Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer

6 juni 2012
Winnaar Variatiegerecht 2012 uit Deventer

Chefs Nickey Vlierhuis en Lucas Groenewold van Theater-Restaurant Bouwkunde uit Deventer hebben de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar 2012 gewonnen.

*Gerechten zijn haalbaar*
Gekonfijte aardappel op Hollandaisesaus saus met zuring in een ring van gerookte hazelnoot, taggiache-olijven, doperwten, aardappelkaantjes, gebakken artisjok en groene en witte asperges met daarbij jonge peentjes. Met dit gerecht won het duo Vlierhuis en Groenewold de wedstrijd. De jury stond onder leiding van meesterchef François Geurds. "Het niveau van de gerechten was nog een treetje hoger dan vorig jaar. Wat ook positief op valt is dat het allemaal gerechten zijn die haalbaar zijn voor de restaurantkeuken en niet alleen voor dit soort wedstrijden", aldus Geurds.

*Smaak gaf doorslag*
Over het winnende gerecht zei Geurds uit mond van de voltallige jury: "De smaak gaf de doorslag. Dit gerecht heeft alles wat een goed vegetarisch gerecht moet hebben: goede structuren en texturen, een prima balans in de verschillende smaken, een volwaardig vegetarisch gerecht met voldoende voedingswaarde."

*Reactie van de winnaar*
Chef-kok Nickey Vlierhuis had een goed gevoel over het gerecht dat zij en Groenewoud serveerden, al vond ze het moeilijk om haar positie in de wedstrijd te bepalen. Na een nipte tweede plaats in de verkiezing van 2011 is ze trots dat ze dit jaar wel overtuigend wist te winnen. "Dit is een stimulans om nog meer creatieve gerechten te maken", zegt ze. Vlierhuis mag ook een week stage lopen bij het Britse driesterrenrestaurant The Waterside Inn.

*Duurzaamheid*
Dit jaar waren er ook prijzen voor het meest duurzame en het meest creatieve gerecht. Café-restaurant Louter werd winnaar van de Duurzaamheidsprijs. Chef Wietse Koolstra is trots en verrast met de prijs, die hij niet verwacht had te winnen. De jury looft het eetcafé voor de keuze om geen grote stukken vlees te serveren, maar een eigen koers te varen. Het gerecht bevat geen zuivelproducten en ei en met de bereiding is weinig afval gemoeid.

*Creativiteit*
Voor originaliteit en creativiteit werd het gerecht van Villa Sasso uit Haren bekroond. Zij hadden zich laten inspireren door de elementen land, zee en lucht, waardoor een gerecht ontstond met drie componenten: groenten van het land, groenten van nabij de zee en een geurig truffelbroodje.

*De wedstrijd*
Stichting Variatie op de Kaart is in 2010 begonnen met de promotie van vegetarische en groenterijke gerechten onder Nederlandse chef-koks. Met de wedstrijd Variatiegerecht van het Jaar en de nieuwe VariatieDagen laat de stichting samen met restaurants zien dat groenten een prominente plek verdienen op ieder bord.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws