UWV: Economische groei stuwt vraag naar horecapersoneel

6 april 2017 | Thijs Jacobs

De arbeidsmarkt in de horeca trekt aan. De sector profiteert van de aantrekkende economie en een sterke toename van het aantal toeristen. Consumenten hebben meer te besteden en eten vaker buiten de deur. Goed nieuws voor werkzoekenden die aan de slag willen in hotels, restaurants, fast service en catering. Al enkele jaren groeit het aantal horecavacatures fors en daalt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering, zo blijkt uit de sectorupdate die UWV vandaag heeft uitgebracht. UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog verder toeneemt.

Vooral veel vraag naar koks

De werkgelegenheid in de horeca groeit sinds 2014. Naar verwachting neemt het aantal banen dit jaar en volgend jaar verder toe, met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Er zijn vooral goede kansen op werk voor koks met een gerichte mbo-opleiding, medewerkers fast service en in toeristische regio’s in de bediening, met name in het hoogseizoen. In totaal ontstonden er het afgelopen jaar 83.000 vacatures in de horeca, liefst 48% meer dan in 2013.

Minder aanvragen WW-uitkering

De toegenomen werkgelegenheid leidt tot een gestage afname in het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat was gegroeid tot 26.600 in 2014 om vervolgens te dalen tot 22.200 in 2016. Gemiddeld is zeven op de tien WW’ers uit de horeca binnen een jaar weer aan de slag.

Knelpunt

In de horeca is het personeelsverloop hoog en er wordt veel gewerkt met tijdelijke contracten. Mede daardoor is het aantal vacatures er hoog. Het werven en vervolgens behouden van gekwalificeerd personeel vormt daarmee een knelpunt voor de sector. De horeca kent meer werknemers met een flexibel contract dan met een vaste betrekking. Drie op de tien werknemers werkt minder dan 12 uur per week. Bijna vier op de tien is scholier of student.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Tech Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiend restaurant is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van een...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: