Na bijna twintig jaar stopt Onno Kokmeijer bij Ciel Bleu**

Auteur: Redactie
Gastronomie Michelin 30 december 2021
Na bijna twintig jaar stopt Onno Kokmeijer bij Ciel Bleu**

Onno Kokmeijer gaat per 1 januari 2022 het tweesterrenrestautrant Ciel Bleu verlaten. Arjan Speelman, die met Kokmeijer jarenlang een ambitieus en succesvol chefs-duo vormde in de keuken van Ciel Bleu, gaat verder als Executive Chef & Manager. Dit heeft Michiel Roelfsema, algemeen directeur van Hotel Okura Amsterdam, bekendgemaakt.

Na bijna 20 jaar als Executive Chef & Manager is Kokmeijer toe aan een nieuwe culinaire uitdaging. Hij wil graag een rol blijven spelen in de Nederlandse gastronomie. De komende tijd bezint hij zich op nieuwe kansen en mogelijkheden binnen zijn culinaire loopbaan.

Culinaire successen

Kokmeijer en Speelman hebben vanaf hun aanstelling bij Hotel Okura Amsterdam in 2003 vele culinaire successen gevierd. In 2005 kregen zij hun eerste Michelinster toegekend en in 2007 de felbegeerde tweede. Daarnaast behaalden ze jaarlijks terugkerend hoge noteringen in de (inter- )nationale restaurantgidsen. Kokmeijer behaalde in 2008 zijn SVH Meesterkok-titel en werd in 2019 uitgeroepen tot Chef van het jaar door Gault & Millau. Het chefs-duo Kokmeijer-Speelman is altijd op een constante zoektocht naar perfectie in product, balans en verdieping van ambacht geweest.

Kenmerkend voor de kracht en het succes van de chefs zijn de vele oud-medewerkers die na hun opleiding in Ciel Bleu een bloeiende carrière hebben opgebouwd. Kokmeijer is een chef en leermeester in hart en nieren. Hij ziet zijn werk in de keuken niet als een vak, maar als een levensstijl, met een grote verantwoordelijkheid naar de volgende generatie. 

"Hij is als mijn broer"

Onno Kokmeijer: "Ik ben trots op mijn tijd in Ciel Bleu en op het team en kijk met veel plezier terug naar een hele belangrijke periode in mijn carriere. De samenwerking met Arjan was uniek in alle opzichten, hij is als mijn broer. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij het succes van Ciel Bleu voortzet. Ook ben ik dankbaar voor de steun die Hotel Okura Amsterdam en het team van Ciel Bleu mij hebben gegeven. Ik zie uit naar de nieuwe avonturen en uitdagingen die mij te wachten staan."

Wederzijdse waardering

Arjan Speelman: "Onno is mijn mentor en we zijn als familie. Samen hebben we heel veel meegemaakt en als je zo lang als chefsteam hebt gewerkt zal het wennen zijn om vanaf nu aan het roer te staan. Gelukkig heb ik een fantastisch team om mij heen, en samen kijken wij uit naar de volgende fase met Ciel Bleu."

Dankbaar

Michiel Roelfsema, algemeen directeur Hotel Okura Amsterdam: "Okura is Onno dankbaar voor zijn enorme toewijding en creatieve en culinaire excellentie, welke hij gedurende bijna twee decennia dagelijks met enorm veel passie heeft gedeeld met gasten en collega's. Zijn creativiteit, vakkennis en doorzettingsvermogen gaan wij missen. Onno is en blijft een ambassadeur voor ons mooie vak én voor Okura. Ik ben verheugd dat Arjan Speelman klaar staat om met het voltallige team van Ciel Bleu, het succes voort te zetten."

In de komende periode is restaurant Ciel Bleu niet geopend in verband met een geplande keukenverbouwing. Het team van Ciel Bleu zit de komende periode uiteraard niet stil en zal zich richten op het ontwikkelen van nieuwe culinaire creaties.

Over Onno Kokmeijer

Onno Kokmeijer behoort al vele jaren tot de absolute culinaire top. Sinds zijn 17e heeft hij gewerkt bij 'De Twee Schouwtjes', 'De Swaen', 'De Hoefslag', 'De Gieser Wildeman' en 'Karpendoekse Hoeve'. Na de rol van sous-chef bij 'Merlet' vervuld te hebben, maakte hij de overstap naar Ciel Bleu in 2003. De SVH meesterkok is, als onderdeel van het chefs-duo met keukenchef Arjan Speelman, altijd op een constante zoektocht naar perfectie in product, balans en verdieping van ambacht geweest.

Lees hier een eerder interview met Onno Kokmeijer

Over Arjan Speelman

De liefde voor het vak begon voor Arjan Speelman in de keuken van 'Restaurant 't Kalkoentje' in Rhenen. Aansluitend werkte Arjan in 'De Hoefslag' en 'Merlet', waar de eerste kennismaking met Onno Kokmeijer plaatsvond. Vanaf 2003 vormt Arjan samen met Onno het chef-team in Ciel Bleu, sinds 2007 bekroond met twee Michelinsterren. Naast zijn ambitie voor SVH Meesterkok, streeft hij met passie naar het hoogste niveau in kwaliteit, niet alleen in Amsterdam maar ook elders in de Japanse keten.

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws