Souschef La Provence Driebergen in finale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019

26 september 2019 | Thijs Jacobs

Jelle Horst heeft prima gepresteerd tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 in het Candadese Calgary. De souschef van sterrestaurant La Provence in Driebergen vertegenwoordigde Nederland in de internationale finale. De jury was zeer te spreken over de smaken en de gaarheid van zijn gerechten, al bleek dat niet voldoende voor een plek op het podium.

Donderdag 20 september vertegenwoordigde de talentvolle kok Nederland tijdens de internationale finale van de prestigieuze kookwedstrijd, die een initiatief is van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs.

Koken uit een black box

De 24 finalisten moesten in de finale een voor-, hoofd- en nagerecht serveren met producten uit een black box. ‘Een lastige black box’, aldus de Nederlandse finalist. ‘Snoekbaars, rode gamba’s, liesstuk van het rund, kwartel, squashpompoen, courgette, saskatoon bessen, perzik, honing en beluga linzen. Van alle ingrediënten moest minstens 50 procent van ieder product worden gebruikt. Daarnaast was er nog een assortiment aan producten, waarvan je gebruik mocht maken.’

Het menu

Jelle Horst koos in de internationale finale voor het volgende menu.

Voorgerecht: in beurre blanc gepocheerde snoekbaars, gemarineerde en gebakken gamba, salade van linzen, gemarineerde tomaat, courgette, basilicum en beurre blanc.

Hoofdgerecht: gebraden rund met stoof van het rund, op het karkas gegaarde kwartel, gekonfijt pootje van de kwartel, crème van pompoen, cantharellen en jus van cantharellen en miso.

Nagerecht: gelei van saskatoon bessen en honing, gepocheerde perzik, crumble van pure chocolade, vanilleparfait en geraspte saskatoon bessen.

‘Ik heb me vooral gefocust op de technieken, smaken en gaarheid. Helaas kwam ik in tijdnood. Omdat ik alles per se tijdig wilde meegeven, heb ik de borden niet zo kunnen opmaken als ik had gewild.’
Hoewel Jelle wat twijfels had over zijn optreden, bleek de jury van internationale topkoks heel positief. De smaken en de gaarheid van de producten waren goed. ‘Omdat tijdens de instructies was verteld dat het draaide om smaak, durfde ik zelfs te hopen op een plaats op het podium.’

Dat lukte helaas niet. Canada won in eigen huis, gevolgd door Engeland en Oostenrijk. Horst kijkt terug op een leuke en leerzame wedstrijd. ‘Chaîne des Rôtisseurs Nederland heeft me deze prachtige kans gegeven en ik kan het iedere jonge chef aanraden.’

Nederlandse finale

Jelle Horst was in februari de beste in de Nederlandse finale, waaraan werd deelgenomen door zes talenten. Ze kookten met ingrediënten uit een black box een voor-, hoofd- en nagerecht voor vier personen. De jury beoordeelde zowel zijn technieken en organisatie in de keuken als de originaliteit en smaak van de gerechten als beste.

Over de wedstrijd

De internationale Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition wordt al sinds 1977 jaarlijks gehouden en is een initiatief van La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Jelle Horst was de derde Nederlander die deelnam aan de internationale finale. In 2017 was Michel Oude Booijink de eerste landelijke winnaar en eindigde hij mondiaal op plaats 2. Tijdens de wedstrijd van volgend jaar neemt hij zitting in de internationale jury. Vorig jaar vertegenwoordigde Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden ons land.

La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging van liefhebbers (amateurleden en professionals) van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Van ieder aangesloten restaurant of hotel is minimaal één medewerker lid, meestal de eigenaar of chef-kok.

Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants. In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: