Terrassen per 28 april (beperkt) open

Auteur: David Bakker
Corona 20 april 2021
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt de avondklok per 28 april losgelaten. Op een terras mogen maximaal 50 mensen plaatsnemen.

Voorafgaand aan het terrasbezoek moeten de gasten reserveren, dat kan ook aan de deur. Om toegang tot het terras te krijgen moeten gasten een ‘checkgesprek’ houden, waarin naar hun gezondheid wordt gevraagd.  Aan een tafel mogen niet meer dan twee personen zitten, behalve als de gasten uit hetzelfde huishouden komen. Er moet anderhalve meter afstand tussen de tafels zitten. Mochten er kuchschermen aanwezig zijn dan mag er ook minder ruimte tussen de tafels zijn.

Meer

Het kabinet kiest voor de beperkte openingstijden om stap voor stap het land weer te openen. Veel horecaondernemers hoopten op meer versoepelingen. “Ik snap dat ze op meer hadden gehoopt”, zei Rutte. “Het is voor hen een ongelooflijk zware tijd en we nemen de problemen met deze eerste kleine stap niet helemaal weg. Maar het is wel een eerste stap.” De demissionair premier benadrukte dat er bij een volgende stap zal worden gekeken naar hoe en wanneer de horeca verder open kan.

Rutte gaf aan niet getwijfeld te hebben aan het door laten gaan van de voorgenomen versoepelingen. “Het is geen gok”, zei hij daarover. “Gemiddeld genomen is er een stabilisatie van de ziekenhuisopnames, en in de modellen van het RIVM wordt een daling verwacht. Dat is een modellering, maar we besluiten het toch nu al te doen.” 

Versoepelingen

Naast het openen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok schaft het kabinet ook het winkelen op afspraak af. Winkeliers mogen weer meerdere klanten ontvangen, wel geldt een maximum voor het aantal klanten binnen. Hogescholen en universiteiten gaan voorzichtig open. Studenten krijgen een dag per week fysiek les. Op begrafenissen zijn 100 in plaats van 50 mensen welkom. Het dringende advies om een persoon thuis te ontvangen gaat naar twee. 

Deze versoepelingen passen in het openingsplan dat het kabinet op de vorige persconferentie presenteerde.

Overig nieuws