Koksscholen missen vegetarische plank

22 mei 2013
Koksscholen missen vegetarische plank

Volgens de Vegetariërsbond mist het koksonderwijs de vegetarische trend. Uit onderzoek van de bond onder ROC’s die koksonderwijs aanbieden, blijkt dat er weinig aandacht is voor de
vegetarische keuken. De bond ontwikkelde daarom in samenwerking met partnerorganisaties uit België, Duitsland en Oostenrijk een lesmethode voor vegetarisch kookonderwijs.

*Trend*
Uit het onderzoek blijkt dat er op de scholen minder dan zes uur per jaar wordt besteed aan lessen over vegetarisch koken. Floris de Graad, directeur Vegetariërsbond, begrijpt dit niet. “De vraag naar vegetarische gerechten in restaurants wordt steeds groter. Meer vegetarisch wordt door veel partijen als de trend genoemd in de horeca. In deze tijd kun je niet meer aankomen met een geitenkaassalade. Het is daarom bizar dat hier in het beroepsonderwijs totaal niet op wordt ingespeeld.”

*Tofu*
Het onderzoek vond plaats onder dertien scholen. Onderwijs over vegetarische eiwitrijke producten beperkt zich volgens de instelling in de meeste gevallen tot basisproducten als peulvruchten en tofu. Minder bekende producten als seitan en Textured Vegetable Proteïne (TVP) komen bij minder dan de helft van de scholen in de lesstof voor.

*Op de foto:* Vegetarische hamburger van Koppert Cress.

~Maud Vissers~

Overig nieuws