Nederlands team eindigt als elfde bij Bocuse d'Or

26 januari 2017 | Thijs Jacobs

De 11e plek voor team Bocuse d’Or Nederland betekent voor het team onder leiding van Jan Smink een einde aan een intensief traject van twee jaar. Als winnaar van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam in 2015 en de 7e plek in Boedapest op de Europese finale is deze plaats een bevestiging van de stabiele plek in de culinaire wereldtop van het Nederlands team.

Het niveau was dit jaar erg hoog. De verschillen in de top 3 zijn groot. De Verenigde Staten is de duidelijke winnaar. Nummer 2 is Noorwegen, IJsland de verrassende nummer 3.De winnaar eindigde op 1644 punten. De nummer 2 op 1600 punten en de nummer 3 volgt op 63 punten van de winnaar met 1581. Het beste vegetarische gerecht is van het Franse team. Het best vleesgerecht is van Hongarije. Beste commis viel eveneens ten deel aan het Franse team. Team Nederland behaalde 1391, op 1 punt van de top 10.

Klein budget, grote prestatie

President en jurylid van Bocuse d’ Or Nederland, Jonnie Boer (Librije) is trots. ‘Als je als land met ongeveer het kleinste budget van alle deelnemende landen, opnieuw 11e van de wereld kunt worden, dan ben je groot!’

Aan de grootse wereldfinale van Bocuse d’Or in het Franse Lyon, doen 24 landen uit de hele wereld mee. Ieder continent heeft zijn eigen finale. Het team bestaat uit chef Jan Smink (Librije), commis Sander Verhaaf (Lauswolt / De Heeren van Harinxma) en coach Lars Aukema (De Librije). 

Voor het team van Bocuse d’Or Nederland breekt nu een periode van bezinning aan. Gaat dit team nóg een keer deelnemen aan de Nederlandse finale en in welke samenstelling?

Smink: ‘Deelname aan Bocuse d’ Or is waanzinnig gaaf. Maar je moet er ontzettend veel tijd en energie in stoppen. In hoeverre is dat te combineren met het reguliere werk en het gezin thuis?’.

De Road to Lyon 2019 start met de Nederlandse voorronde bij Friesland Campina Innovation Centre op 12 en/of 13 juni in Wageningen. De besten uit de voorrondes plaatsen zich voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or op 18 september tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam. De Nederlandse winnaar plaatst zich voor de Europese finale in Turijn, 10-12 juni 2018. Voor de (voorrondes van de) Nederlandse finale geïnteresseerde chefs kunnen zich melden bij info@bocusedornederland.nl.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: