Tim Welllenberg is de beste jonge gastheer van Nederland

29 oktober 2019 | Thijs Jacobs

Tim Wellenberg heeft de finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 gewonnen. De 26-jarige maître-sommelier van restaurant Hanninkshof in Enschede was de beste van 24 kandidaten die het afgelopen half jaar middels diverse proeven streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Tweede werd Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, de derde prijs ging naar Anne Marie Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, die een speciale vermelding kreeg voor de beste cocktail gemaakt met Hennessy Cognac. De bekendmaking vond plaats op 28 oktober 2019 tijdens de presentatie van editie 2020 van restaurantgids Lekker500.

In de 18e editie van deze prestigieuze en oudste wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent werken restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (tezamen de G4) en Moët Hennessy samen om talentvolle jonge gastvrouwen en gastheren in de spotlights te zetten. Na een kritische voorselectie werden uit de vele aanmeldingen 24 kandidaten geselecteerd om deel te nemen, waarna de beste 10 de finale haalden. De kandidaten streden tegen elkaar op de locatie van ROC Mondriaan Den Haag.

Tim Wellenberg winnaar

Tim Wellenberg, werkzaam bij het bij JRE-Nederland aangesloten restaurant Hanninkshof in Enschede, behaalde de beste score op de finaledag, waar de 10 overgebleven finalisten onder meer een garnalencocktail als tafelbereiding en een cocktail op basis van Hennessy cognac moesten maken en waar ze geïnterviewd werden door de vakjury. Eerder dit jaar legden zij een theorietest en een proeftechnische toets af en werden ze beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw/hoofdgastheer tijdens een maaltijd in het restaurant waar ze werken.

Indrukwekkend prijzenpakket

Als prijs ontving Tim Wellenberg een geldprijs van  € 2.500, een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van € 1.235, een studiebezoek aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet en de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen. De winnaar kreeg zijn prijzen uitgereikt door Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. De uitreiking vond plaats tijdens de spectaculaire  presentatie van Lekker500 editie 2020 in de Kapel van Hotel Arena in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was. 

Jonge talenten laten schitteren

Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk werd in 2018 nadat zijn zoon Sébastian de Nationale Hennessy Gastvrijheidswedstrijd (NHGP) won, gevraagd om voorzitter te worden van de G4. Een van zijn opdrachten was vernieuwing van de NHGP.

Patrick van Zuiden: “Met de introductie van nieuwe statuten die deelname voor veel meer kandidaten mogelijk maakt, uitbreiding van de kennistoetsen, een transparant beoordelingssysteem en een jury onder leiding van wijndocent Edwin Raben en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf, hebben we een grote stap gemaakt. Door de inspanningen van onze partners en de G4 hebben we de jonge talenten nog meer kunnen laten schitteren. En ik ben heel blij dat we in Lekker500 een samenwerkingspartner hebben die de wedstrijd een nog groter podium kan geven. We hebben in Tim Wellenberg een geweldige winnaar en daar ben ik oprecht trots op. We weten dat een perfecte maaltijd uit een geweldige keuken komt, maar een perfecte avond wordt verzorgd door gepassioneerde talentvolle gastvrouwen en gastheren en die geven we met deze wedstrijd een podium.”

Nieuwe opzet succesvol

Ook juryvoorzitter Edwin Raben constateert dat de vernieuwde opzet van de wedstrijd goed werkt. Edwin Raben: ”We hebben de kandidaten op veel meer vaardigheden en kwaliteiten kunnen toetsen en dat leverde diversiteit en een spannende finale op. Ik was onder de indruk van het niveau van de kandidaten en daarnaast is het geweldig om hun enthousiasme te zien, dat heeft ons vak echt nodig. Het was mooi te zien dat de sfeer onderling erg goed was en dat de kandidaten ook buiten de wedstrijdarena echte gastheren en gastvrouwen bleven.”

Prominente vakjury

In deze 18e editie bestond de vakjury uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zaten Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben in de jury.

NHGP: Gastheerschap op niveau

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken anno nu Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en is restaurantgids Lekker500 mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 finalisten, na de top 3 in willekeurige volgorde:

1.         Tim  Wellenberg         Hanninkshof                           Enschede
2.         Pauline Wiskerke       De Kromme Watergang         Hoofdplaat
3.         Anne Marie Nijhoff     Fizzy                                       Epe
            Marvin Walraven        Smink                                     Wolvega
            Iris Volgers                 AlaCarte Prinsenhof               Groningen
            Corine Vink                 Amused Food & Wine            Hardenberg   
            Ivar Roerink                De Swarte Ruijter                   Holten            
            Stefan Emmen           Zarzo                                       Eindhoven     
            Lisa Hu                       Grand Plaza                           Eibergen        
            Daphne Kolk               Huis ter Duin                          Noordwijk       

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: