Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

7 maart 2019 | Yonne van Geene
Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

Op uitnodiging van Food Festival Omnivore verschijnen op 10, 11 en 12 maart drie Nederlandse topchefs op het podium in Parijs. Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) zijn door het festival uitverkozen om in gastronomie-land Frankrijk voor het voetlicht te treden. De organisatie van het festival spreekt vol lof over de nieuwe generatie Nederlandse chefs, die ze als ‘ruig’ bestempelen en benoemde Nederland tot gastland.

De drie Nederlanders zullen tijdens presentaties op het podium van het beroemde Parijse ‘Maison de la Mutualité’ een tipje van de sluier oplichten van hun kookkunsten. Joris Bijdendijk bijt aanstaande zondag het spits af, gevolgd door Thijs Meliefste op maandag en Syrco Bakker op dinsdag. Het festival wordt dinsdagavond afgesloten met een pop-up diner, waar alle drie zich van hun beste kant zullen laten zien. Omnivore is een jaarlijks terugkerend festival voor foodies dat in Parijs en in andere wereldsteden wordt georganiseerd. Nederland is dit jaar verkozen tot gastland.

Ambachtelijk werk

Niet alleen topchefs treden aan op het festival. Ook Samuel Levie & Geert van Wersch (Brandt & Levie), Marike van der Werff (Abraham Kef), Wouter Bosch (Rosalia’s Menagerie) en Andrew Nicholis (Pulitzer) zijn uitgenodigd om presentaties te geven. De één produceert biologische worst, de ander is gespecialiseerd in geraffineerde kazen of maakt cocktails achter de bar. Ambachtelijk werk waar de organisatie van Omnivore naar op zoek is gegaan. Een paar weken lang toerde de organisatie vorig jaar door ons land om op zoek te gaan naar de parels van onze eet- en drinkcultuur.

“Er gebeurt een hoop in Nederland maar in Frankrijk is dat volstrekt onbekend, vandaar dat de keuze voor Nederland als gastland een hele verrassende keuze is”, zegt Omnivore. “De 'ruige' keuken verlegt nu sinds een paar jaar de culinaire grenzen in Nederland. Maar ook bartenders, gastronomische- en landbouwspecialisten werken hard aan een culinaire identiteit die is gebaseerd op lokale, verse en seizoensgebonden producten”, verklaren de organisatoren. De nieuwe Nederlandse culinaire trend is inderdaad vers en seizoensgebonden. Vlees en vis nemen een minder belangrijke plaats in op het bord, groente des te meer. En misschien nog wel het meest belangrijk: het productieproces moet duurzaam zijn.

Vertegenwoordiging

Nederland is op het festival eveneens vertegenwoordigd door bedrijven als Koppert Cress (micro-groenten), het Nederlands Visbureau, de VanDrie Group (kalfsvlees) en Chaud Devant (hoogwaardige horeca kledingcollecties). Deze bedrijven zijn, samen met Thalys (highspeed verbinding) te vinden op een gezamenlijke stand van het Landbouwbureau van de Nederlandse ambassade in Parijs en NBTC-Holland Marketing. Het Landbouwbureau en de toeristische marketingorganisatie coördineren gezamenlijk de Nederlandse vertegenwoordiging en geven ter gelegenheid van het festival het blad ‘Naturally Dutch’ uit. Daarin wordt een beeld geschetst van culinair en innovatief Nederland dat foodaddicts moet prikkelen een bezoek aan ons land te brengen.

Over Omnivore

Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement, de bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto ‘Tempting and surprising’ profileert Nederland zich in de Franse hoofdstad als een verrassende, onverwachte en aantrekkelijke bestemming voor innovatieve kwaliteitsproducten en bijzondere culinaire ervaringen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: