Nieuw: rookloze pizzahoutoven bij KasKantine

17 september 2015
Nieuw: rookloze pizzahoutoven bij KasKantine

Volgende week vrijdag wordt in het zelfvoorzienende restaurant De Kaskantine een nieuw soort pizzaoven gevuurdoopt. Deze
oven wordt tegelijkertijd gebruikt voor de verwarming van de kas, en gebruikt volgens eigenaar en bouwer van de Kaskantine, Menno Houtstra, slechts een tiende van het hout van een normale pizzaoven en geeft vrijwel geen rook.

~Foto: Chef Charles Pellisot aan het werk in de tuin van De Kaskantine in Halfweg~

*Rocket stove*
Dit komt door de speciale verbrandingskamer onder de oven, een zogenaamde rocket stove. Het principe is simpel. De schoorsteen is goed geïsoleerd, waardoor de temperatuur hoger wordt dan 1000 graden en waardoor er een goede trek wordt gecreëerd. Dit maakt een soort raket-geluid, vandaar de naam "rocket stove". De rocket stove is volgens de Kaskantine vrij bekend in de VS waar zelfvoorzienendheid hoog in de vaandel staat. "We proberen hier met eenvoudige middelen zelf invulling te geven aan een betere toekomst. Het is leuk om te knutselen en ontzettend bevredigend dat het lukt! Voor de rocket pizza-oven is 500 kg hollandse zeeklei, 4 ton ophoogzand, 50 vuurvaste stenen, een plaat ijzer en 5 meter kachelpijp gebruikt", aldus Menno Houtstra.

*De Kaskantine*
De KasKantine wordt gerund door Menno Houtstra en zakelijk partner Charles Pellisot, beiden chef-kok, en tevens werkzaam bij Café de Ceuvel in Amsterdam. De KasKantine staat op het terrein van Sugar City, in een oud fabrieksgebouw, op uitnodiging van de eigenaar Cobraspen met een tijdelijk gebruikerscontract. Het is gebouwd in een tijdsbestek van een jaar met gerecyclede en natuurlijke materialen en open sinds mei.

~Christel Tuin~

Overig nieuws