Uit heel Europa naar Middelbare Hotelschool Friesland voor vakwedstrijden AEHT

7 november 2018 | Thijs Jacobs

Ze komen uit alle hoeken. Van Finland tot Portugal, en van scholen als Touristicko (Split) tot de Ecole d’Hotellerie (Diekirch). Wie maakt de beste koffie? Het fijnste gebak? Het mooiste gerecht? Of weet gasten héél soepel te bedienen? Van 12 tot en met 16 november 2018 zijn zo’n 650 studenten van scholen voor de hotel- en toerismesector uit heel Europa bijeen in Leeuwarden voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT.
 

Ontmoetingen

Dagenlang zal het knetteren van de energie op de campus van het Friesland College. Het gaat niet alleen om winnen. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren zijn minstens even belangrijk. En dat past uitstekend bij de cultuur van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF), onderdeel van het Friesland College, die dit jaar in samenwerking met Stenden Meeting U van NHL Stenden zorgt voor de organisatie van dit grote evenement.

De studenten van de MHF hebben het er dus razend druk mee, dit keer niet als deelnemers - zoals in andere jaren - maar in de organisatie. Al tientallen jaren doen jongeren van de hotelschool mee aan dit prestigieuze event van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme).

Tien wedstrijden

Uit 23 landen mag de MHF deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. De gasten hoeven zich geen moment te vervelen in Leeuwarden, met een programma waarin zij veel zien van de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooral draait deze AEHT om tien wedstrijden in twee dagen: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Al die wedstrijden vinden plaats op de campus van het Friesland College, die op woensdag en donderdag grotendeels is ingericht voor dit evenement. Zo staat de keuken midden in het atrium, werken de barista’s in LEF - het nieuwe restaurant van de MHF - en gaan de computers in het Leercentrum aan de kant om ruimte te maken voor een frontoffice.

Complexe opdrachten

De opdrachten zijn complex. Maak verschillende cocktails met ingrediënten uit een Mystery Box, bijvoorbeeld. Hoe bedien je verschillende gasten in het restaurant, die allemaal wat anders willen en liefst nú… Hoe stel je in de regio vlot een interessant programma samen voor toeristen? En hoe houd je het hoofd koel als je bij jouw balie zo ongeveer drie klachten tegelijkertijd op je bordje krijgt?

Dat is al uitdagend genoeg, zeker als er tijdsdruk is. Bijzonder bij deze AEHT-wedstrijden is dat een deelnemer altijd aan een student uit een ander land wordt gekoppeld om als een team te werken. Dan speelt taal een rol, net als het vermogen om te improviseren vanuit verschillende culturen. Wat doe je dan? Dat is uitdagend én heel leerzaam.

Programma

Naast deze wedstijden krijgen de gasten een warme ontvangst bij een opening, met onder meer een vlaggenparade waarin iedereen in eigen ‘werkkleding’ - van lederhosen tot bandana - een gloedvolle entree maakt. En niet te vergeten als afsluiter een galadiner in Stadsschouwburg De Harmonie met een afterparty in Neushoorn. Wie sportief genoeg is, kan schaatsen in de Elfstedenhal. Zo wordt het een bijzondere week, voor gasten én de studenten van de MHF - die volgend jaar vast graag weer zelf op reis gaan…

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: