Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer

6 juni 2012 |
Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer

Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer hebben de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar 2012 gewonnen.

Gerechten zijn haalbaar
Gekonfijte aardappel op Hollandaisesaus saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Met dit gerecht won het duo Vlierhuis en Groenewold de wedstrijd. De jury stond onder leiding van meesterchef François Geurds. "Het niveau van de gerechten was nog een treetje hoger dan vorig jaar. Wat ook positief op valt is dat het allemaal gerechten zijn die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden", aldus Geurds.

Smaak gaf doorslag
Over het winnende gerecht zei Geurds uit mond van de voltallige jury: "De smaak gaf de doorslag. Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde."

Reactie van de winnaar
Chef-kok Nickey Vlierhuis had een goed gevoel over het gerecht dat zij en Groenewoud serveerden, al vond ze het moeilijk om haar positie in de wedstrijd te bepalen. Na een nipte tweede plaats in de verkiezing van 2011 is ze trots dat ze dit jaar wel overtuigend wist te winnen. "Dit is een stimulans om nog meer creatieve gerechten te maken", zegt ze. Vlierhuis mag ook een week stage lopen bij het Britse driesterrenrestaurant The Waterside Inn.

Duurzaamheid
Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Chef Wietse Koolstra is trots en verrast met de prijs, die hij niet verwacht had te winnen. De jury looft het eetcafé voor de keuze om geen grote stukken vlees te serveren, maar een eigen koers te varen. Het gerecht bevat geen zuivelproducten en ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.

Creativiteit
Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht, waardoor een gerecht ontstond met drie componenten: groenten van het land, groenten van nabij de zee en een geurig truffelbroodje.

De wedstrijd
Stichting Variatie op de Kaart is in 2010 begonnen met de promotie van vegetarische en groenterijke gerechten onder Nederlandse chef-koks. Met de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar en de nieuwe VariatieDagen laat de stichting samen met restaurants zien dat groenten een prominente plek verdienen op ieder bord.

Myrtille Vromans

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: