Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk

19 november 2012
Ron Blaauw: bijklussen noodzakelijk

Ron Blaauw vindt het niet meer dan logisch dat sterrenchefs bijklussen om financieel het hoofd boven water te houden. Ook vindt hij dat Michelin moet moderniseren.
Dit alles zegt de tweesterrenchef tegenover het Algemeen Dagblad.

*Noodzaak*
Door alleen een restaurant te runnen is het moeilijk voor een chef-kok om geld te verdienen. Extra activiteiten ondernemen op gebied van televisie, (sponsor)producten en kookboeken zijn financieel noodzakelijk voor een moderne sterrenchef.

*Versleten*
Met medelijden wijst Blaauw in het krantenartikel naar vorige generaties chef-koks die niet aan bijklussen dachten en tot en voorbij hun pensioengerechtigde leeftijd achter de kachel stonden. "En dan zeiden de gasten: 'oh kijk, hij staat nog zelf achter het fornuis'. Maar hij móest er staan met zijn versleten knieën en zijn versleten rug."

*Ster minder belangrijk?*
Voor de nieuwe Michelingids van Nederland voor 2013 die op 26 november wordt gepresenteerd is Blaauw niet bang. Wel denkt hij dat het belang van een Michelinster afneemt. In de gids staan veel dure restaurants waar gasten lang van tevoren voor moeten reserveren om er vervolgens uren te tafelen en vele gangen te eten. Volgens Blaauw is dat niet meer van deze tijd. Mensen willen snelheid. Op de dag zelf beslissen waar ze 's avonds op topniveau gaan eten.

*Jubileum Ducasse*
Blaauw was tezamen met Alain Carron in Monaco ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Alain Ducasse's driesterrenrestaurant Louis XV. De Franse multi-sterrenchef nodigde 240 sterrenchefs over de hele wereld uit om het jubileum te vieren.

*Foto: Louis van de Vuurst*

Overig nieuws