Nederlandse maakt in Spanje furore met haar bieren

16 juni 2016 | Thijs Jacobs

La Cabra Azul, een Nederlandse bierbrouwster die met haar amandelbloesem en mango-bieren furore maakt in Spanje, komt nu voor het eerst naar Nederland om haar bieren te promoten!Liz Luyben (1975) begon tijdens haar studie in Amsterdam met brouwen. In de badkuip van haar studentenkamer. “Die eerste batch moet achteraf vreselijk geweest zijn, maar lekker dat mijn vrienden het vonden! Water, hop en gaan. Ik vond het net toveren."

Inmiddels is haar brouwerij La Cabra Azul (De Blauwe Geit) een begrip in Spanje en is het tijd om de rest van de wereld te veroveren: Vooruit met de geit!

Trots op dit bier

Bierliefhebber Luyben verruilde tien jaar geleden hartje Amsterdam voor de Montes de Málaga, een bergachtige natuurstreek in Zuid-Spanje. “Qua bier was daar bitter weinig te beleven. Ik was gewend aan prachtige biercafé’s zoals De Wildeman, De Zatte en Het Arendsnest en opeens zat ik daar met alleen maar Cruzcampo, oftewel Spaans fabrieksbier. Dus toen ben ik maar weer zelf aan het brouwen gegaan.” Haar bieren vonden gretig aftrek, eerst vooral bij de expats, maar al snel kwamen ook lokale bars aankloppen. “Bij mij in de bergen zijn ze supertrots op HUN bier. Vooral omdat ik lokale ingrediënten zoals amandelbloesem en mango gebruik. Ze vinden me een extreem vreemde eend, maar wel HUN extreem vreemde eend. Met extreem lekker bier.”

Luyben schreef ook een boek over de ontluikende Andalusische beer scene, The Beer Lover’s Guide to Andalusia, vol interviews met jonge Spaanse bierbrouwers en handige tips voor de reiziger om zijn weg te vinden in het Spaanse craft bier landschap: “Er gebeurt hier zoveel, juist omdat de Spanjaarden van oudsher niet zo’n biercultuur hebben. Dan houdt ook niets je tegen om iets geinigs te proberen, bij voorbeeld om bierchocolaatjes te maken of jam of bietenbier. Of mijn eigen Dulcinea, een amandelbloesembier. In Spanje is ambachtelijk bier nog heel nieuw, dat maakt het zo leuk!”

Na haar succes in Spanje en op internationale bierfestivals is het nu tijd om de Nederlandse markt te veroveren, te beginnen met het Biermatinée van de Société des Bières Spéciales in Oisterwijk op 3 juli. Haar bieren worden al verkocht bij Slijterij Van Pernis in Arnhem, KHL in Amsterdam en Restaurant De Balije in Utrecht.

Check ook www.Cabrazul.com voor de bieren van Liz. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: