Uit heel Europa naar Middelbare Hotelschool Friesland voor vakwedstrijden AEHT

7 november 2018 | Thijs Jacobs

Ze komen uit alle hoeken. Van Finland tot Portugal, en van scholen als Touristicko (Split) tot de Ecole d’Hotellerie (Diekirch). Wie maakt de beste koffie? Het fijnste gebak? Het mooiste gerecht? Of weet gasten héél soepel te bedienen? Van 12 tot en met 16 november 2018 zijn zo’n 650 studenten van scholen voor de hotel- en toerismesector uit heel Europa bijeen in Leeuwarden voor de jaarlijkse vakwedstrijden van de AEHT.
 

Ontmoetingen

Dagenlang zal het knetteren van de energie op de campus van het Friesland College. Het gaat niet alleen om winnen. Leren, elkaar ontmoeten én inspireren zijn minstens even belangrijk. En dat past uitstekend bij de cultuur van de Middelbare Hotelschool Friesland (MHF), onderdeel van het Friesland College, die dit jaar in samenwerking met Stenden Meeting U van NHL Stenden zorgt voor de organisatie van dit grote evenement.

De studenten van de MHF hebben het er dus razend druk mee, dit keer niet als deelnemers - zoals in andere jaren - maar in de organisatie. Al tientallen jaren doen jongeren van de hotelschool mee aan dit prestigieuze event van de AEHT (Association Européenne des Écoles d’Hotellerie et de Tourisme).

Tien wedstrijden

Uit 23 landen mag de MHF deelnemers en hun begeleiders verwelkomen. De gasten hoeven zich geen moment te vervelen in Leeuwarden, met een programma waarin zij veel zien van de Culturele Hoofdstad van Europa. Maar vooral draait deze AEHT om tien wedstrijden in twee dagen: Barista, Cocktail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination en Wine Service.

Al die wedstrijden vinden plaats op de campus van het Friesland College, die op woensdag en donderdag grotendeels is ingericht voor dit evenement. Zo staat de keuken midden in het atrium, werken de barista’s in LEF - het nieuwe restaurant van de MHF - en gaan de computers in het Leercentrum aan de kant om ruimte te maken voor een frontoffice.

Complexe opdrachten

De opdrachten zijn complex. Maak verschillende cocktails met ingrediënten uit een Mystery Box, bijvoorbeeld. Hoe bedien je verschillende gasten in het restaurant, die allemaal wat anders willen en liefst nú… Hoe stel je in de regio vlot een interessant programma samen voor toeristen? En hoe houd je het hoofd koel als je bij jouw balie zo ongeveer drie klachten tegelijkertijd op je bordje krijgt?

Dat is al uitdagend genoeg, zeker als er tijdsdruk is. Bijzonder bij deze AEHT-wedstrijden is dat een deelnemer altijd aan een student uit een ander land wordt gekoppeld om als een team te werken. Dan speelt taal een rol, net als het vermogen om te improviseren vanuit verschillende culturen. Wat doe je dan? Dat is uitdagend én heel leerzaam.

Programma

Naast deze wedstijden krijgen de gasten een warme ontvangst bij een opening, met onder meer een vlaggenparade waarin iedereen in eigen ‘werkkleding’ - van lederhosen tot bandana - een gloedvolle entree maakt. En niet te vergeten als afsluiter een galadiner in Stadsschouwburg De Harmonie met een afterparty in Neushoorn. Wie sportief genoeg is, kan schaatsen in de Elfstedenhal. Zo wordt het een bijzondere week, voor gasten én de studenten van de MHF - die volgend jaar vast graag weer zelf op reis gaan…

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Duurzaamheid Biologisch
Onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' duurzame producten van start

Op dinsdag 23 januari om 13.15 uur gaat op de Bio-beurs te Zwolle het onderzoek 'Echte en Eerlijke Prijs' officieel van start. Het project maakt inzichtelijk wat de prijs is van duurzame voedselproducten voor iedere stap in de keten. Zo draagt het bij aan de transitie van onze voedselproduct...

Bier Events
Lustrumeditie Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 wordt Rotterdam voor de vijfde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vijfde en dus lustrumeditie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan opnieuw plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen e...

Events Culinair
Line-up bekend van 24 topchefs voor 24H Chefs

24 Topchefs koken op zondag 17 februari 24 uur voor het goede doel. Tijdens dit culinaire event zijn gasten in de gelegenheid om bij hun drie favoriete chefs een bijzonder negen gangen menu te reserveren. Het evenement wordt voor de derde keer georganiseerd door 24/7 Star Events onder leiding van in...

Interview KHN Longread
Interview nieuwe directeur KHN: ''Meer zichtbaarheid in politiek Den Haag''

Afschaffing van de pariteitsclausules, minder macht voor de OTA’s, een eerlijk speelveld creëren en de problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Dirk Beljaarts is per 1 februari de nieuwe algemeen directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is ambitieus. “Met bijna 450.000 ...

Column David Bakker
Column: bezorgen is de toekomst!

De bezorgomzet binnen de totale foodmarkt is in vijf jaar verviervoudigd, van 975,5 miljoen in 2014 tot een verwachte omzet van 4 miljard euro in 2019. Met die cijfers opende het Food Institute Service Nederland (FSIN) twee weken geleden de Horecava 2019. Eerder in december schatte het FSIN al dat d...

Achtergronden Culinair
Cuisine on tour voor vierde jaar op rij partner Vrienden van Amstel LIVE

De grootste Amstelkroeg van Nederland is weer open. Op donderdag 17 januari is de 21e editie van de Vrienden van Amstel LIVE van start gegaan. Gedurende 11 showavonden bezoeken meer dan 145.000 gasten een volledig uitverkocht Vrienden van Amstel LIVE In Ahoy Rotterdam. Culinaire invulling Trot...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: