Slovenië heeft voor het eerst een eigen Michelingids

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Sloveense keuken heeft eindelijk de erkenning gekregen die het toekomt. Tijdens een ceremonie deze week ontvingen maar liefst zes restaurants Michelinsterren: Hiša Franko van topchef Ana Roš ontving twee sterren. Eén Michelinster werd toegekend aan restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Faku?) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Toma? Kav?i?) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vra?ko) in Zgornja Kungota.

De Bib Gourmands – uitstekend eten tegen acceptabele prijzen – werden uitgedeeld aan 9 Sloveense restaurants: Etna, Ruj, Jo?ef, Na Gradu, Rajh, Mahoro?, Gostilna Repov?, Gostiš?e Gri? en Evergreen.

Onder de categorie ‘Michelin Plate’ voor veelbelovende restaurants werden maar liefst 37 Sloveense restaurants opgenomen en de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame verwerking van het voedsel – van inkoop tot het eindproduct – werd toegekend aan zes Sloveense restaurants: Gostiš?e Gri? (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Vol?i?), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Cresci) en Gostilna Mahor?i? (Ksenija Krajšek Mahor?i?). Nadere informatie over alle winnaars vindt men op een speciale link op de website www.slovenia.info.

Culinaire bestemming

De Michelin-erkenning is een welkome kapstok voor het land dat zich al enkele jaren profileert als een culinaire bestemming van formaat. De timing is ideaal want het land draagt volgend jaar de titel ‘European Region of Gastronomy 2021’ – een project van het in Brussel gevestigde International Institute of Gastronomy, Culture, Arts en Tourism (IGCAT). Chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht.

Om het thema gastronomie in Slovenië nader te belichten heeft het verkeersbureau van Slovenië een nieuwe Engelstalige portal gelanceerd: Taste Slovenia. Voorts heeft het verkeersbureau een zeer informatieve ‘Taste Slovenia’ brochure gepubliceerd die gedownload kan worden via www.slovenia.info waar men eveneens een overvloed aan informatie over de Sloveense eet- en wijncultuur vindt.

Het land telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie. Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: