NHGP zoekt kandidaten beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland

11 april 2019 | Yonne van Geene

Voor de 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zoekt de organisatie naar de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar die werkzaam zijn in een toprestaurant of in een restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt, kunnen zich tot en met 14 mei inschrijven. De kandidaten strijden op de theoriedag, tijdens een praktijktoets in het restaurant waar ze werken en op de finaledag om de titel van beste jonge gastheer of gastvrouw van 2019.  De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019.

Ze worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, onder voorzitterschap van wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter Willem Kool van het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis ter waarde van 1.075 euro en een geldprijs van maar liefst 2.500 euro.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Lekker500 mediapartner

Dit jaar sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Hoofdredacteur Annelies Pijper licht toe waarom deze prijs zo goed past bij dé restaurantgids van Nederland: “Wij vinden het belangrijk om jong talent voor het voetlicht te brengen en gastheerschap is essentieel voor de totaalbeleving van een culinaire avond.” Annelies benadrukt dat Lekker500 een onafhankelijk instituut blijft en dat de beoordeling van de kandidaten die meedoen aan de NHGP losstaat van de Top-500 van Lekker500.

Criteria

De criteria voor de wedstrijd zijn alsvolgt:

- Leeftijd: 20 - 26 jaar (op moment van inschrijving).

- Minimaal 4 dagen per week werkend in de bediening in een restaurant dat genoteerd staat in een van de gidsen Michelin, Gault&Millau of  Lekker500, of aangesloten is bij de G4, of werkzaam is in het restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt.

- Beschikbaar tijdens de theoriedag (3 juni), de finaledag (9 september) en de uitreiking (28 oktober).

- In bezit van een getekende akkoordverklaring van de werkgever voor deelname, beschikbaarheidsstelling en hosten van het jurybezoek (hiervoor ontvangt het bedrijf van de NHGP een vergoeding).

Inschrijven en meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Lekker500 via https://lekker.nl/nhgp. Kandidaten kunnen tot en met 14 mei inschrijven door hun cv en motivatie te mailen naar nhgp@lekker.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: