Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

25 maart 2019 | David Bakker

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel. Dat moeten we op een mondiaal podium ook kunnen laten zien."

Het team laten schitteren tijdens de wereldfinale in Lyon in 2021, dat is het doel van Soenil. Hij is de laatste maanden druk geweest om de Nederlandse gastronomie aan zijn doel te verbinden. “Sidney Schutte, Moshik Roth, Jarno Eggen en Jan Sobecki hebben toegezegd om hun expertise te delen met de Bocuse d’Or. Met een andere grote naam zijn we nog bezig. Al die topchefs brengen hun expertise mee en het zijn mannen waar de jonge generatie koks tegenop kijkt.”

Ambities

Hij gaat het werk van Jonnie Boer met veel passie voortzetten. Voorzitter Soenil: “Jonnie heeft het top gedaan en ik wil graag zijn werk voortzetten. Talenten zoeken, hen stimuleren en de regering ook vragen om te investeren in de Nederlandse eetcultuur. De jongens moeten kunnen trainen en daarmee Nederland op de kaart te zetten. De persoon is heel belangrijk, het is geen kattenpis, het is hard werken en daar moet je goed voor getraind zijn." In de video onderaan dit bericht vertelt Soenil over zijn ambities met het Nederlandse team van Bocuse d’Or. 

Bahadoer staat bekend om zijn vermogen om jong talent uitstekend te begeleiden. Jermain de Rozario stond jarenlang in De Lindehof en kreeg afgelopen december zijn eerste Michelinster met zijn eigen restaurant De Rozario in Helmond. Tijdens de uitreiking in het De La Mar theater in Amsterdam bedankte De Rozario als eerste zijn leermeester. “Ik ben dankbaar dat Soenil mij van de straat heeft geplukt en mij heeft leren koken. Zonder hem had ik hier niet gestaan,” sprak hij toen. Daarover zegt Soenil nu: “Ik vind het mooi om talent te begeleiden en te ontwikkelen. Maar ik heb ook veel internationale contacten. Ik denk dat dat ook een van de reden is waarom Bocuse d’Or voor mij heeft gekozen.”

België

Dat blijkt uit het recente verleden. Bahadoer is nauw betrokken geweest bij Bocuse d’Or België. “In België zijn ze op het vlak van professionalisering verder dan in Nederland. Sponsoren kopen koks vrij van hun werk zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden voor de Bocuse d’Or. Het zou prachtig zijn als we dat in Nederland ook voor elkaar kunnen krijgen, want het talent is er zeker. Het zal het niveau omhoog tillen. Simpelweg omdat de kandidaten meer tijd hebben om te oefenen. Ik zie in landen om ons heen ook dat de overheid een steentje bijdraagt, dat is helemaal niet vreemd. Ik hoop dat we dat in Nederland ook voor elkaar krijgen. ”

De Nederlandse gastronomie een wereldpodium bieden. Dat is de ambitie van topchef Bahadoer. Kandidaten kunnen zich tot 1 april opgeven voor de voorrondes. Die staan gepland op 27 mei. Vijf finalisten plaatsen zich die dag voor de Nederlandse finale. Die vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam op 23 september. Het team (chef en commis) dat daar wint, plaatst zich voor de Europese finale in Talinn, Estland in juni 2020. Een top-10 notering in Talinn geeft recht op een ticket voor de mondiale Bocuse d’Or in Lyon in januari 2021.

Bahadoer sluit af door het verschil te duiden tussen koken in de veilige omgeving van de eigen keuken en koken in een vol stadion. “Dat is absoluut niet te onderschatten. Je staat onder ontzettend veel druk en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar dat is ook te trainen. Daarom is tijd zo van belang. Het is een totaal andere benadering dan koken in het restaurant. We kunnen met de Bocuse d’Or Nederland op de culinaire kaart zetten.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: