Utrechtse ondernemers krijgen Groene Pluim

16 september 2014 |
Utrechtse ondernemers krijgen Groene Pluim

Gistermiddag 15 september hebben 15 Utrechtse horecaondernemers de Oorkonde “Groene Pluim” van de gemeente Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland ontvangen.

Oorkonde
Horecabedrijven die zich onderscheiden in duurzaamheid, energiegebruik, afval, en water komen in aanmerking voor deze oorkonde. De 15 Utrechtse ondernemingen zijn: Star Lodge, Eetwinkel Geniet, Zanzibar, Park Plaza Utrecht, De Oude Bakkerij, DeFabrique, Café Gastmaal, Stathe, Café het Hart, Barbeton, Doppio Espresso Hertogweg, Burger Bar, Café de Bastaard en Kaatjes Restaurant.

Duurzaam ondernemen serieus nemen
Maandagmiddag reikte wethouder van Hooijdonk (Milieu en Duurzaamheid) samen met KHN deze oorkondes uit aan de Utrechtse horecabedrijven. "Als het ergens kan, is het in Utrecht! De Groene Pluim is ons compliment aan de bedrijven voor hun inzet in energie- en waterbesparing en afvalbeheer en inrichting. Met de pluim kunnen zij aan hun gasten laten zien - en natuurlijk aan de collega’s in de branche - dat zij duurzaam ondernemen meer dan serieus nemen. Energieverbruik, afvalstromen, watergebruik en besparende maatregelen zijn onderdelen waar bedrijven op beoordeeld worden om deze pluim te behalen."

Duurzaamheidsscan
De gemeente Utrecht heeft in samenwerking met KHN afdeling Utrecht het initiatief genomen de horecasector te gaan verduurzamen. Onderdeel hiervan is het laten uitvoeren van een duurzaamheidsscan. Op basis van de behaalde resultaten gaat KHN, samen met gemeenten die zich hebben gecommitteerd aan het programma KHN Vergroenen en Verdienen, Groene Pluimen uitdelen aan ondernemers die via de uitgevoerde scan eenzelfde inspanning hebben geleverd op het gebied van water- en energieverbruik en afvalbeheer.

Toekomstbestendige horecabranche
Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur KHN: “Duurzaam is hot. Gasten vragen om verantwoorde producten en voor ruim een derde van hen is het zelfs doorslaggevend in de beslissing welk restaurant te bezoeken. Door als horecaondernemer gelijk ook na te denken over afvalverwerking en energiebesparing bespaar je geld en vergroot je de bijdrage aan de samenleving met MVO. Het is in deze tijd niet meer de vraag óf horecaondernemers duurzaam moeten ondernemen, maar hóe ze dat doen. KHN zet zich in dit kader in voor een toekomstbestendige horecabranche waar duurzaam ondernemen een vanzelfsprekend deel van uitmaakt.”

Wel of geen Groene Pluim
Op dit moment is in ca. 160 Utrechtse horecabedrijven de duurzaamheidsscan uitgevoerd die vooraf gaat aan behalen van voldoende punten om een oorkonde te kunnen krijgen. Bij de resultaten van de scan krijgt de ondernemer meteen een advies met de maatregelen die hij kan nemen om verder te verduurzamen. Uit de resultaten van de scan plus de genomen maatregelen rolt een score. Hiermee wordt bepaald of een ondernemer de Groene Pluim krijgt. De elf ondernemers die nu een pluim krijgen hebben onder andere de volgende maatregelen getroffen: installeren energiezuinige verlichting, betere installaties en terugdringen watergebruik.

Ondersteunen en stimuleren van ondernemers
De verwachting is dat er dit jaar en volgend jaar nog meer bedrijven een vignet gaan behalen. Er worden dit jaar nog minimaal 40 scans uitgevoerd. KHN gaat de scans komend jaar uitrollen in het hele land. De gemeente Utrecht wil het programma ook volgend jaar continueren. Utrecht heeft binnen haar duurzaamheidsprogramma Utrechtse Energie! verschillende instrumenten om ondernemers te ondersteunen en stimuleren. Op de website utrecht.nl/energiepuntbedrijven staan de mogelijkheden op een rij.
Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: