Restaurantgast eet bord niet leeg

24 september 2013 |
Restaurantgast eet bord niet leeg<

Ongeveer de helft van alle restaurants moet wekelijks noodgedwongen meer dan tien kilo voedsel weggooien. Dit blijkt uit een peiling van de Horecava onder Nederlandse horecaondernemers. Dat de gast
het eten niet op krijgt wordt als belangrijkste reden aangegeven waarom restaurants het eten weggooien. Vooral salades en groenten verdwijnen in de prullenbak. De tweede grote voedselstroom die in de prullenbak belandt betreft voorbereid, maar niet verkocht eten. Voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, wordt het minste weggegooid.

Doggybag
De belangrijkste oorzaken voor voedselverspilling zijn de onvoorspelbaarheid van het aantal gasten, de strenge wetgeving wat betreft houdbaarheid en hergebruik en het weer. Opvallend is dat meer dan de helft van de restaurants een doggybag aanbiedt, maar dat slechts zes procent van de restaurantgasten hier gebruik van maakt.

Jaar tegen voedselverspilling
De Europese Unie heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling. De Horecava ondersteunt dit initiatief door een actie op te zetten in samenwerking met verschillende partners uit de industrie. In aanloop naar de beurs wordt onder meer via sociale media en de website de hele foodservice industrie opgeroepen om deel te nemen aan een collectieve brainstorm tijdens de beurs. Hier wordt gezocht naar een goede eindbestemming van verspild voedsel uit de keten. Het onderzoek toont ook aan dat één op de drie horecaondernemers de voedselverspilling graag voor de Voedselbank wil inzetten.
Mariska van Gorp

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: parelhoen en guilty pleasures

Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS heeft volgens mij direct op het moment dat hij te horen kreeg dat de horeca moest sluiten, besloten om te gaan bezorgen. Ik volg hem op Instagram en een diepe buiging voor zijn organisatorische kwaliteiten. Over de duizend gerechten gingen de afgelopen dagen doo...

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Blog Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Een 'gedwongen' test-case

Mark en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een tweede restaurant te openen: 'Fernando’s kookt'. Een restaurant waar we op een toegankelijke manier comfort-food willen aanbieden. Zowel in het restaurant, als afhaal- én bezorgdienst. Het is voor nu nog verre toekomstm...

Rotterdam
De Euromast is verkocht

Bijna 20 jaar geleden begon Willem Tieleman met het exploiteren van de de Euromast, iconisch silhouette in de skyline van Rotterdam. In 2016 was het tijd voor een nieuwe stap, en dat was eigenaar van het imposante bouwwerk worden. Investeringen die voor die tijd niet werden gedaan, konden nu volo...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: