Tim Welllenberg is de beste jonge gastheer van Nederland

29 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Tim Wellenberg heeft de finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 gewonnen. De 26-jarige maître-sommelier van restaurant Hanninkshof in Enschede was de beste van 24 kandidaten die het afgelopen half jaar middels diverse proeven streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Tweede werd Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, de derde prijs ging naar Anne Marie Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, die een speciale vermelding kreeg voor de beste cocktail gemaakt met Hennessy Cognac. De bekendmaking vond plaats op 28 oktober 2019 tijdens de presentatie van editie 2020 van restaurantgids Lekker500.

In de 18e editie van deze prestigieuze en oudste wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent werken restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (tezamen de G4) en Moët Hennessy samen om talentvolle jonge gastvrouwen en gastheren in de spotlights te zetten. Na een kritische voorselectie werden uit de vele aanmeldingen 24 kandidaten geselecteerd om deel te nemen, waarna de beste 10 de finale haalden. De kandidaten streden tegen elkaar op de locatie van ROC Mondriaan Den Haag.

Tim Wellenberg winnaar

Tim Wellenberg, werkzaam bij het bij JRE-Nederland aangesloten restaurant Hanninkshof in Enschede, behaalde de beste score op de finaledag, waar de 10 overgebleven finalisten onder meer een garnalencocktail als tafelbereiding en een cocktail op basis van Hennessy cognac moesten maken en waar ze geïnterviewd werden door de vakjury. Eerder dit jaar legden zij een theorietest en een proeftechnische toets af en werden ze beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw/hoofdgastheer tijdens een maaltijd in het restaurant waar ze werken.

Indrukwekkend prijzenpakket

Als prijs ontving Tim Wellenberg een geldprijs van  € 2.500, een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van € 1.235, een studiebezoek aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet en de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen. De winnaar kreeg zijn prijzen uitgereikt door Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. De uitreiking vond plaats tijdens de spectaculaire  presentatie van Lekker500 editie 2020 in de Kapel van Hotel Arena in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was. 

Jonge talenten laten schitteren

Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk werd in 2018 nadat zijn zoon Sébastian de Nationale Hennessy Gastvrijheidswedstrijd (NHGP) won, gevraagd om voorzitter te worden van de G4. Een van zijn opdrachten was vernieuwing van de NHGP.

Patrick van Zuiden: “Met de introductie van nieuwe statuten die deelname voor veel meer kandidaten mogelijk maakt, uitbreiding van de kennistoetsen, een transparant beoordelingssysteem en een jury onder leiding van wijndocent Edwin Raben en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf, hebben we een grote stap gemaakt. Door de inspanningen van onze partners en de G4 hebben we de jonge talenten nog meer kunnen laten schitteren. En ik ben heel blij dat we in Lekker500 een samenwerkingspartner hebben die de wedstrijd een nog groter podium kan geven. We hebben in Tim Wellenberg een geweldige winnaar en daar ben ik oprecht trots op. We weten dat een perfecte maaltijd uit een geweldige keuken komt, maar een perfecte avond wordt verzorgd door gepassioneerde talentvolle gastvrouwen en gastheren en die geven we met deze wedstrijd een podium.”

Nieuwe opzet succesvol

Ook juryvoorzitter Edwin Raben constateert dat de vernieuwde opzet van de wedstrijd goed werkt. Edwin Raben: ”We hebben de kandidaten op veel meer vaardigheden en kwaliteiten kunnen toetsen en dat leverde diversiteit en een spannende finale op. Ik was onder de indruk van het niveau van de kandidaten en daarnaast is het geweldig om hun enthousiasme te zien, dat heeft ons vak echt nodig. Het was mooi te zien dat de sfeer onderling erg goed was en dat de kandidaten ook buiten de wedstrijdarena echte gastheren en gastvrouwen bleven.”

Prominente vakjury

In deze 18e editie bestond de vakjury uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zaten Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben in de jury.

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken anno nu Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en is restaurantgids Lekker500 mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 finalisten, na de top 3 in willekeurige volgorde:

1.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede
2.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat
3.         Anne Marie Nijhoff     Fizzy                                       Epe
            Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega
            Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen
            Corine Vink                 Amused Food & Wine            Hardenberg   
            Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                   Holten            
            Stefan Emmen           Zarzo                                       Eindhoven     
            Lisa Hu                       Grand Plaza                           Eibergen        
            Daphne Kolk               Huis ter Duin                          Noordwijk       

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: