Pittig foodfestival in Eindhoven

16 augustus 2017 | Thijs Jacobs

De zesde editie van Dutch Chili Festival vindt plaats op zondag 10 september in het Klokgebouw Eindhoven. Dutch Chili Fest is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper.

Er zijn verschillende wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, er is toepasselijke live muziek en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker en pittig eten. Het pittigste festival van de lage landen introduceert dit jaar een extra grote en diverse markt (deels in de buitenlucht), een area voor kinderen en een VERS Academy. Dutch Chili Fest vindt op zondag 10 september van 12.00 tot 20.00 uur plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Inkom is gratis. 

Wedstrijden

Dutch Chili Fest staat bekend om haar competitieprogramma. Winnaars maken kans op de Scoville Suicide Award. 

Bezoekers met lef kunnen hun peperresistentie tonen door deel te nemen aan de Heetste Hamburger van Nederland-wedstrijd (ook voor vegetariërs en veganisten). 

Deelnemers aan de Hete peper-wedstrijd (Nieuw dit jaar!) tonen hun peperresistentie door hete pepers te eten, puur natuur. De schaal van Scoville, uitgevonden door Wilbur Scoville, in 1912 meet de heetheid van chilipeper en loopt op van 0 tot 300.000 eenheden. Ter indicatie; sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, tabasco iets hoger met 5000. Jalapeñopepers variëren tussen de 2500 en 8000, en habaneropepers kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken. De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld. 

Professionals en hobbyisten met passie kunnen uitblinken middels de Hot Sauce & Sambal Show Off waar signature sambals en hete sauzen door het publiek en een vakkundige jury worden getest. 

Spicy food

Pittig eten staat op Dutch Chili Fest centraal. Alhoewel niet al het eten op het festival per se flaming hot is, is wel veel eten afkomstig van boeren uit de omgeving. Met twee buiten area’s en twee indoor hallen is Dutch Chili Fest een stuk groter dan voorgaande jaren. De Pittige Markt, de plek voor pittige lifestyle en niche producten, eetbaar en oneetbaar, is dit jaar extra groot en divers en wordt deels buiten op de straat voor het Klokgebouw ondergebracht. 

Om het de bezoekers iets makkelijk te maken werkt de organisatie dit jaar niet met een muntensysteem maar kunnen hapjes en drankjes direct (contactloos) met PIN only via iZettle betaald worden. Bij de meeste marktkramen kun je met contanten terecht.

Muziek


Dutch Chili Fest komt met een zeer scherp muziekprogramma. Authentieke americana, cajun, appalachian, roots, bluegrass en feestelijke mariachi-klanken. Op het programma staan:

Small Time Crooks: Het gereedschap van de band bestaat uit akoestische gitaren, een contrabas, een banjo en een wasbordje inclusief toeters en bellen. Dit reteswingende Haagse rootskwartet mixt blue grass jazz, folk en blues skifflemuziek.

Mariachi Reloaded: Zoals de naam al suggereert, is Mariachi Reloaded een complete heruitvinding van het traditionele Mexicaanse Mariachi genre. Elke set is even eclectisch: ze beginnen een nummer mariachi style, gaan over naar reggaeton en eindigen met een funk groove. 

Spirit Family Reunion: All the way from New York City. Spirit Family Reunion staat gegarandeerd voor een uitbundige mengeling van Folk, Bluegrass, Appalachian en Country.

Dennis Overweg aka Dikke Dennis: Na 20 jaar op tour te zijn geweest met Peter Pan Speedrock heeft Dennis al heel wat Rock ‘n Roll uurtjes op zijn naam staan. Naast 50,s 60,s 70,s en 80,s draait Dennis zijn hand niet om voor het Nederlandstalige lied. 

Vers Academy


Dutch Chili Fest draagt via de VERS Academy haar steentje bij aan de food knowledge van haar bezoeker. VERS combineert deze serieuze discussies met cultuur, educatie, plezier, vermaak en vooral heel lekker eten. VERS is een Brabants samenwerkingsverband en ontrolt zich simultaan in de spoorzones van de vijf grote steden: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Op het programma in Eindhoven staat o.a.:

Koken met insekten: Hans van Loon van Oerbewust neemt ons mee in de wereld van orthomoleculair koken en wel met insecten. Meelwormen tapenade of geroosterde sprinkhaan, we gaan niet allen leren koken én proeven.

Thuis-tuinieren met Duurzame Kost: Duurzaam voedsel produceren bij je thuis. Daar weet Duurzame Kost alles van.

Primo Salsa bereiden met El Jefe: Volgens El Jefe is spicy de smaak van de revolutie. Duik met de Mexicaanse worstelaar en mrs Jefe de keuken in en bereid je eigen pittige salsa-saus. 

Kids


Met een springkussen, diverse knutselactiviteiten en een mini-peper wedstrijd worden de kleinste peperliefhebbers warm ontvangen in de Familie der Kinderen area op Dutch Chili Fest.

Over Dutch Chili Fest


Dutch Chili Festival is het enige Nederlandse festival dat geheel in het teken staat van de chilipeper. Professionals en amateurs bieden hun heet gepeperde producten aan op de markt, er zijn wedstrijden om te bepalen wie de grootste portie pittigheid aankan, er is cutting edge music en natuurlijk een uitgebreid aanbod van lekker eten. De bar en eetkramen met eten en drinken om direct te nuttigen is PIN-only. Op de markt kun je met cash terecht. Mag weg  Het pittigste festival van de lage landen vindt op zondag 10 september van 12.00 tot 20.00 uur plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Inkom is gratis.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: