Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

7 maart 2019 | Yonne van Geene

Op uitnodiging van Food Festival Omnivore verschijnen op 10, 11 en 12 maart drie Nederlandse topchefs op het podium in Parijs. Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) zijn door het festival uitverkozen om in gastronomie-land Frankrijk voor het voetlicht te treden. De organisatie van het festival spreekt vol lof over de nieuwe generatie Nederlandse chefs, die ze als ‘ruig’ bestempelen en benoemde Nederland tot gastland.

De drie Nederlanders zullen tijdens presentaties op het podium van het beroemde Parijse ‘Maison de la Mutualité’ een tipje van de sluier oplichten van hun kookkunsten. Joris Bijdendijk bijt aanstaande zondag het spits af, gevolgd door Thijs Meliefste op maandag en Syrco Bakker op dinsdag. Het festival wordt dinsdagavond afgesloten met een pop-up diner, waar alle drie zich van hun beste kant zullen laten zien. Omnivore is een jaarlijks terugkerend festival voor foodies dat in Parijs en in andere wereldsteden wordt georganiseerd. Nederland is dit jaar verkozen tot gastland.

Ambachtelijk werk

Niet alleen topchefs treden aan op het festival. Ook Samuel Levie & Geert van Wersch (Brandt & Levie), Marike van der Werff (Abraham Kef), Wouter Bosch (Rosalia’s Menagerie) en Andrew Nicholis (Pulitzer) zijn uitgenodigd om presentaties te geven. De één produceert biologische worst, de ander is gespecialiseerd in geraffineerde kazen of maakt cocktails achter de bar. Ambachtelijk werk waar de organisatie van Omnivore naar op zoek is gegaan. Een paar weken lang toerde de organisatie vorig jaar door ons land om op zoek te gaan naar de parels van onze eet- en drinkcultuur.

“Er gebeurt een hoop in Nederland maar in Frankrijk is dat volstrekt onbekend, vandaar dat de keuze voor Nederland als gastland een hele verrassende keuze is”, zegt Omnivore. “De 'ruige' keuken verlegt nu sinds een paar jaar de culinaire grenzen in Nederland. Maar ook bartenders, gastronomische- en landbouwspecialisten werken hard aan een culinaire identiteit die is gebaseerd op lokale, verse en seizoensgebonden producten”, verklaren de organisatoren. De nieuwe Nederlandse culinaire trend is inderdaad vers en seizoensgebonden. Vlees en vis nemen een minder belangrijke plaats in op het bord, groente des te meer. En misschien nog wel het meest belangrijk: het productieproces moet duurzaam zijn.

Vertegenwoordiging

Nederland is op het festival eveneens vertegenwoordigd door bedrijven als Koppert Cress (micro-groenten), het Nederlands Visbureau, de VanDrie Group (kalfsvlees) en Chaud Devant (hoogwaardige horeca kledingcollecties). Deze bedrijven zijn, samen met Thalys (highspeed verbinding) te vinden op een gezamenlijke stand van het Landbouwbureau van de Nederlandse ambassade in Parijs en NBTC-Holland Marketing. Het Landbouwbureau en de toeristische marketingorganisatie coördineren gezamenlijk de Nederlandse vertegenwoordiging en geven ter gelegenheid van het festival het blad ‘Naturally Dutch’ uit. Daarin wordt een beeld geschetst van culinair en innovatief Nederland dat foodaddicts moet prikkelen een bezoek aan ons land te brengen.

Over Omnivore

Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement, de bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto ‘Tempting and surprising’ profileert Nederland zich in de Franse hoofdstad als een verrassende, onverwachte en aantrekkelijke bestemming voor innovatieve kwaliteitsproducten en bijzondere culinaire ervaringen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: