Opnieuw krimp horecasector

8 oktober 2013 |
Opnieuw krimp horecasector<

De horecabranche heeft al enkele jaren last van de slechte economie in Nederland. Gasten geven minder geld uit en hetzelfde geldt voor het bedrijfsleven. Hierdoor krijgt de branche tot nu toe niet de kans
zich te versterken. Voor 2014 zal dit niet anders zijn en wordt dan ook verwacht dat de vraag in de gehele horecasector opnieuw licht zal dalen. Tegelijkertijd is het aanbod in bijna alle horecabranches gestegen, waardoor er sprake is van een toenemende concurrentie. Dit blijkt uit onderzoek van de Rabobank.

Aflopende daling
De Rabobank verwacht voor de hotel- en restaurantsector een krimp van 0,2 procent in 2014 ten opzichte van 2013. In 2013 was er bij beide horecasectoren sprake van een krimp van 0,6 procent. Bij de cafés wordt een grotere daling verwacht, namelijk 3,3 procent in 2014. Toch is dit een verbetering ten opzichte van 2013, in dit jaar was de krimp namelijk 6,5 procent.

Vernieuwen om te onderscheiden
Gezien het feit dat alles op internet te vinden is in combinatie met een toename van horecabedrijven, leidt dit tot prijsconcurrentie en opbrengsten die onder druk blijven staan. Ondernemers moeten blijven vernieuwen om voldoende onderscheidend te zijn. Het continu creëren van beleving in combinatie met scherpe prijzen en dus ook kostenbeheersing, is van belang om in deze beweeglijke sector overeind te blijven. Samenwerkingsverbanden op het gebied van inkoop, promotie en arrangementen tussen ondernemingen die aanvullende diensten leveren, bewijzen inmiddels hun waarde.

Door Mariska van Gorp:mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: