Opdracht voor kandidaten Nederlandse finale Bocuse d’Or bekend

12 juni 2019 | redactie

De opdracht voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or is aan de vijf finalisten bekendgemaakt. De opdracht bestaat uit twee onderdelen: opdracht 1 is het visgerecht en opdracht 2 betreft het vleesgerecht. In totaal hebben de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd en van ieder gerecht moeten 14 borden gemaakt worden. 

De finale

De Nederlandse finale wordt gehouden op maandag 23 september tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy, op het podium World of Bocuse d’Or. De finalisten krijgen twee opdrachten waarbij producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland gebruikt worden.

De finalisten zijn:

 Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht;

 Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag;

 Kees Visser, Bij Kees in Zierikzee;

 Rob Wijnen, restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel;

 Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem.

Opdracht 1 luidt als volgt:

De kandidaat moet een visgerecht maken waarin groenten een prominente rol hebben:

Vissoorten die gebruikt moeten worden: schol en Hollandse garnalen. (geleverd door versvishandel Jan van As);
Minimaal vier garnituren, waarvan één koolhydraatbereiding.
Overige voorwaarden waar de kandidaat rekening mee moet houden:
Voor twee van de vier garnituren mogen de benodigde producten onbewerkt meegenomen worden;
Voor de andere twee garnituren worden producten uit een black-box gekozen (geleverd door Makro);
Het hoofdbestanddeel moet warm geserveerd worden;
Het gerecht moet worden begeleid door minimaal één saus.

Opdracht 2 luidt als volgt:


De kandidaat moet een vleesgerecht maken met minimaal vier garnituren en minimaal één begeleidende saus, maximaal twee:

Vleessoorten die gebruikt moeten worden: ossenhaas, rundernek en ossenstaart. (Het vlees wordt geleverd door wedstrijdsponsor Nice to Meat);
Minimaal vier garnituren, waarvan één koolhydraatbereiding.
Overige voorwaarden waar de kandidaat rekening mee moet houden:
Het vlees moet in z’n geheel op schaal gepresenteerd worden;
Voor fonds en jus moeten producten van CHEF worden gebruikt;
Voor zuivelproducten moet gebruik gemaakt worden van DEBIC. Dit wordt aangeleverd door de organisatie;
De keukenjury beoordeelt het productgebruik. Kandidaten moeten rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden.

Nieuw onderdeel: presentatie op schaal

Nieuw bij de Nederlandse finale is dat de kandidaten het vleesgerecht op een schaal moeten presenteren. Daarna moeten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Het bestuur heeft voor de uitbreiding van de opdracht gekozen omdat bij de Europese en wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden. Omdat dit voor de meeste kandidaten een nieuw onderdeel is, zal het bestuur met daarin een aantal ervaren ex-deelnemers beschikbaar zijn voor advies. De kandidaten hebben in de opdracht richtlijnen ontvangen voor het presenteren op schaal.

De presentatie op 14 borden is gelijk aan het aantal borden dat tijdens de Europese finale opgemaakt dient te worden.

Jury

De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van de nieuwe voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer, wordt een imposante jury samengesteld. De jury wordt in de komende weken bekendgemaakt.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: