Parmaham: wél 100 % Italiaans

12 april 2016
Parmaham: wél 100 % Italiaans

In de maarteditie van De RestaurantKrant stond bij de rubriek 'Waar of niet Waar?' de stelling dat parmaham niet volledig uit Italië komt. Dit is onjuist, de
ham is 100 procent natuurlijk en 100 procent Italiaans. Dit laat Jacques van der Bend, belangenbehartiger van CPP (Consorzio del Prosciutto di Parma) in Nederland ons weten.

*Traceerbaar*
"Iedere Parmaham is traceerbaar tot en met de Italiaanse boerderij van geboorte van het varken. Na een onafhankelijke controle van de kwaliteitseisen: Italiaanse afkomst, minimale rijping van 12 maanden in de regio Parma, alleen natuurlijke ingrediënten (dus geen conserveringsmiddelen) wordt door een onafhankelijke inspecteur de Kroon op de ham aangebracht en mag de ham als Parmaham verkocht worden", aldus Van der Bend.


~Ham met de 'Kroon'; het kenmerk dat het om echte Parmaham gaat~

*Over het consortium*
De CPP beschermt de kwaliteit van de ham, de puurheid en garandeert dat de productie met traditionele methodes is uitgevoerd. Restauranthouders kunnen de échte parmaham herkennen aan het bekende parmakroonlogo. Het consortium is opgericht in 1963. In 1996 bepaalde de Europese Unie dat alleen ham die voldoet aan alle eisen van het consortium, Parmaham genoemd mag worden.



*Over de ham*
De ham wordt gemaakt van negenmaandoude varkens die minimaal 150 kilo wegen en gefokt zijn in elf noordelijke en centraal-Italiaanse regio's.

~Christel Tuin~

Overig nieuws