Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer

6 juni 2012 |
Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer<

Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer hebben de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar 2012 gewonnen.

Gerechten zijn haalbaar
Gekonfijte aardappel op Hollandaisesaus saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Met dit gerecht won het duo Vlierhuis en Groenewold de wedstrijd. De jury stond onder leiding van meesterchef François Geurds. "Het niveau van de gerechten was nog een treetje hoger dan vorig jaar. Wat ook positief op valt is dat het allemaal gerechten zijn die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden", aldus Geurds.

Smaak gaf doorslag
Over het winnende gerecht zei Geurds uit mond van de voltallige jury: "De smaak gaf de doorslag. Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde."

Reactie van de winnaar
Chef-kok Nickey Vlierhuis had een goed gevoel over het gerecht dat zij en Groenewoud serveerden, al vond ze het moeilijk om haar positie in de wedstrijd te bepalen. Na een nipte tweede plaats in de verkiezing van 2011 is ze trots dat ze dit jaar wel overtuigend wist te winnen. "Dit is een stimulans om nog meer creatieve gerechten te maken", zegt ze. Vlierhuis mag ook een week stage lopen bij het Britse driesterrenrestaurant The Waterside Inn.

Duurzaamheid
Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Chef Wietse Koolstra is trots en verrast met de prijs, die hij niet verwacht had te winnen. De jury looft het eetcafé voor de keuze om geen grote stukken vlees te serveren, maar een eigen koers te varen. Het gerecht bevat geen zuivelproducten en ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.

Creativiteit
Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht, waardoor een gerecht ontstond met drie componenten: groenten van het land, groenten van nabij de zee en een geurig truffelbroodje.

De wedstrijd
Stichting Variatie op de Kaart is in 2010 begonnen met de promotie van vegetarische en groenterijke gerechten onder Nederlandse chef-koks. Met de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar en de nieuwe VariatieDagen laat de stichting samen met restaurants zien dat groenten een prominente plek verdienen op ieder bord.

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
In beeld: Feestelijke opening Amber Garden, True Chinese Cuisine

Amber Garden, onderdeel van de internationale 'Yisheng Group' heeft gisteren haar deuren in Amstelveen op feestelijke wijze geopend. Eigenaar, Stark Li, derde generatie gerespecteerde Chinese restaurateurs, opende samen met Facility Manager, Ronald Ting, restaurant Amber Garden in het gezels...

Culinair
Chris Naylor geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok 

Op maandag 23 september jl. is Chris Naylor, chefkok bij Restaurant Vermeer * in Amsterdam, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Chris wordt hiermee na zijn inauguratie de 148ste SVH Meesterkok van Nederland. Prestatie op Meesterlijk niveau SVH Meesterkoks Marc van Gulick (Landgoe...

Interview Longread
Dit stel bouwde een lunchroom en B&B in een modern kasteel

De Buytenplaets is een ‘brasserij’ en B&B in een van de modernste wijken van Rijswijk en omstreken. Wanneer je aan komt rijden, verrijst er ineens een soort van kasteel midden tussen de prachtige nieuwbouwwoningen. Dat imposante gebouw is de verwezenlijking van de droom van Laura Bro...

Vlees Vega
Nederlanders eten weer meer vlees, mede door de horeca

Nieuwe cijfers van de Wageningen Universiteit over de vleesconsumptie doen bij velen de wenkbrauwen fronsen. We blijken namelijk weer meer vlees te eten in Nederland. De uitkomst van het onderzoek, in opdracht van Stichting Wakker Dier, is anders dan het onderzoek van RIR, dat slechts anderhalve maa...

Awards Bocuse d'Or
Marco van der Wijngaard winnaar Bocuse d'Or Nederland 2019 

Tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam is Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht de winnaar geworden van de Nederlandse finale Bocuse d’Or. Hij gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn in juni 2020. Vijf kandidat...

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: