Nederlandse maakt in Spanje furore met haar bieren

16 juni 2016 | Thijs Jacobs

La Cabra Azul, een Nederlandse bierbrouwster die met haar amandelbloesem en mango-bieren furore maakt in Spanje, komt nu voor het eerst naar Nederland om haar bieren te promoten!Liz Luyben (1975) begon tijdens haar studie in Amsterdam met brouwen. In de badkuip van haar studentenkamer. “Die eerste batch moet achteraf vreselijk geweest zijn, maar lekker dat mijn vrienden het vonden! Water, hop en gaan. Ik vond het net toveren."

Inmiddels is haar brouwerij La Cabra Azul (De Blauwe Geit) een begrip in Spanje en is het tijd om de rest van de wereld te veroveren: Vooruit met de geit!

Trots op dit bier

Bierliefhebber Luyben verruilde tien jaar geleden hartje Amsterdam voor de Montes de Málaga, een bergachtige natuurstreek in Zuid-Spanje. “Qua bier was daar bitter weinig te beleven. Ik was gewend aan prachtige biercafé’s zoals De Wildeman, De Zatte en Het Arendsnest en opeens zat ik daar met alleen maar Cruzcampo, oftewel Spaans fabrieksbier. Dus toen ben ik maar weer zelf aan het brouwen gegaan.” Haar bieren vonden gretig aftrek, eerst vooral bij de expats, maar al snel kwamen ook lokale bars aankloppen. “Bij mij in de bergen zijn ze supertrots op HUN bier. Vooral omdat ik lokale ingrediënten zoals amandelbloesem en mango gebruik. Ze vinden me een extreem vreemde eend, maar wel HUN extreem vreemde eend. Met extreem lekker bier.”

Luyben schreef ook een boek over de ontluikende Andalusische beer scene, The Beer Lover’s Guide to Andalusia, vol interviews met jonge Spaanse bierbrouwers en handige tips voor de reiziger om zijn weg te vinden in het Spaanse craft bier landschap: “Er gebeurt hier zoveel, juist omdat de Spanjaarden van oudsher niet zo’n biercultuur hebben. Dan houdt ook niets je tegen om iets geinigs te proberen, bij voorbeeld om bierchocolaatjes te maken of jam of bietenbier. Of mijn eigen Dulcinea, een amandelbloesembier. In Spanje is ambachtelijk bier nog heel nieuw, dat maakt het zo leuk!”

Na haar succes in Spanje en op internationale bierfestivals is het nu tijd om de Nederlandse markt te veroveren, te beginnen met het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli. Haar bieren worden al verkocht bij Slijterij Van Pernis in Arnhem, KHL in Amsterdam en Restaurant De Balije in Utrecht.

Check ook www.Cabrazul.com voor de bieren van Liz. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: