Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs; finalisten bekend

Auteur: Redactie
Events 21 april 2023
Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs; finalisten bekend

Dit jaar schreef een recordaantal van 27 kandidaten zich in voor de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Na een intensieve theorieronde zijn zeven deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale. Deze toptalenten behaalden op woensdag 12 april 2023 de hoogste theoriescore en vormen samen met drie wildcardhouders het tiental dat doorgaat naar de finaleronde van deze prestigieuze wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen 20 en 26 jaar.

De voorzitter van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) Patrick van Zuiden is in zijn nopjes met het hoge aantal aanmeldingen. “We zijn enorm blij dat we in deze tijden van personeelstekorten binnen de horeca zoveel aanmeldingen kregen. Het toont aan dat de jongere generatie ambitieus is en zich graag wil meten met andere collega’s uit het mooie gastvrijheidsvak.”

Het eerste wedstrijdonderdeel werd op 12 april gehouden. Met een theorieproef en een wijn-spijstest streden de kandidaten om een plaats in de finale. Tijdens de proef werd niet alleen hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over warenkennis keuken en dranken als koffie, cocktails, bier, wijn en cognac aan de orde. Andere onderwerpen waren de harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen en communicatie. Een kleine wijn-spijsproef met twee gerechten en drie wijnen besloot het theoriegedeelte. 

Masterclass en workshop

In de middag konden de kandidaten kennis opdoen over Hennessy Cognac tijdens een masterclass. De intensieve dag werd besloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac. Hiermee konden de kandidaten zich alvast voorbereiden op de praktijkronde die onderdeel is van de finale en waarin zij zelf een cocktail met Hennessy Cognac moeten samenstellen, bereiden en serveren. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan ROC Mondriaan. Astrid Schreuders verzorgde de kandidatenbegeleiding. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.

Ook juryvoorzitter Edwin Raben is blij met het hoge aantal aanmeldingen. “Dit jaar waren er maar liefst vijf kandidaten die al eens eerder meededen. Vier daarvan hadden zulke goede theoriecijfers dat ze door zijn naar de finale. Het loont dus om nog eens mee te doen als je je wilt revancheren of als je je inmiddels verder hebt ontwikkeld”, aldus Edwin Raben.

Deze deelnemers gaan door naar de finale van de NHGP 2023

(op alfabetische volgorde):

1.       Demi Bakker                    C'est La Vie/The Meatclub     Den Helder

2.       Dennis Vinck                    Château Neercanne               Maastricht

3.       Jeroen Meijer                   De Kromme Dissel                 Heelsum

4.       Laura Hilhorst                  Broederenklooster                  Zutphen

5.       Marèl Disselhorst             YANO                                     Rotterdam

6.       Rens Morshuis                 Aan de Poel                           Amstelveen

7.       Wouter Barneveld            Merlet                                     Schoorl

De wildcardhouders, op alfabetische volgorde:

8.       Loeka Pietrowitsch           Basiliek                                   Harderwijk      JRE-Jeunes Restaurateurs

9.       Ricardo Kreutz                 Da Vinci                                  Maasbracht     Alliance Gastronomique

10.     Simone Metsemakers      De Lindehof                            Nuenen           Les Patrons Cuisiniers

De reservekandidaat:

11.   Jeaneau Thoma               Aan Sjuuteeänjd                     Schinnen

Jurybezoek, praktijkdag en bekendmaking

De 10 finalisten worden de komende maanden door de jury bezocht in het restaurant waar ze werken en waar ze tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.

Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 25 september 2023, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst aan de hand van diverse proeven. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2023 vindt plaats op 30 oktober 2023 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2024.

Over de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nespresso verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging. In 2023 wordt de wedstrijd voor de 22e keer georganiseer

Overig nieuws