UWV: Economische groei stuwt vraag naar horecapersoneel

6 april 2017 | Thijs Jacobs

De arbeidsmarkt in de horeca trekt aan. De sector profiteert van de aantrekkende economie en een sterke toename van het aantal toeristen. Consumenten hebben meer te besteden en eten vaker buiten de deur. Goed nieuws voor werkzoekenden die aan de slag willen in hotels, restaurants, fast service en catering. Al enkele jaren groeit het aantal horecavacatures fors en daalt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering, zo blijkt uit de sectorupdate die UWV vandaag heeft uitgebracht. UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog verder toeneemt.

Vooral veel vraag naar koks

De werkgelegenheid in de horeca groeit sinds 2014. Naar verwachting neemt het aantal banen dit jaar en volgend jaar verder toe, met 4% voor werknemers en 2% voor zelfstandigen. Er zijn vooral goede kansen op werk voor koks met een gerichte mbo-opleiding, medewerkers fast service en in toeristische regio’s in de bediening, met name in het hoogseizoen. In totaal ontstonden er het afgelopen jaar 83.000 vacatures in de horeca, liefst 48% meer dan in 2013.

Minder aanvragen WW-uitkering

De toegenomen werkgelegenheid leidt tot een gestage afname in het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat was gegroeid tot 26.600 in 2014 om vervolgens te dalen tot 22.200 in 2016. Gemiddeld is zeven op de tien WW’ers uit de horeca binnen een jaar weer aan de slag.

Knelpunt

In de horeca is het personeelsverloop hoog en er wordt veel gewerkt met tijdelijke contracten. Mede daardoor is het aantal vacatures er hoog. Het werven en vervolgens behouden van gekwalificeerd personeel vormt daarmee een knelpunt voor de sector. De horeca kent meer werknemers met een flexibel contract dan met een vaste betrekking. Drie op de tien werknemers werkt minder dan 12 uur per week. Bijna vier op de tien is scholier of student.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Mensen
Rosalie Theunissen winnaar Klasbak Trofee 2019

Op maandag 24 juni ontving Rosalie Theunissen tijdens het Slotdiner van Tour Culinair in sterrenrestaurant One in Roermond de Klasbak Trofee 2019. Met het jaarlijks uitreiken van de Trofee willen Tour Culinair en SVH het belang van het overdragen van vakkennis in de horeca positief onder de aandacht...

Column David Bakker
Column: De stiekeme vegetariër

We hebben ze allemaal wel eens. Van die vragen. Wie ben ik? Waar wil ik naartoe? Wie is de typische Nederlander? Pas ik daarbij? Nu heb ik sterk het idee dat de horeca ook in zo een soort identiteitscrisis zit. Er komen sterk twee stromingen op die eigenlijk niet met elkaar te rijmen vallen: Vega...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Horecaexploitant, gedraag je!

Wie bedrijfsmatig alcohol mag schenken, komt een bepaalde verantwoordelijkheid toe. Althans, dat vindt de wetgever. Als leidinggevende van een kroeg of als slijter moet je in staat zijn om klanten op de naleving van de waarden en normen van de Drank- en Horecawet aan te spreken. Kennelijk is dat nie...

Tech Advertorial
Een goede betaalervaring is essentieel voor u en uw gasten

Pinbetalingen zijn al jaren in opmars. De ontwikkeling van contactloos betalen heeft dit nog verder versterkt. Ook de horecaondernemers profiteren meer en meer van de gemakken van digitaal afrekenen. Wij vragen ons af welke ontwikkelingen relevant zijn voor horecaondernemers. Hoe willen toekomstige ...

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: