Gault&Millau roept Onno Kokmeijer uit tot Beste Chef 2019

3 december 2018 | David Bakker

Tijdens de presentatie van de nieuwe Gault&Millau gids 2019 is Onno Kokmeijer uitgeroepen tot Beste Chef van 2019. Samen met zijn rechterhand Arjan Speelman nam hij de prestigieuze prijs in Amstrerdam vanmiddag in ontvangt. "Bij Ciel Bleu werken we al vijftien jaar aan de weg naar succes. Deze prijs is de erkenning voor het harde werken." Naast de award Chef van het Jaar, deelde Gault&Millau nog veertien awards uit. (zie onder).

Het geheim van het succes ligt volgens Kokmeijer aan het feit dat hij dagelijks met zijn tegenpool werkt. "Arjan en ik zijn behoorlijk anders. Dat houdt ons scherp. We vertrouwen elkaar en durven tegen elkaar te zeggen als we het anders zien. Dan maak je elkaar in mijn ogen beter en is er ruimte om tot creativiteit te te komen."

In 2003 begon het duo aan de droom. De droom om Ciel Bleu, maar ook heel Nederland, naar een hoger culinair niveau te tillen. "Toen wij vijftien jaar terug begonnen, hebben we een beleid uitgestippeld waarin we op een solide basis naar het ultieme wilden. Daarin is haastig gedrag geen goede zaak. Ik wilde niet binnen een paar jaar aan de top staan, om vervolgens na een paar jaar weer keihard naar beneden te vallen. Je moet een solide basis ontwikkelen en stapje voor stapje tot het einddoel te komen."

Nederland, en met name Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren op de culinaire wereldkaart gezet. Een nieuwe gegeneratie chefs dient zich aan en ook dat ziet Kokmeijer als een goede ontwikkeling in zijn vakgebied. "Ik ontvang nu deze prijs, maar bij Ciel Bleu doen we het met z'n allen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar ik leer ook van de jonge, talentvolle koks die bij ons werken. Er hangt een bepaalde dynamiek in Nederland die erg goed is voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie topchefs. Ik draag mijn steentje daaraan bij, door ze bepaalde dingen te leren. Maar ik leer dus ook van hen."

De ene na de andere award sleept de bevolgen chef de afgelopen twee jaar binnen. Een ontwikkeling die hij niet direct kan verklaren. "Misschien is het werk als chef meer in de picture komen te staan. Awards winnen is hartstikke mooi en vooral een blijk van waardering van de mensen. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon goed voor de business. De hut moet natuurlijk ook gewool vol."

De 'hut' waar de zestiende Gault&Millau gids werd uitgereikt zat ook vol. Godfired van de Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland, was zichtbaar trots op het resultaat van negen maanden keihard werken. "We hebben een nieuwe koers ingezet met Gault&Millau. Er is een heel nieuw team van inspecteurs op touwen gezet en hebben de afgelopen negen maanden keihard aan onze gids gewerkt. Er hangt een goede culinaire cultuur in Nederland. Amsterdam behoort inmiddels tot de vijf beste steden wereldwijd op culinair gebied. We willen met onze gids een culinaire leider zijn om de consument, maar ook de vakmensen, naar de mooiste restaurants van Nederland te dirigeren."

Lees het interview met Godfried van der Lugt over de koerswijziging van Gault&Millau hier

in de nieuwe gids krijgen restaurants met twaalf punten een vermelding in het gele boekwerk. Twintig punten is het maximaal aantal verkrijgbaren punten. Die is er in Nederland (nog) niet. Hier volgt der top-5:

De Librije, Zwolle:                 19,5 punten

Inter Scaldes, Kruiningen:    19,5 punten

De Leest, Vaassen:              19 punten

Ciel Bleu, Amsterdam:         18,5 punten

Spectrum Amsterdam:        18,5 punten

De winnaars van de individuele prijzen: 

Chef van het Jaar 2019:                   Onno Kokmeijer (Ciel Bleu)

Jonge topchef van het Jaar:             Jim de Jong (De Jong)

Gastvrouw van het Jaar:                   Marleen Brouwer (De Loohoeve)

Ontdekking van het Jaar:                  Restaurant Rijnzicht

Prijs-Plezier van het jaar:                  Restaurant Huisje James

Aziatisch Restaurant van het Jaar:   Mei Wah

Terras van het Jaar:                          Kasteel Engelenburg

Bistronoom van het jaar:                   Restaurant De Haan

Sommelier van het Jaar:                   Koen van der Plas

Beste wijnkaart van het Jaar:            Bottles 

Patissier van het Jaar:                      Yurii Ivanov

Groentechef van het Jaar:                Chris Naylor

Ambachtsman van het Jaar:             Paul Hartering

Cocktailbar van het Jaar:                  Tales en Spirits

Hoogste nieuwkomer van het Jaar:   212

 

 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

trends
Premiumisatie, toegankelijkheid en bewust consumeren: dé trends van 2019

Diageo, wereldleider op het vlak van gedistilleerde dranken met een buitengewone portfolio waaronder de whisky's van Johnnie Walker, ziet voor 2019 drie grote trends. De eerste, premiumization, waarbij de consument voor het nuttigen van betaalbare luxe kiest. Deze trend werd al enkele jaren gele...

Economie KHN
KHN in actie tegen boete op tijdelijk werk

‘Zo werkt het niet’. Onder dat motto komen ondernemers uit de horeca en andere branches vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Deze nieuwe wet maakt tijdelijk werk, en werk dat niet elke maand hetzelfde aantal uren is, duurder. Seizoensarbeid of ...

Awards F&B
De 10 genomineerden voor AF&BM F&B Professional of the Year

Jaarlijks gaat de Association of Food & Beverage Management (AF&BM) op zoek naar dé F&B Professional of the Year. Dit is die professional die gastheer/-vrouw pur sang is en die dag in dag uit laat zien dat hij/zij met aanstekelijk enthousiasme een echte motivator en coach is voor ...

Columns Starten in de horeca
Audio-column: Verslavend Genieten

Monique van Gevelt schrijft al enige tijd columns voor onze website, waarbij ondernemen centraal staat. De horeca is immers een business die niet voor iedereen weggelegd is, en zeker niet op zakelijk vlak. Voor onze websites spreekt Monique ook audio-columns in. Dit keer met het onderwerp 'Ve...

Food Advertorial
Nieuw bezorgconcept voor friet

De markt voor thuisbezorging is het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt, en kan een enorme bijdrage leveren aan de omzet van uw restaurant. Volgens het FoodService Instituut Nederland zal deze groei zeker tot in 2025 nog sterk aanhouden. Friet speelt een grote rol in het aanbod va...

Amsterdam Achtergronden
De Gouden Reael: al 200 jaar een begrip in Amsterdam

De Gouden Reael is al jaren een begrip, maar voor veel Amsterdammers nog een echte 'hidden gem'. Het restaurant is gevestigd in een prachtig zeventiende-eeuws pand en gelegen op het historisch Realeneiland in Amsterdam. Sinds deze zomer heeft De Gouden Reael twee nieuwe eigenaren. Doel is om...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: