Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

7 maart 2019 | Yonne van Geene
Nederlandse 'ruige' koks achter het fornuis in Parijs

Op uitnodiging van Food Festival Omnivore verschijnen op 10, 11 en 12 maart drie Nederlandse topchefs op het podium in Parijs. Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Thijs Meliefste (Meliefste, Wolphaartsdijk) en Syrco Bakker (Pure C, Cadzand) zijn door het festival uitverkozen om in gastronomie-land Frankrijk voor het voetlicht te treden. De organisatie van het festival spreekt vol lof over de nieuwe generatie Nederlandse chefs, die ze als ‘ruig’ bestempelen en benoemde Nederland tot gastland.

De drie Nederlanders zullen tijdens presentaties op het podium van het beroemde Parijse ‘Maison de la Mutualité’ een tipje van de sluier oplichten van hun kookkunsten. Joris Bijdendijk bijt aanstaande zondag het spits af, gevolgd door Thijs Meliefste op maandag en Syrco Bakker op dinsdag. Het festival wordt dinsdagavond afgesloten met een pop-up diner, waar alle drie zich van hun beste kant zullen laten zien. Omnivore is een jaarlijks terugkerend festival voor foodies dat in Parijs en in andere wereldsteden wordt georganiseerd. Nederland is dit jaar verkozen tot gastland.

Ambachtelijk werk

Niet alleen topchefs treden aan op het festival. Ook Samuel Levie & Geert van Wersch (Brandt & Levie), Marike van der Werff (Abraham Kef), Wouter Bosch (Rosalia’s Menagerie) en Andrew Nicholis (Pulitzer) zijn uitgenodigd om presentaties te geven. De één produceert biologische worst, de ander is gespecialiseerd in geraffineerde kazen of maakt cocktails achter de bar. Ambachtelijk werk waar de organisatie van Omnivore naar op zoek is gegaan. Een paar weken lang toerde de organisatie vorig jaar door ons land om op zoek te gaan naar de parels van onze eet- en drinkcultuur.

“Er gebeurt een hoop in Nederland maar in Frankrijk is dat volstrekt onbekend, vandaar dat de keuze voor Nederland als gastland een hele verrassende keuze is”, zegt Omnivore. “De 'ruige' keuken verlegt nu sinds een paar jaar de culinaire grenzen in Nederland. Maar ook bartenders, gastronomische- en landbouwspecialisten werken hard aan een culinaire identiteit die is gebaseerd op lokale, verse en seizoensgebonden producten”, verklaren de organisatoren. De nieuwe Nederlandse culinaire trend is inderdaad vers en seizoensgebonden. Vlees en vis nemen een minder belangrijke plaats in op het bord, groente des te meer. En misschien nog wel het meest belangrijk: het productieproces moet duurzaam zijn.

Vertegenwoordiging

Nederland is op het festival eveneens vertegenwoordigd door bedrijven als Koppert Cress (micro-groenten), het Nederlands Visbureau, de VanDrie Group (kalfsvlees) en Chaud Devant (hoogwaardige horeca kledingcollecties). Deze bedrijven zijn, samen met Thalys (highspeed verbinding) te vinden op een gezamenlijke stand van het Landbouwbureau van de Nederlandse ambassade in Parijs en NBTC-Holland Marketing. Het Landbouwbureau en de toeristische marketingorganisatie coördineren gezamenlijk de Nederlandse vertegenwoordiging en geven ter gelegenheid van het festival het blad ‘Naturally Dutch’ uit. Daarin wordt een beeld geschetst van culinair en innovatief Nederland dat foodaddicts moet prikkelen een bezoek aan ons land te brengen.

Over Omnivore

Omnivore is een driedaags, innovatief food-evenement, de bezoekers zijn invloedrijke foodies, professionele en hobbykoks, bartenders, food- journalisten, bloggers en vloggers. Onder het motto ‘Tempting and surprising’ profileert Nederland zich in de Franse hoofdstad als een verrassende, onverwachte en aantrekkelijke bestemming voor innovatieve kwaliteitsproducten en bijzondere culinaire ervaringen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: