Twentse wijnondernemers maken allereerste Caribische wijn ooit

13 juli 2016 | Thijs Jacobs

Roelof en Ilse Visscher en Marc en Hermien Oldeman-Visscher uit Bentelo zijn er, ondanks alle problemen in geslaagd om, 13.000 kilo druiven te kunnen oogsten op Curaçao. De komende weken worden deze daadwerkelijk gebotteld tot de eerste Caribische wijn ooit. Internationale wijnexperts hebben op basis van tussentijdse smaaktesten hoge verwachtingen van deze wijn.

Enkele weken geleden dreigde de oogst en botteling van de Curaçao Winery nog verloren te gaan door de bureaucratie bij de Curaçao Airport Holding (CAH) en de Curaçao Civil Aviation Authority (CCAA). De oogst en botteling zijn op het laatste moment toch mogelijk geworden doordat er op korte termijn alsnog 15 investeerders in Nederland en op Curaçao zijn gevonden. De inzet van onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang, het ministerie van Economische Ontwikkeling en de steun van het Curaçao Development Institute (CDI) waren hierbij onmisbaar. 

Compensatie en Coöperatie
Of de kwalitatief hoogstaande wijnbouw ook in de toekomst op Curaçao kan blijven, is echter nog onzeker. Hiertoe moet er eerst een (financiële) oplossing komen voor de plotseling gedwongen verhuizing van de allereerste Curaçaose wijngaard ooit van deze omvang en voor de nieuwe opstart op een geschikte nieuwe plek met voldoende water. De wijnondernemers Roelof en Hermien Visscher hebben dit weekend zowel Leeflang als minister Rhuggenaath vriendelijk verzocht om zich ook in de toekomst hard te blijven maken voor het behoud van de wijnbouw op het eiland. De wijnondernemers hebben hierbij aangegeven dat ze desnoods bereid zijn om hun eigen Curaçao Winery op te laten gaan in een coöperatie met lokale boeren. Ze delen daarbij hun opgedane kennis, ervaring en de toekomstige opbrengsten. Plannen hiertoe zijn reeds tot in detail uitgewerkt in samenwerking met Saneleo Petronella, secretaris van de KOABA en voortrekker van de eventuele wijncoöperatie.

‘Jullie kunnen op mij rekenen’
Omayra Leeflang nam vrijdag 8 juli persoonlijk de petitie in ontvangst die in twee weken tijd door maar liefst 1055 mensen werd ondertekend met het verzoek om de Curaçao Winery op Curaçao te behouden. Leeflang: “Jullie kunnen op mij rekenen en ik ga hierover zeker met de minister in overleg. Dit mag eenvoudigweg niet verdwijnen. De wijn smaakt naar Dushi Korsow en is het keiharde bewijs dat Curaçao een heel mooi, vruchtbaar eiland is met vele waardevolle bronnen en goede grond. Ook kan de wijn voor de export van Curaçao van grote waarde zijn. Elke fles met wijn van Curaçaose bodem zal een krachtige ambassadeur voor het eiland zijn.”

‘Curaçao is het perfecte wijneiland’
Roelof Visscher, wijnondernemer Curaçao Winery: ”Wij zijn erg dankbaar dat we de eerste wijn nu kunnen gaan bottelen. Onze dank gaat uit naar de investeerders die dit mogelijk hebben gemaakt, naar het ministerie van Economische Ontwikkeling, mevrouw Leeflang en het CDI zonder wie wij de investeerders nooit zo snel hadden kunnen aantrekken. Toen wij bekend maakten dat we in de problemen zaten, heeft mevrouw Leeflang direct actie ondernomen en vragen gesteld in het parlement. De minister heeft vervolgens een geweldige rol achter de schermen gespeeld om de juiste partijen te activeren zodat wij de investeerders een goed voorstel konden doen. Echt geweldig. Maar nu is het zaak om te kijken of we de wijnbouw op Curaçao ook daadwerkelijk kunnen behouden en in een duurzame wijnsector kunnen omzetten. Als wijnboer zie ik in Curaçao echt het perfecte wijneiland.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Branded Content Nice 'n Easy
De beste burgers en hotdogs vind je op Strijp-S

Bram van Uden: “Parkeren doe je voor de deur of dichtbij op P De Hoek. Blok 63-S vind je op 5 minuten loopafstand van station Strijp-S, het Klokgebouw of het PSV-stadion. Hier beleef je de energie en open sfeer van het culturele en creatieve hart van Eindhoven. Gewoon lekker eten, gezelligheid...

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: