Slovenië heeft voor het eerst een eigen Michelingids

17 juni 2020 | Thijs Jacobs

De Sloveense keuken heeft eindelijk de erkenning gekregen die het toekomt. Tijdens een ceremonie deze week ontvingen maar liefst zes restaurants Michelinsterren: Hiša Franko van topchef Ana Roš ontving twee sterren. Eén Michelinster werd toegekend aan restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Faku?) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Toma? Kav?i?) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vra?ko) in Zgornja Kungota.

De Bib Gourmands – uitstekend eten tegen acceptabele prijzen – werden uitgedeeld aan 9 Sloveense restaurants: Etna, Ruj, Jo?ef, Na Gradu, Rajh, Mahoro?, Gostilna Repov?, Gostiš?e Gri? en Evergreen.

Onder de categorie ‘Michelin Plate’ voor veelbelovende restaurants werden maar liefst 37 Sloveense restaurants opgenomen en de ‘Michelin Sustainability Award’ voor duurzame verwerking van het voedsel – van inkoop tot het eindproduct – werd toegekend aan zes Sloveense restaurants: Gostiš?e Gri? (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Vol?i?), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna za Gradom (Davide Cresci) en Gostilna Mahor?i? (Ksenija Krajšek Mahor?i?). Nadere informatie over alle winnaars vindt men op een speciale link op de website www.slovenia.info.

Culinaire bestemming

De Michelin-erkenning is een welkome kapstok voor het land dat zich al enkele jaren profileert als een culinaire bestemming van formaat. De timing is ideaal want het land draagt volgend jaar de titel ‘European Region of Gastronomy 2021’ – een project van het in Brussel gevestigde International Institute of Gastronomy, Culture, Arts en Tourism (IGCAT). Chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht.

Om het thema gastronomie in Slovenië nader te belichten heeft het verkeersbureau van Slovenië een nieuwe Engelstalige portal gelanceerd: Taste Slovenia. Voorts heeft het verkeersbureau een zeer informatieve ‘Taste Slovenia’ brochure gepubliceerd die gedownload kan worden via www.slovenia.info waar men eveneens een overvloed aan informatie over de Sloveense eet- en wijncultuur vindt.

Het land telt zo’n 170 typisch Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie. Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: