Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

25 maart 2019 | David Bakker

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel. Dat moeten we op een mondiaal podium ook kunnen laten zien."

Het team laten schitteren tijdens de wereldfinale in Lyon in 2021, dat is het doel van Soenil. Hij is de laatste maanden druk geweest om de Nederlandse gastronomie aan zijn doel te verbinden. “Sidney Schutte, Moshik Roth, Jarno Eggen en Jan Sobecki hebben toegezegd om hun expertise te delen met de Bocuse d’Or. Met een andere grote naam zijn we nog bezig. Al die topchefs brengen hun expertise mee en het zijn mannen waar de jonge generatie koks tegenop kijkt.”

Ambities

Hij gaat het werk van Jonnie Boer met veel passie voortzetten. Voorzitter Soenil: “Jonnie heeft het top gedaan en ik wil graag zijn werk voortzetten. Talenten zoeken, hen stimuleren en de regering ook vragen om te investeren in de Nederlandse eetcultuur. De jongens moeten kunnen trainen en daarmee Nederland op de kaart te zetten. De persoon is heel belangrijk, het is geen kattenpis, het is hard werken en daar moet je goed voor getraind zijn." In de video onderaan dit bericht vertelt Soenil over zijn ambities met het Nederlandse team van Bocuse d’Or. 

Bahadoer staat bekend om zijn vermogen om jong talent uitstekend te begeleiden. Jermain de Rozario stond jarenlang in De Lindehof en kreeg afgelopen december zijn eerste Michelinster met zijn eigen restaurant De Rozario in Helmond. Tijdens de uitreiking in het De La Mar theater in Amsterdam bedankte De Rozario als eerste zijn leermeester. “Ik ben dankbaar dat Soenil mij van de straat heeft geplukt en mij heeft leren koken. Zonder hem had ik hier niet gestaan,” sprak hij toen. Daarover zegt Soenil nu: “Ik vind het mooi om talent te begeleiden en te ontwikkelen. Maar ik heb ook veel internationale contacten. Ik denk dat dat ook een van de reden is waarom Bocuse d’Or voor mij heeft gekozen.”

België

Dat blijkt uit het recente verleden. Bahadoer is nauw betrokken geweest bij Bocuse d’Or België. “In België zijn ze op het vlak van professionalisering verder dan in Nederland. Sponsoren kopen koks vrij van hun werk zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden voor de Bocuse d’Or. Het zou prachtig zijn als we dat in Nederland ook voor elkaar kunnen krijgen, want het talent is er zeker. Het zal het niveau omhoog tillen. Simpelweg omdat de kandidaten meer tijd hebben om te oefenen. Ik zie in landen om ons heen ook dat de overheid een steentje bijdraagt, dat is helemaal niet vreemd. Ik hoop dat we dat in Nederland ook voor elkaar krijgen. ”

De Nederlandse gastronomie een wereldpodium bieden. Dat is de ambitie van topchef Bahadoer. Kandidaten kunnen zich tot 1 april opgeven voor de voorrondes. Die staan gepland op 27 mei. Vijf finalisten plaatsen zich die dag voor de Nederlandse finale. Die vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam op 23 september. Het team (chef en commis) dat daar wint, plaatst zich voor de Europese finale in Talinn, Estland in juni 2020. Een top-10 notering in Talinn geeft recht op een ticket voor de mondiale Bocuse d’Or in Lyon in januari 2021.

Bahadoer sluit af door het verschil te duiden tussen koken in de veilige omgeving van de eigen keuken en koken in een vol stadion. “Dat is absoluut niet te onderschatten. Je staat onder ontzettend veel druk en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar dat is ook te trainen. Daarom is tijd zo van belang. Het is een totaal andere benadering dan koken in het restaurant. We kunnen met de Bocuse d’Or Nederland op de culinaire kaart zetten.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Events
Horecava 2021 gaat hybride

Horecava verrijkt haar 65e editie, die plaatsvindt van 11 – 14 januari 2021 in RAI Amsterdam, met een online programma. Het evenement zal in aangepaste vorm face-2-face, volgens de COVID-19 richtlijnen, én virtueel live zijn. De vakbeurs, die foodservice professionals al jaren met elkaa...

Awards
Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder Beste Paviljoen van 2020

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. De prijs voor het Schoonste Strand van Nederland ging naar Ameland. En voor het eerst mocht de jury zelfs een tien toekennen voor de schoonheid van dit strand. Friesland had met ...

Opening
Sterrenzaak opent bistro: Bistro TWO in Roermond

Begin september mag de gezellige Limburgse stad, Roermond een nieuwe top bistro verwelkomen op de Roerkade. Waar de brasserie van het luxe Hotel Dux eerder gevestigd was, zal binnenkort een nieuwe wind, genaamd Bistro TWO, waaien. Bethany DeLong en Edwin Soumang, eigenaars van het met een Micheli...

Economie
McDonalds ziet omzet in 2019 verdriedubbelen

De omzet van McDonald’s bezorgservice McDelivery is in 2019 verdriedubbeld ten opzichte van 2018. Deze groei zet in 2020 verder door. Hiermee plukt McDonald’s de vruchten van haar strategie om in te spelen op de snelgroeiende bezorgmarkt. De uitrol van deze service is de afgelopen maa...

Bier
Opmerkelijk: aantal bierbrouwerijen in Nederland gestegen

Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is opnieuw gestegen. Dit jaar kwamen er tot nu toe netto 13 brouwerijen bij. Opmerkelijke statistieken in deze tijd van corona. Volgens Bierista.nl is het hoogtepunt van de bierrevolutie bereikt. Vanaf nu zal het aantal bierbrouwerijen dalen, zo voorziet Alain...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: