Nieuw interieur voor sterrenrestaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem [FOTO'S]

6 maart 2020 | Thijs Jacobs

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem heeft het interieur volledig vernieuwd, waarbij het aantal stoelen is teruggebracht van 85 naar 55. Chef-eigenaar Jozua Jaring wil hiermee het comfort en de privacy van de gast verhogen. Het met een Michelinster bekroonde restaurant aan het Spaarne heeft op 4 maart 2020 de deuren weer geopend na een verbouwing van ruim twee weken.

Helemaal op de schop

Tijdens de ruim twee weken durende verbouwing is het hele restaurant op de schop gegaan. Met een nieuwe indeling is ook de routing in het monumentale pand aan het Spaarne in Haarlem geoptimaliseerd. Chef-eigenaar Jozua Jaring (41 jaar): “Na vijf jaar in dit prachtige pand was het tijd voor een nieuw interieur. Het resultaat is een warm en stijlvol interieur waarin de tinten honing, goud, zwart en wit de boventoon voeren. De stoelen en banken zijn uitgevoerd in stof en er zijn veel ronde tafels. Eyecatchers zijn de negen enorme handgeblazen kristallen Tim lampen in het midden van het restaurant naar een ontwerp van Olgoj Chorchoj. Ze wegen tientallen kilo’s en zijn ruim een halve meter lang, wat dimensies zijn die maar weinig glasblazers in de wereld kunnen bereiken. Ik heb de glasblazers aan het werk gezien en het is indrukwekkend hoe ze zulke grote en zware lampen aan de blaaspijp kunnen houden. De lampen symboliseren voor mij het ambacht zoals wij koks dat in de keuken uitoefenen, want koken is ook een ambacht.”

Privacy en duurzaamheid

Vrijwel alle interieurelementen zijn op maat gemaakt, zoals de buffetkasten met ingebouwde flessenkoelers die tevens scheidingswanden vormen zodat de gast meer privacy heeft. Boven de kasten zijn plateaus met planten gemaakt en de bestaande moswand is uitgebreid. Voor een optimale wijnbehandeling zijn er nieuwe klimaatkasten op de vide gemaakt en daarnaast is de privatediningruimte aangepakt en vernieuwd.

Jozua Jaring: “Bij zo’n verbouwing kijk je ook naar duurzaamheid. Voor de verlichting gebruiken we ledlampen en verwarming door middel van een warmtepomp staat in de planning. De open keuken in het hart van het restaurant was twee jaar geleden al vernieuwd, dus op een nieuwe warmtebrug na is die onveranderd gebleven.” 

Verhoging serviceniveau

Het aantal couverts is teruggebracht van ruim 80 naar 55. Jozua Jaring: “Ik vind het belangrijk dat gasten veel privacy hebben, ook de zakelijke gast. En het geeft ons de mogelijkheid om het serviceniveau te verhogen met meer persoonlijke aandacht en beleving, waarbij we wel zorgen dat de sfeer laagdrempelig blijft. Tegelijkertijd werken we gestaag aan verhoging van het culinaire niveau.
Mijn sous-chefs Wesley Borstel en Matteo Chiari hebben in topzaken gewerkt en dat geldt ook voor maîtres Richard Eerhardt en Bas Avendijk en sommeliers Boudewijn Böhre en Paul Geerts. De sommeliers beheren een wijnkaart met zo’n 500 referenties die onderscheidend is in de regio Haarlem en ze staan borg voor professionele wijnadviezen.
Ik ben hartstikke trots op hoe Ratatouille er nu uitziet en samen met het team van 22 medewerkers gaan we de gasten in een prachtige nieuwe omgeving weer helemaal culinair in de watten leggen.”

4 maart 2020 weer open

Ratatouille Food & Wine is sinds 4 maart 2020 weer geopend. Het restaurant is open van woensdag tot en met zondag voor lunch en diner, op dinsdag wordt alleen diner geserveerd. Ratatouille is lid van restaurantvereniging Euro-Toques, heeft een Michelinster, 16/20 Gault&Millau-punten en staat op de drempel van de Lekker top 100.

Foto's: Ivo Geskus @SpecialPixels

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: