P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

11 februari 2013 |
P&F: Betaalt u teveel btw? (5/6)

Hoe zit het ook al weer? Over de gemaakte omzet moet u btw afdragen aan de Belastingdienst. Maar moet u ook btw afdragen voor de consumpties die het personeel nuttigt? Of wanneer u iets aan uw gasten weggeeft?
Hanteert u het juiste tarief voor doorbelast personeel? Veelal zijn besparingen te behalen en dragen ondernemers onbewust teveel btw af aan de overheid. Dit is mooi om ons begrotingstekort te verkleinen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat u dit niet als een bewuste keuze zou doen.

Eigen gebruik personeel
Een ondernemer mag de btw op inkopen in mindering brengen op de te betalen btw. Bepaalde kosten komen niet voor aftrek in aanmerking. Deze regeling, bekend als het ‘BUA’ (besluit uitsluiting aftrek) is onder andere van toepassing op de btw die rust op goederen die ingekocht worden ten behoeve van personeelsverstrekkingen en kantine verstrekkingen. Oftewel, als uw personeel eten of drinken nuttigt tijdens het werk, dan is de btw op de inkoop hiervan niet aftrekbaar tenzij het totaal van alle personeelsverstrekkingen op jaarbasis niet meer is dan € 227 (inclusief btw) per personeelslid. Als u veel gebruik maakt van inhuur personeel en u kunt aantonen dat de kosten op jaarbasis onder dit bedrag blijven dan kunt u toch de btw terugvragen. U moet wel apart registreren wat het personeel als eigen gebruik heeft genoten. Dit moet u sowieso doen, want als u geen correctie maakt voor het privé gebruik is dit de eerste correctie die de Belastingdienst gaat maken bij een boekenonderzoek (met boete).

Representatiekosten
Hoe zit het dan met de drankjes of hapjes die u weggeeft aan uw gasten? Deze kosten vallen ook onder de BUA. U moet op jaarbasis bepalen hoeveel u heeft weggeven (inclusief andere relatiegeschenken) en dit moet u afzetten tegen al uw gasten. Blijft u dan onder hetzelfde bedrag van € 227 (inclusief btw) dan mag u de btw van deze kosten in aftrek brengen.

Registratie
Het is dus van groot belang dat u in uw kassasysteem registreert wat u weggeeft aan uw gasten en wat het personeel zelf verbruikt. Als u stuurt op uw marges dan doet u dit wellicht al. Een veelgebruikte methode is om de kosten op de kassa aan te slaan en vervolgens de “betaalwijze” repre(sentatie) te kiezen. Het kan dan gebeuren dat de verkoopwaarde dan inclusief btw in uw resultatenrekening wordt geboekt. Hierdoor kan het voorkomen dat u teveel btw heeft afgedragen de laatste jaren. Gelukkig kunt u vijf jaar terug met het terugvragen van deze teveel afgedragen btw.

In het volgende, en tevens laatste artikel in deze serie, laten we zien hoe u een voordeel kunt behalen met de regeling waarbij de ondergeschikte prestatie de hoofdprestatie volgt voor het btw-tarief. Hierdoor kunt u een concurrentievoordeel behalen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: