Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk

19 november 2012 |
Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk<

Ron Blaauw vindt het niet meer dan logisch dat sterrenchefs bijklussen om financieel het hoofd boven water te houden. Ook vindt hij dat Michelin moet moderniseren.
Dit alles zegt de tweesterrenchef tegenover het Algemeen Dagblad.

Noodzaak
Door alleen een restaurant te runnen is het moeilijk voor een chef-kok om geld te verdienen. Extra activiteiten ondernemen op gebied van televisie, (sponsor)producten en kookboeken zijn financieel noodzakelijk voor een moderne sterrenchef.

Versleten
Met medelijden wijst Blaauw in het krantenartikel naar vorige generaties chef-koks die niet aan bijklussen dachten en tot en voorbij hun pensioengerechtigde leeftijd achter de kachel stonden. "En dan zeiden de gasten: 'oh kijk, hij staat nog zelf achter het fornuis'. Maar hij móest er staan met zijn versleten knieën en zijn versleten rug."

Ster minder belangrijk?
Voor de nieuwe Michelingids van Nederland voor 2013 die op 26 november wordt gepresenteerd is Blaauw niet bang. Wel denkt hij dat het belang van een Michelinster afneemt. In de gids staan veel dure restaurants waar gasten lang van tevoren voor moeten reserveren om er vervolgens uren te tafelen en vele gangen te eten. Volgens Blaauw is dat niet meer van deze tijd. Mensen willen snelheid. Op de dag zelf beslissen waar ze 's avonds op topniveau gaan eten.

Jubileum Ducasse
Blaauw was tezamen met Alain Carron in Monaco ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Alain Ducasse's driesterrenrestaurant Louis XV. De Franse multi-sterrenchef nodigde 240 sterrenchefs over de hele wereld uit om het jubileum te vieren.

Foto: Louis van de Vuurst

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: