Paling toch niet met uitsterven bedreigd?

21 december 2015
Paling toch niet met uitsterven bedreigd?

Afgelopen week heeft de GoodFish Foundation namens 7 NGO’s een oproep gedaan om samen met de sector te werken aan de verbetering van
de palingstand. Zij willen samen met de sector voor visvriendelijke gemalen pleiten en gezamenlijk palingen ‘over de dijk’ te helpen. Daarmee gaat GoodFish Foundation in op DUPAN’s oproep om de krachten te bundelen.

*Stichting DUPAN*
Alex Koelewijn, voorzitter Stichting DUPAN: “De paling heeft het niet gemakkelijk, mede door toedoen van mensen. We zullen de paling dan ook moeten helpen. Door jonge palingen uit te zetten en volwassen dieren over de dijken naar zee te helpen, lossen we de problemen deels op. Het is vooral belangrijk om de routes waarlangs paling passeert, weer toegankelijk te maken door toepassing van visvriendelijke pompen en turbines bij gemalen, waterkrachtcentrales en het plaatsen van aalladders. We zijn dan ook zeer verheugd dat de hand die wij al vijf jaar lang uitgestoken houden richting de NGO’s, nu eindelijk wordt beantwoord.”

*Duurzame paling*
Volgens DUPAN bestaat duurzame paling niet. Wel paling die door verkoop bijdraagt aan het Paling Fonds. Dit fonds financiert wetenschappelijk onderzoek en herbevolken van onze wateren met jonge paling en het opvangen en veilig over de dijk helpen van volwassen palingen. Wie paling koopt die bijdraagt aan dit fonds (blauwe sticker) verzekert zich van paling uit goed beheerde legale visserij.

*Veel onduidelijkheden*
De palingstand is complexe materie. Dat blijkt ook weer uit het bericht van GoodFish Foundation. De paling is inderdaad bedreigd. Maar niet met uitsterven bedreigd, zoals tijgers en panda’s. Het is absoluut niet terecht om de paling met deze dieren over een kam te scheren. Wie zich iets verder verdiept weet dat paling bescherming geniet via CITES Appendix II – waarin staat dat het dier niet met uitsterven is bedreigd. DUPAN pleit ervoor dat er afdoende maatregelen getroffen worden om het dier te beschermen. Daarnaast was de intrek van jonge paling dit jaar niet historisch laag. In tegendeel. Om onduidelijkheden weg te nemen heft DUPAN belangrijke feiten op en rij gezet. "http://www.dupan.nl/nl/nieuws/hoe-gaat-het-met-de-palingstand-/":http://www.dupan.nl/nl/nieuws/hoe-gaat-het-met-de-palingstand-/

*Verduurzaming*
Alex Koelewijn: “En dat is nou precies waar de Stichting DUPAN voor is. We werken aan verduurzaming van de sector, met duurzamere vangstmethodes en quota, voeren de dialoog rondom verbetering van de trekroutes van paling en zorgen ervoor dat er veel paling wordt uitgezet. Paling Over De Dijk is zo’n project dat ook tot in december weer duizenden geslachtsrijpe moederdieren op weg naar zee heeft geholpen die weer voor vele miljoenen nakomelingen kunnen zorgen.”

Stichting DUPAN hoopt dat het met de (financiële) hulp van de NGO’s mogelijk wordt om nog grotere aantallen jonge palingen uit te zetten (1,5 miljoen in 2015!) en op veel meer plaatsen volwassen palingen onbeschadigd over de dijken te helpen. Naar een samenwerking in 2016 wordt dan ook met genoegen uitgekeken.

Overig nieuws