Gault&Millau roept Onno Kokmeijer uit tot Beste Chef 2019

3 december 2018 | David Bakker
Gault&Millau roept Onno Kokmeijer uit tot Beste Chef 2019

Tijdens de presentatie van de nieuwe Gault&Millau gids 2019 is Onno Kokmeijer uitgeroepen tot Beste Chef van 2019. Samen met zijn rechterhand Arjan Speelman nam hij de prestigieuze prijs in Amsterdam vanmiddag in ontvangt. "Bij Ciel Bleu werken we al vijftien jaar aan de weg naar succes. Deze prijs is de erkenning voor het harde werken." Naast de award Chef van het Jaar, deelde Gault&Millau nog veertien awards uit. (zie onder).

Het geheim van het succes ligt volgens Kokmeijer aan het feit dat hij dagelijks met zijn tegenpool werkt. "Arjan en ik zijn behoorlijk anders. Dat houdt ons scherp. We vertrouwen elkaar en durven tegen elkaar te zeggen als we het anders zien. Dan maak je elkaar in mijn ogen beter en is er ruimte om tot creativiteit te te komen."

In 2003 begon het duo aan de droom. De droom om Ciel Bleu, maar ook heel Nederland, naar een hoger culinair niveau te tillen. "Toen wij vijftien jaar terug begonnen, hebben we een beleid uitgestippeld waarin we op een solide basis naar het ultieme wilden. Daarin is haastig gedrag geen goede zaak. Ik wilde niet binnen een paar jaar aan de top staan, om vervolgens na een paar jaar weer keihard naar beneden te vallen. Je moet een solide basis ontwikkelen en stapje voor stapje tot het einddoel te komen."

Nederland, en met name Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren op de culinaire wereldkaart gezet. Een nieuwe gegeneratie chefs dient zich aan en ook dat ziet Kokmeijer als een goede ontwikkeling in zijn vakgebied. "Ik ontvang nu deze prijs, maar bij Ciel Bleu doen we het met z'n allen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar ik leer ook van de jonge, talentvolle koks die bij ons werken. Er hangt een bepaalde dynamiek in Nederland die erg goed is voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie topchefs. Ik draag mijn steentje daaraan bij, door ze bepaalde dingen te leren. Maar ik leer dus ook van hen."

De ene na de andere award sleept de bevolgen chef de afgelopen twee jaar binnen. Een ontwikkeling die hij niet direct kan verklaren. "Misschien is het werk als chef meer in de picture komen te staan. Awards winnen is hartstikke mooi en vooral een blijk van waardering van de mensen. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon goed voor de business. De hut moet natuurlijk ook gewool vol."

De 'hut' waar de zestiende Gault&Millau gids werd uitgereikt zat ook vol. Godfried van der Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland, was zichtbaar trots op het resultaat van negen maanden keihard werken. "We hebben een nieuwe koers ingezet met Gault&Millau. Er is een heel nieuw team van inspecteurs opgezet en we hebben de afgelopen negen maanden keihard aan onze gids gewerkt. Er hangt een goede culinaire cultuur in Nederland. Amsterdam behoort inmiddels tot de vijf beste steden wereldwijd op culinair gebied. We willen met onze gids een culinaire leider zijn om de consument, maar ook de vakmensen, naar de mooiste restaurants van Nederland te dirigeren."

Lees het interview met Godfried van der Lugt over de koerswijziging van Gault&Millau hier

in de nieuwe gids krijgen restaurants met twaalf punten een vermelding in het gele boekwerk. Twintig punten is het maximaal aantal verkrijgbaren punten. Die is er in Nederland (nog) niet. Hier volgt der top-5:

De Librije, Zwolle:                 19,5 punten

Inter Scaldes, Kruiningen:    19,5 punten

De Leest, Vaassen:              19 punten

Ciel Bleu, Amsterdam:         18,5 punten

Spectrum Amsterdam:        18,5 punten

De winnaars van de individuele prijzen: 

Chef van het Jaar 2019:                   Onno Kokmeijer (Ciel Bleu)

Jonge topchef van het Jaar:             Jim de Jong (De Jong)

Gastvrouw van het Jaar:                   Marleen Brouwer (De Loohoeve)

Ontdekking van het Jaar:                  Restaurant Rijnzicht

Prijs-Plezier van het jaar:                  Restaurant Huisje James

Aziatisch Restaurant van het Jaar:   Mei Wah

Terras van het Jaar:                          Kasteel Engelenburg

Bistronoom van het jaar:                   Restaurant De Haan

Sommelier van het Jaar:                   Koen van der Plas

Beste wijnkaart van het Jaar:            Bottles 

Patissier van het Jaar:                      Yurii Ivanov

Groentechef van het Jaar:                Chris Naylor

Ambachtsman van het Jaar:             Paul Hartering

Cocktailbar van het Jaar:                  Tales en Spirits

Hoogste nieuwkomer van het Jaar:   212

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Corona
Verspreiding Britse coronamutatie slecht nieuws voor de horeca?

Het Outbreak Management Team (OMT) laat weten zich zorgen te maken over de verspreiding van de Britse coronamutatie in ons land. In meest recente advies worden deze zorgen gedeeld. Ook worden strengere maatregelen niet uitgesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend, alhoewel de avondklok al besprok ...

Economie Corona
20 procent van de Nederlandse restaurants verwacht de deuren nooit meer te openen

Uit recent onderzoek van WijnSpijs blijkt dat 20 procent van de 1200 samenwerkende restaurateurs ernstige twijfels heeft over het voortbestaan van hun levenswerk. Het evenementenbureau WijnSpijs.nl verzorgde in samenwerking met 1200 restaurants in Nederland en België de culinaire WijnSpijs Wand ...

Achtergronden Corona
KIPPENTENT deelt snert uit aan zorgmedewerkers verpleeghuis

Vandaag heeft KIPPENTENT hun huisgemaakte snert uitgedeeld aan alle zorgmedewerkers van verpleeghuis Veenstaete in Kortenhoef (Wijdemeren). Hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken en hun grote waardering uiten voor het geweldige werk van deze mensen tijdens de coronacrisis. De KIPPENT ...

Achtergronden Gastronomie
Horecaondernemer Han Ji over de horecatrends in 2021

2020 was voor horecaondernemers een onstuimig jaar, om het zacht uit te drukken. De komst van het coronavirus zorgde ervoor dat de horeca meerdere malen de deuren moest sluiten, ondernemers inkomsten misliepen, en creativiteit en support van de (lokale) consument een must was om te overleven. Wat st ...

Drinks Corona
2020 was ook voor bierbrouwers een rampjaar

De bierverkoop is in Nederland in 2020 met 14% gedaald ten opzichte van 2019. In de horeca en evenementenbranche was de daling zelfs ruim 58%. Dit is uiteraard het gevolg van de COVID-19-maatregelen. Sinds het (opnieuw) sluiten van de horeca in oktober zien we dat de verkoop van bier daar met 89% is ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: