Tim Welllenberg is de beste jonge gastheer van Nederland

29 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Tim Wellenberg heeft de finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 gewonnen. De 26-jarige maître-sommelier van restaurant Hanninkshof in Enschede was de beste van 24 kandidaten die het afgelopen half jaar middels diverse proeven streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Tweede werd Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, de derde prijs ging naar Anne Marie Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, die een speciale vermelding kreeg voor de beste cocktail gemaakt met Hennessy Cognac. De bekendmaking vond plaats op 28 oktober 2019 tijdens de presentatie van editie 2020 van restaurantgids Lekker500.

In de 18e editie van deze prestigieuze en oudste wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent werken restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (tezamen de G4) en Moët Hennessy samen om talentvolle jonge gastvrouwen en gastheren in de spotlights te zetten. Na een kritische voorselectie werden uit de vele aanmeldingen 24 kandidaten geselecteerd om deel te nemen, waarna de beste 10 de finale haalden. De kandidaten streden tegen elkaar op de locatie van ROC Mondriaan Den Haag.

Tim Wellenberg winnaar

Tim Wellenberg, werkzaam bij het bij JRE-Nederland aangesloten restaurant Hanninkshof in Enschede, behaalde de beste score op de finaledag, waar de 10 overgebleven finalisten onder meer een garnalencocktail als tafelbereiding en een cocktail op basis van Hennessy cognac moesten maken en waar ze geïnterviewd werden door de vakjury. Eerder dit jaar legden zij een theorietest en een proeftechnische toets af en werden ze beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw/hoofdgastheer tijdens een maaltijd in het restaurant waar ze werken.

Indrukwekkend prijzenpakket

Als prijs ontving Tim Wellenberg een geldprijs van  € 2.500, een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van € 1.235, een studiebezoek aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet en de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen. De winnaar kreeg zijn prijzen uitgereikt door Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. De uitreiking vond plaats tijdens de spectaculaire  presentatie van Lekker500 editie 2020 in de Kapel van Hotel Arena in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was. 

Jonge talenten laten schitteren

Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk werd in 2018 nadat zijn zoon Sébastian de Nationale Hennessy Gastvrijheidswedstrijd (NHGP) won, gevraagd om voorzitter te worden van de G4. Een van zijn opdrachten was vernieuwing van de NHGP.

Patrick van Zuiden: “Met de introductie van nieuwe statuten die deelname voor veel meer kandidaten mogelijk maakt, uitbreiding van de kennistoetsen, een transparant beoordelingssysteem en een jury onder leiding van wijndocent Edwin Raben en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf, hebben we een grote stap gemaakt. Door de inspanningen van onze partners en de G4 hebben we de jonge talenten nog meer kunnen laten schitteren. En ik ben heel blij dat we in Lekker500 een samenwerkingspartner hebben die de wedstrijd een nog groter podium kan geven. We hebben in Tim Wellenberg een geweldige winnaar en daar ben ik oprecht trots op. We weten dat een perfecte maaltijd uit een geweldige keuken komt, maar een perfecte avond wordt verzorgd door gepassioneerde talentvolle gastvrouwen en gastheren en die geven we met deze wedstrijd een podium.”

Nieuwe opzet succesvol

Ook juryvoorzitter Edwin Raben constateert dat de vernieuwde opzet van de wedstrijd goed werkt. Edwin Raben: ”We hebben de kandidaten op veel meer vaardigheden en kwaliteiten kunnen toetsen en dat leverde diversiteit en een spannende finale op. Ik was onder de indruk van het niveau van de kandidaten en daarnaast is het geweldig om hun enthousiasme te zien, dat heeft ons vak echt nodig. Het was mooi te zien dat de sfeer onderling erg goed was en dat de kandidaten ook buiten de wedstrijdarena echte gastheren en gastvrouwen bleven.”

Prominente vakjury

In deze 18e editie bestond de vakjury uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zaten Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben in de jury.

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken anno nu Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en is restaurantgids Lekker500 mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 finalisten, na de top 3 in willekeurige volgorde:

1.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede
2.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat
3.         Anne Marie Nijhoff     Fizzy                                       Epe
            Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega
            Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen
            Corine Vink                 Amused Food & Wine            Hardenberg   
            Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                   Holten            
            Stefan Emmen           Zarzo                                       Eindhoven     
            Lisa Hu                       Grand Plaza                           Eibergen        
            Daphne Kolk               Huis ter Duin                          Noordwijk       

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Achtergronden Vega
Eet Geen Dierendag: hoe vier jij het?

Elk jaar op 4 oktober vertroetelen we onze trouwe viervoeters. Het kan niet op: van extra lange wandelingen tot enorme botten, cadeautjes en zelfs hele taarten. Dit jaar viert Wakker Dier alweer voor de 10e keer Eet Geen Dierendag en maken we er ook voor onszelf een feestje van. We vieren deze bijzo...

Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa...

Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o...

Tech Nice 'n Easy
Hoe kun je controle over F&B bewaren bij meerdere vestigingen?

Een goed draaiend restaurant is geen garantie op succes bij meerdere vestigingen. De reden is simpel: een topmanager kan niet overal tegelijk zijn. Om de controle te behouden over vitale processen als inkoop, voorraad, productie en foodcost maken multi-unit ondernemingen steeds vaker gebruik van een...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: