Uit heel Europa naar Middelbare Hotelschool Friesland voor vakwedstrijden AEHT

7 november 2018 | Thijs Jacobs

Ze komen uit alle hoeken. Van Finland tot Portugal, en van scholen als Touristicko (Split) tot de Ecole d’Hotellerie (Diekirch). Wie maakt de beste koffie? Het fijnste gebak? Het mooiste gerecht? Of weet gasten héél soepel te bedienen? Van 12 tot en met 16 november 2018 zijn zo’n 650 studenten van scholen voor de hotel- en toerismesector uit heel Europa bijeen in Leeuwarden voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT.
 

Ontmoetingen

Dagenlang zal het knetteren van de energie op de campus van het Friesland College. Het gaat niet alleen om winnen. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren zijn minstens even belangrijk. En dat past uitstekend bij de cultuur van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF), onderdeel van het Friesland College, die dit jaar in samenwerking met Stenden Meeting U van NHL Stenden zorgt voor de organisatie van dit grote evenement.

De studenten van de MHF hebben het er dus razend druk mee, dit keer niet als deelnemers - zoals in andere jaren - maar in de organisatie. Al tientallen jaren doen jongeren van de hotelschool mee aan dit prestigieuze event van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme).

Tien wedstrijden

Uit 23 landen mag de MHF deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. De gasten hoeven zich geen moment te vervelen in Leeuwarden, met een programma waarin zij veel zien van de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooral draait deze AEHT om tien wedstrijden in twee dagen: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Al die wedstrijden vinden plaats op de campus van het Friesland College, die op woensdag en donderdag grotendeels is ingericht voor dit evenement. Zo staat de keuken midden in het atrium, werken de barista’s in LEF - het nieuwe restaurant van de MHF - en gaan de computers in het Leercentrum aan de kant om ruimte te maken voor een frontoffice.

Complexe opdrachten

De opdrachten zijn complex. Maak verschillende cocktails met ingrediënten uit een Mystery Box, bijvoorbeeld. Hoe bedien je verschillende gasten in het restaurant, die allemaal wat anders willen en liefst nú… Hoe stel je in de regio vlot een interessant programma samen voor toeristen? En hoe houd je het hoofd koel als je bij jouw balie zo ongeveer drie klachten tegelijkertijd op je bordje krijgt?

Dat is al uitdagend genoeg, zeker als er tijdsdruk is. Bijzonder bij deze AEHT-wedstrijden is dat een deelnemer altijd aan een student uit een ander land wordt gekoppeld om als een team te werken. Dan speelt taal een rol, net als het vermogen om te improviseren vanuit verschillende culturen. Wat doe je dan? Dat is uitdagend én heel leerzaam.

Programma

Naast deze wedstijden krijgen de gasten een warme ontvangst bij een opening, met onder meer een vlaggenparade waarin iedereen in eigen ‘werkkleding’ - van lederhosen tot bandana - een gloedvolle entree maakt. En niet te vergeten als afsluiter een galadiner in Stadsschouwburg De Harmonie met een afterparty in Neushoorn. Wie sportief genoeg is, kan schaatsen in de Elfstedenhal. Zo wordt het een bijzondere week, voor gasten én de studenten van de MHF - die volgend jaar vast graag weer zelf op reis gaan…

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

Culinair
Restaurant ‘t Kalkoentje Rhenen viert 30-jarig bestaan

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 30 jaar en viert dat met een speciaal jubileummenu waarin toppers uit de afgelopen 30 jaar. Het restaurant van chef-eigenaar Nico Klaver is tevens geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het jubileum werd op 8 novemb...

Blog
Blog URBN FOLKS: het team klaarstomen

De RestaurantKrant volgt de ervaringen van ondernemer Martijn van den Hurk en gastoloog Jeannine Sok uit Nijmegen. Maandelijks plaatsen we een blog over de ontwikkelingen en hun ervaringen, ze houden jou op de hoogte van de opening van een nieuw merk in Nijmegen tegenover het station - URBN FOLKS. ...

Amsterdam Culinair
Nieuw: private dining bij MOMO

Als pionier van de high-end Aziatische cuisine in Amsterdam lanceert Yossi Eliyahoo, oprichter en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, het nieuwe exclusieve private dining concept van MOMO Restaurant, Bar & Lounge na een decennium van ongeëvenaarde service en design. Met de lancering van deze ...

Franchise Friendly Concepts sluit zich aan bij NLVVM

Franchise Friendly Concepts – de onderneming die de ketens Kwalitaria en Délifrance in beheer heeft – sluit zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Sinds 2014 bundelen de grootste namen binnen deze branche hun krachten en streven naar een strak georganiseerde...

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: