Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

25 maart 2019 | David Bakker

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel. Dat moeten we op een mondiaal podium ook kunnen laten zien."

Het team laten schitteren tijdens de wereldfinale in Lyon in 2021, dat is het doel van Soenil. Hij is de laatste maanden druk geweest om de Nederlandse gastronomie aan zijn doel te verbinden. “Sidney Schutte, Moshik Roth, Jarno Eggen en Jan Sobecki hebben toegezegd om hun expertise te delen met de Bocuse d’Or. Met een andere grote naam zijn we nog bezig. Al die topchefs brengen hun expertise mee en het zijn mannen waar de jonge generatie koks tegenop kijkt.”

Ambities

Hij gaat het werk van Jonnie Boer met veel passie voortzetten. Voorzitter Soenil: “Jonnie heeft het top gedaan en ik wil graag zijn werk voortzetten. Talenten zoeken, hen stimuleren en de regering ook vragen om te investeren in de Nederlandse eetcultuur. De jongens moeten kunnen trainen en daarmee Nederland op de kaart te zetten. De persoon is heel belangrijk, het is geen kattenpis, het is hard werken en daar moet je goed voor getraind zijn." In de video onderaan dit bericht vertelt Soenil over zijn ambities met het Nederlandse team van Bocuse d’Or. 

Bahadoer staat bekend om zijn vermogen om jong talent uitstekend te begeleiden. Jermain de Rozario stond jarenlang in De Lindehof en kreeg afgelopen december zijn eerste Michelinster met zijn eigen restaurant De Rozario in Helmond. Tijdens de uitreiking in het De La Mar theater in Amsterdam bedankte De Rozario als eerste zijn leermeester. “Ik ben dankbaar dat Soenil mij van de straat heeft geplukt en mij heeft leren koken. Zonder hem had ik hier niet gestaan,” sprak hij toen. Daarover zegt Soenil nu: “Ik vind het mooi om talent te begeleiden en te ontwikkelen. Maar ik heb ook veel internationale contacten. Ik denk dat dat ook een van de reden is waarom Bocuse d’Or voor mij heeft gekozen.”

België

Dat blijkt uit het recente verleden. Bahadoer is nauw betrokken geweest bij Bocuse d’Or België. “In België zijn ze op het vlak van professionalisering verder dan in Nederland. Sponsoren kopen koks vrij van hun werk zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden voor de Bocuse d’Or. Het zou prachtig zijn als we dat in Nederland ook voor elkaar kunnen krijgen, want het talent is er zeker. Het zal het niveau omhoog tillen. Simpelweg omdat de kandidaten meer tijd hebben om te oefenen. Ik zie in landen om ons heen ook dat de overheid een steentje bijdraagt, dat is helemaal niet vreemd. Ik hoop dat we dat in Nederland ook voor elkaar krijgen. ”

De Nederlandse gastronomie een wereldpodium bieden. Dat is de ambitie van topchef Bahadoer. Kandidaten kunnen zich tot 1 april opgeven voor de voorrondes. Die staan gepland op 27 mei. Vijf finalisten plaatsen zich die dag voor de Nederlandse finale. Die vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam op 23 september. Het team (chef en commis) dat daar wint, plaatst zich voor de Europese finale in Talinn, Estland in juni 2020. Een top-10 notering in Talinn geeft recht op een ticket voor de mondiale Bocuse d’Or in Lyon in januari 2021.

Bahadoer sluit af door het verschil te duiden tussen koken in de veilige omgeving van de eigen keuken en koken in een vol stadion. “Dat is absoluut niet te onderschatten. Je staat onder ontzettend veel druk en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar dat is ook te trainen. Daarom is tijd zo van belang. Het is een totaal andere benadering dan koken in het restaurant. We kunnen met de Bocuse d’Or Nederland op de culinaire kaart zetten.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personalia Michelin
Sommelier Koen van der Plas van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 maakt hoofdsommelier Koen van der Plas de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. Hij gaat daar het team van chefkok Ollie Schuiling versterken, die samen met Frans den Boer de nieuwe eigenaar wordt van het bekende sterrenrestaurant in Houten. De 27-jarige V...

Personalia
Joey de Kruijf geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

Op woensdag 17 april jongstleden is Joey de Kruijf, General Manager en Maître bij Central Park in Voorburg, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. Binnenkort wordt Joey als 44ste SVH Meestergastheer geïnaugureerd en treedt hij officieel toe tot de SVH Meesterfamilie. SV...

Events KHN
SVH officieel partner eerste editie Nationale Horecadag

Dinsdag 21 mei vindt voor het eerst de Nationale Horecadag plaats. Stichting Vakbekwaamheid Horeca is officieel partner geworden van dit evenement. Samen met initiatiefnemer Lennart Maas, manager van hotel Park Plaza Victoria Amsterdam, organiseren Koninklijke Horeca Nederland en SVH deze grootste o...

Bezorgen Interview Longread
Interview Jitse Groen, oprichter Takeaway.com: "Wij zijn een goudmijn voor restaurants"

Lunchbezorging groeit. Eigenlijk groeit de hele bezorgsector van food. Takeaway.com liet onlangs dan ook imposante groeicijfers zien: een toename van 51 procent van het aantal bezorgingen. Jitse Groen (41 jaar oud), oprichter en CEO van het bedrijf, nam de tijd om ons bij te praten over het reilen e...

Opening
Nieuwste Amsterdamse foodhal opent deuren in Magna Plaza

Vanaf vandaag blaast The Food Department officieel nieuw - culinair - leven in het iconische Magna Plaza. Amsterdams nieuwste foodhal in het centrum van de hoofdstad brengt 14 foodstands en 3 bars naar de tweede verdieping van het historische pand. Het menu: een mix van gerenommeerde namen, Amsterda...

Awards Chefs
Deze drie chefs dragen titel 'New Chef on the Block'

Vandaag kennen Gault&Millau en Food Reporter de titel New Chef on the Block toe aan drie jonge, getalenteerde chefs. Alice Colombari van Restaurant Alice, Alex Haupt van 101 Gowrie en Marijn van de Worp van Restaurant Fizzy zijn de eerste drie chefs die de titel mogen dragen. De bekendmaking von...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: