eruit. Wij kennen de mens n ...

Corona
Gastvrij Arnhem eerste centrale registratietool voor horeca

Bij heropening van de horeca zijn ondernemers verplicht om een gezondheidscheck en registratie van bezoekers te regelen, om deze bij een contactonderzoek aan de GGD beschikbaar te stellen. Om horecaondernemers hierbij te ondersteunen presenteerde Arnhem zich vandaag als eerste gemeente van Nederl ...

Corona
'Kabinet wil terrassen openen op 21 april'

Het kabinet wil de terrassen op 21 april openen. Ook wil de regering de winkels weer openen. Aanstaande vrijdag buigt het OMT zich over de kwestie. Ook het schrappen van de avondklok ligt op tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen tegenover verschillende landelijke media. De versoepelingen hangen a ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: