Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

8 november 2018 | Thijs Jacobs

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigde leerbedrijven zijn gepubliceerd op de website www.besteleerbedrijfhoreca.nl.

209 leerbedrijven

In totaal zijn 209 leerbedrijven genomineerd door leerlingen en docenten, waarvan 120 leerbedrijven daadwerkelijk de kans hebben gegrepen om de titel te bemachtigen en de beoordelingsronde zijn gestart. In deze beoordelingsronde beoordeelden docenten, leerlingen en leermeesters de leerbedrijven op hun visie op opleiden, het opleidingsklimaat en de betrokkenheid van het leerbedrijf bij de opleiding van de leerling. Daarnaast konden de leerbedrijven meer punten verdienen met behulp van tips en trucs vanuit de organisatie Beste Leerbedrijf Horeca en door de geheime opdracht. Die opdracht bestond voor de keuken uit het maken van een gerecht met de kleuren van het logo van Beste Leerbedrijf Horeca, en voor de bediening uit een drankje in die kleuren. Op basis van het aantal behaalde punten is de top 10 bepaald.

Dit is de top 10 leerbedrijven in alfabetische volgorde:

Brasserie van Baerle                                 Amsterdam     

Cafe Brasserie Dudok                               Rotterdam       

De Hotels van Oranje                                Noordwijk       

Eurest-UMCG                                            Groningen      

Euromast Horeca BV                                 Rotterdam       

Hampshire Hotel Restaurant Avenarius    Gelderland      

Hotel Okura Amsterdam                            Amsterdam     

Le Brasseur                                               Maarssen       

Restaurant Zaal Thoen en Thans              Zevenaar       

Van der Valk Sassenheim-Leiden              Leiden           

Meer nominaties

Ook dit jaar waren er meer leerbedrijven genomineerd dan afgelopen editie. 209 genomineerden ten opzichte van 183 genomineerden in 2017/2018. Echter zit volgens de organisator van de wedstrijd SVH de echte winst in de veel actievere deelname van de aangemelde leerbedrijven. “De leerbedrijven zijn erg enthousiast en erg actief op social media. Verder valt op dat veel bedrijven die genomineerd zijn, een stagevergoeding uitbetalen aan de leerlingen, terwijl die wettelijk gezien niet meer verplicht is. Dat geldt sowieso voor de bedrijven in de top 10. Het tekent de positieve instelling van de leerbedrijven dat zij deze vergoeding wel uitkeren en zo bijdragen aan de positieve uitstraling van werken in de horeca. Waar de afgelopen jaren ten minste twee of drie leerbedrijven in de top 10 staan met een sociaal-maatschappelijke doelstelling, zien we dat dit jaar niet. Wat bijzonder mooi is, is dat de runner up van vorig jaar, Hotel Okura Amsterdam, ook dit jaar volop in de strijd is voor de titel," aldus voorzitter van de commissie Beste Leerbedrijf Horeca Ricardo Eshuis (directeur SVH).

Verdere verloop van de wedstrijd

De 10 leerbedrijven worden namens de commissie door SVH bezocht. Het genomineerde bedrijf presenteert zich als leerbedrijf, gaat in gesprek over de visie op opleiden en de uitvoering van opleidingsplannen. Ook wordt er gesproken met leerlingen die daar werken. De spelregels zijn dit jaar wel iets aangepast. Zo is het niet meer verplicht om een opleidingsplan in te leveren. Als leerbedrijf mag je nu ook op een creatieve manier laten zien wat je visie is over leerlingen opleiden. Dit zorgt voor extra uitdaging en tegelijkertijd ook voor extra kansen voor de leerbedrijven. Op basis van deze bezoeken beoordeelt de Commissie Beste Leerbedrijf Horeca de leerbedrijven en bepaalt aan de hand van de bevindingen de top 3. De top 3 wordt bekendgemaakt op donderdag 6 december.

Winnaar

De winnaar van de wedstrijd wordt bekendgemaakt op dinsdag 8 januari 2019 tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam. De winnaar mag niet alleen een jaar lang de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2018/2019 dragen, maar wint ook de award, met bijbehorend muurbordje en mag een dag meelopen met een SVH Meester naar keuze. Bovendien mag het leerbedrijf een persoon afvaardigen voor de branchevaststellingscommissie van SVH waarin hij samen met andere grote branchepartijen een belangrijke stempel drukt op het vaststellen van de kwaliteitsstandaarden in de horecabranche.

Doel van de wedstrijd

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is in het leven geroepen om leren in de praktijk te stimuleren en de waarde die leerbedrijven voor de horecasector hebben onder de aandacht te brengen. Dit doel sluit goed aan bij de visie van SVH: “het vergroten van de vakbekwaamheid in de branche als geheel en van individuele medewerkers in het bijzonder. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de leerbedrijven en de leermeesters van groot belang.” Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. Eshuis voegt daaraan toe: “Alle partijen die in de commissie Beste Leerbedrijf Horeca zitten, zien het belang van opleiden op de werkvloer. Samen ondersteunen we bedrijven om leerlingen en andere medewerkers via begeleiding en opleiding beter te maken.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

Culinair
Restaurant ‘t Kalkoentje Rhenen viert 30-jarig bestaan

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 30 jaar en viert dat met een speciaal jubileummenu waarin toppers uit de afgelopen 30 jaar. Het restaurant van chef-eigenaar Nico Klaver is tevens geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het jubileum werd op 8 novemb...

Blog
Blog URBN FOLKS: het team klaarstomen

De RestaurantKrant volgt de ervaringen van ondernemer Martijn van den Hurk en gastoloog Jeannine Sok uit Nijmegen. Maandelijks plaatsen we een blog over de ontwikkelingen en hun ervaringen, ze houden jou op de hoogte van de opening van een nieuw merk in Nijmegen tegenover het station - URBN FOLKS. ...

Amsterdam Culinair
Nieuw: private dining bij MOMO

Als pionier van de high-end Aziatische cuisine in Amsterdam lanceert Yossi Eliyahoo, oprichter en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, het nieuwe exclusieve private dining concept van MOMO Restaurant, Bar & Lounge na een decennium van ongeëvenaarde service en design. Met de lancering van deze ...

Franchise Friendly Concepts sluit zich aan bij NLVVM

Franchise Friendly Concepts – de onderneming die de ketens Kwalitaria en Délifrance in beheer heeft – sluit zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Sinds 2014 bundelen de grootste namen binnen deze branche hun krachten en streven naar een strak georganiseerde...

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: