Souschef La Provence Driebergen in finale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019

26 september 2019 | Thijs Jacobs

Jelle Horst heeft prima gepresteerd tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 in het Candadese Calgary. De souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vertegenwoordigde Nederland in de internationale finale. De jury was zeer te spreken over de smaken en de gaarheid van zijn gerechten, al bleek dat niet voldoende voor een plek op het podium.

Donderdag 20 september vertegenwoordigde de talentvolle kok Nederland tijdens de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd, die een initiatief is van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.

Koken uit een black box

De 24 finalisten moesten in de finale een voor-, hoofd- en nagerecht serveren met producten uit een black box. ‘Een lastige black box’, aldus de Nederlandse finalist. ‘Snoekbaars, rode gamba’s, liesstuk van het rund, kwartel, squashpompoen, courgette, saskatoon bessen, perzik, honing en beluga linzen. Van alle ingrediënten moest minstens 50 procent van ieder product worden gebruikt. Daarnaast was er nog een assortiment aan producten, waarvan je gebruik mocht maken.’

Het menu

Jelle Horst koos in de internationale finale voor het volgende menu.

Voorgerecht: in beurre blanc gepocheerde snoekbaars, gemarineerde en gebakken gamba, salade van linzen, gemarineerde tomaat, courgette, basilicum en beurre blanc.

Hoofdgerecht: gebraden rund met stoof van het rund, op het karkas gegaarde kwartel, gekonfijt pootje van de kwartel, crème van pompoen, cantharellen en jus van cantharellen en miso.

Nagerecht: gelei van saskatoon bessen en honing, gepocheerde perzik, crumble van pure chocolade, vanilleparfait en geraspte saskatoon bessen.

‘Ik heb me vooral gefocust op de technieken, smaken en gaarheid. Helaas kwam ik in tijdnood. Omdat ik alles per se tijdig wilde meegeven, heb ik de borden niet zo kunnen opmaken als ik had gewild.’
Hoewel Jelle wat twijfels had over zijn optreden, bleek de jury van internationale topkoks heel positief. De smaken en de gaarheid van de producten waren goed. ‘Omdat tijdens de instructies was verteld dat het draaide om smaak, durfde ik zelfs te hopen op een plaats op het podium.’

Dat lukte helaas niet. Canada won in eigen huis, gevolgd door Engeland en Oostenrijk. Horst kijkt terug op een leuke en leerzame wedstrijd. ‘Chaîne des Rôtisseurs Nederland heeft me deze prachtige kans gegeven en ik kan het iedere jonge chef aanraden.’

Nederlandse finale

Jelle Horst was in februari de beste in de Nederlandse finale, waaraan werd deelgenomen door zes talenten. Ze kookten met ingrediënten uit een black box een voor-, hoofd- en nagerecht voor vier personen. De jury beoordeelde zowel zijn technieken en organisatie in de keuken als de originaliteit en smaak van de gerechten als beste.

Over de wedstrijd

De internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition wordt al sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Jelle Horst was de derde Nederlander die deelnam aan de internationale finale. In 2017 was Michel Oude Booijink de eerste landelijke winnaar en eindigde hij mondiaal op plaats 2. Tijdens de wedstrijd van volgend jaar neemt hij zitting in de internationale jury. Vorig jaar vertegenwoordigde Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden ons land.

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging van liefhebbers (amateurleden en professionals) van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Van ieder aangesloten restaurant of hotel is minimaal één medewerker lid, meestal de eigenaar of chef-kok.

Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants. In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

KHN Coronacrisis
KHN: Horeca mag voorzichtig open, steunpakket blijft noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de eerste stap richting de heropening van de horeca is gezet. De gisteren aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen tijdens de persconferentie van het kabinet bieden een bescheiden perspectief voor de horeca. De gevolgen van de intelligente loc...

Coronacrisis
Horeca per 1 juni open: dertig mensen exclusief personeel weer welkom

De horeca in Nederland mag op 1 juni vanaf 12.00 uur weer open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. In tegenstelling tot de eerder afgekondigde versoepelingen van de maatregelen, worden personeelsleden niet meegetelt in de '30-mensenregel'. Dat betekent dat er...

Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: