Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

7 maart 2019 | Yonne van Geene

Op uitnodiging van Food Festival Omnivore verschijnen op 10, 11 en 12 maart drie Nederlandse topchefs op het podium in Parijs. Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) zijn door het festival uitverkozen om in gastronomie-land Frankrijk voor het voetlicht te treden. De organisatie van het festival spreekt vol lof over de nieuwe generatie Nederlandse chefs, die ze als ‘ruig’ bestempelen en benoemde Nederland tot gastland.

De drie Nederlanders zullen tijdens presentaties op het podium van het beroemde Parijse ‘Maison de la Mutualité’ een tipje van de sluier oplichten van hun kookkunsten. Joris Bijdendijk bijt aanstaande zondag het spits af, gevolgd door Thijs Meliefste op maandag en Syrco Bakker op dinsdag. Het festival wordt dinsdagavond afgesloten met een pop-up diner, waar alle drie zich van hun beste kant zullen laten zien. Omnivore is een jaarlijks terugkerend festival voor foodies dat in Parijs en in andere wereldsteden wordt georganiseerd. Nederland is dit jaar verkozen tot gastland.

Ambachtelijk werk

Niet alleen topchefs treden aan op het festival. Ook Samuel Levie & Geert van Wersch (Brandt & Levie), Marike van der Werff (Abraham Kef), Wouter Bosch (Rosalia’s Menagerie) en Andrew Nicholis (Pulitzer) zijn uitgenodigd om presentaties te geven. De één produceert biologische worst, de ander is gespecialiseerd in geraffineerde kazen of maakt cocktails achter de bar. Ambachtelijk werk waar de organisatie van Omnivore naar op zoek is gegaan. Een paar weken lang toerde de organisatie vorig jaar door ons land om op zoek te gaan naar de parels van onze eet- en drinkcultuur.

“Er gebeurt een hoop in Nederland maar in Frankrijk is dat volstrekt onbekend, vandaar dat de keuze voor Nederland als gastland een hele verrassende keuze is”, zegt Omnivore. “De 'ruige' keuken verlegt nu sinds een paar jaar de culinaire grenzen in Nederland. Maar ook bartenders, gastronomische- en landbouwspecialisten werken hard aan een culinaire identiteit die is gebaseerd op lokale, verse en seizoensgebonden producten”, verklaren de organisatoren. De nieuwe Nederlandse culinaire trend is inderdaad vers en seizoensgebonden. Vlees en vis nemen een minder belangrijke plaats in op het bord, groente des te meer. En misschien nog wel het meest belangrijk: het productieproces moet duurzaam zijn.

Vertegenwoordiging

Nederland is op het festival eveneens vertegenwoordigd door bedrijven als Koppert Cress (micro-groenten), het Nederlands Visbureau, de VanDrie Group (kalfsvlees) en Chaud Devant (hoogwaardige horeca kledingcollecties). Deze bedrijven zijn, samen met Thalys (highspeed verbinding) te vinden op een gezamenlijke stand van het Landbouwbureau van de Nederlandse ambassade in Parijs en NBTC-Holland Marketing. Het Landbouwbureau en de toeristische marketingorganisatie coördineren gezamenlijk de Nederlandse vertegenwoordiging en geven ter gelegenheid van het festival het blad ‘Naturally Dutch’ uit. Daarin wordt een beeld geschetst van culinair en innovatief Nederland dat foodaddicts moet prikkelen een bezoek aan ons land te brengen.

Over Omnivore

Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement, de bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto ‘Tempting and surprising’ profileert Nederland zich in de Franse hoofdstad als een verrassende, onverwachte en aantrekkelijke bestemming voor innovatieve kwaliteitsproducten en bijzondere culinaire ervaringen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

Opening Rotterdam
Rotterdam krijgt er een PizzaBar di Vicini bij

Op 6 maart 2020 opent PizzaBar di Vicini haar deuren in het Rotterdamse Kralingen en is - naast Osteria Vicini en Fratelli - de jongste van de drie. PizzaBar di Vicini wordt een plek voor een spontane ontmoeting aan de bar, rijk gevulde tafels of een lekker afhaalmaal. Met ovenverse pizza’s en...

Opening Rotterdam
Tres: intimate dining in Rotterdam

Na een carrière in Zeeland, Melbourne en Kopenhagen zijn Emy Koster en Michael van der Kroft terug in de havenstad waar zij horen. In het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid vindt het onafscheidelijke duo een thuis – in een voormalige jazzkelder - voor het kersverse Tres. Een ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: