Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk

19 november 2012 |
Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk<

Ron Blaauw vindt het niet meer dan logisch dat sterrenchefs bijklussen om financieel het hoofd boven water te houden. Ook vindt hij dat Michelin moet moderniseren.
Dit alles zegt de tweesterrenchef tegenover het Algemeen Dagblad.

Noodzaak
Door alleen een restaurant te runnen is het moeilijk voor een chef-kok om geld te verdienen. Extra activiteiten ondernemen op gebied van televisie, (sponsor)producten en kookboeken zijn financieel noodzakelijk voor een moderne sterrenchef.

Versleten
Met medelijden wijst Blaauw in het krantenartikel naar vorige generaties chef-koks die niet aan bijklussen dachten en tot en voorbij hun pensioengerechtigde leeftijd achter de kachel stonden. "En dan zeiden de gasten: 'oh kijk, hij staat nog zelf achter het fornuis'. Maar hij móest er staan met zijn versleten knieën en zijn versleten rug."

Ster minder belangrijk?
Voor de nieuwe Michelingids van Nederland voor 2013 die op 26 november wordt gepresenteerd is Blaauw niet bang. Wel denkt hij dat het belang van een Michelinster afneemt. In de gids staan veel dure restaurants waar gasten lang van tevoren voor moeten reserveren om er vervolgens uren te tafelen en vele gangen te eten. Volgens Blaauw is dat niet meer van deze tijd. Mensen willen snelheid. Op de dag zelf beslissen waar ze 's avonds op topniveau gaan eten.

Jubileum Ducasse
Blaauw was tezamen met Alain Carron in Monaco ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Alain Ducasse's driesterrenrestaurant Louis XV. De Franse multi-sterrenchef nodigde 240 sterrenchefs over de hele wereld uit om het jubileum te vieren.

Foto: Louis van de Vuurst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: