Gault&Millau roept Onno Kokmeijer uit tot Beste Chef 2019

3 december 2018 | David Bakker

Tijdens de presentatie van de nieuwe Gault&Millau gids 2019 is Onno Kokmeijer uitgeroepen tot Beste Chef van 2019. Samen met zijn rechterhand Arjan Speelman nam hij de prestigieuze prijs in Amsterdam vanmiddag in ontvangt. "Bij Ciel Bleu werken we al vijftien jaar aan de weg naar succes. Deze prijs is de erkenning voor het harde werken." Naast de award Chef van het Jaar, deelde Gault&Millau nog veertien awards uit. (zie onder).

Het geheim van het succes ligt volgens Kokmeijer aan het feit dat hij dagelijks met zijn tegenpool werkt. "Arjan en ik zijn behoorlijk anders. Dat houdt ons scherp. We vertrouwen elkaar en durven tegen elkaar te zeggen als we het anders zien. Dan maak je elkaar in mijn ogen beter en is er ruimte om tot creativiteit te te komen."

In 2003 begon het duo aan de droom. De droom om Ciel Bleu, maar ook heel Nederland, naar een hoger culinair niveau te tillen. "Toen wij vijftien jaar terug begonnen, hebben we een beleid uitgestippeld waarin we op een solide basis naar het ultieme wilden. Daarin is haastig gedrag geen goede zaak. Ik wilde niet binnen een paar jaar aan de top staan, om vervolgens na een paar jaar weer keihard naar beneden te vallen. Je moet een solide basis ontwikkelen en stapje voor stapje tot het einddoel te komen."

Nederland, en met name Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren op de culinaire wereldkaart gezet. Een nieuwe gegeneratie chefs dient zich aan en ook dat ziet Kokmeijer als een goede ontwikkeling in zijn vakgebied. "Ik ontvang nu deze prijs, maar bij Ciel Bleu doen we het met z'n allen. Ik weet dat het cliché klinkt, maar ik leer ook van de jonge, talentvolle koks die bij ons werken. Er hangt een bepaalde dynamiek in Nederland die erg goed is voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie topchefs. Ik draag mijn steentje daaraan bij, door ze bepaalde dingen te leren. Maar ik leer dus ook van hen."

De ene na de andere award sleept de bevolgen chef de afgelopen twee jaar binnen. Een ontwikkeling die hij niet direct kan verklaren. "Misschien is het werk als chef meer in de picture komen te staan. Awards winnen is hartstikke mooi en vooral een blijk van waardering van de mensen. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon goed voor de business. De hut moet natuurlijk ook gewool vol."

De 'hut' waar de zestiende Gault&Millau gids werd uitgereikt zat ook vol. Godfried van der Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland, was zichtbaar trots op het resultaat van negen maanden keihard werken. "We hebben een nieuwe koers ingezet met Gault&Millau. Er is een heel nieuw team van inspecteurs opgezet en we hebben de afgelopen negen maanden keihard aan onze gids gewerkt. Er hangt een goede culinaire cultuur in Nederland. Amsterdam behoort inmiddels tot de vijf beste steden wereldwijd op culinair gebied. We willen met onze gids een culinaire leider zijn om de consument, maar ook de vakmensen, naar de mooiste restaurants van Nederland te dirigeren."

Lees het interview met Godfried van der Lugt over de koerswijziging van Gault&Millau hier

in de nieuwe gids krijgen restaurants met twaalf punten een vermelding in het gele boekwerk. Twintig punten is het maximaal aantal verkrijgbaren punten. Die is er in Nederland (nog) niet. Hier volgt der top-5:

De Librije, Zwolle:                 19,5 punten

Inter Scaldes, Kruiningen:    19,5 punten

De Leest, Vaassen:              19 punten

Ciel Bleu, Amsterdam:         18,5 punten

Spectrum Amsterdam:        18,5 punten

De winnaars van de individuele prijzen: 

Chef van het Jaar 2019:                   Onno Kokmeijer (Ciel Bleu)

Jonge topchef van het Jaar:             Jim de Jong (De Jong)

Gastvrouw van het Jaar:                   Marleen Brouwer (De Loohoeve)

Ontdekking van het Jaar:                  Restaurant Rijnzicht

Prijs-Plezier van het jaar:                  Restaurant Huisje James

Aziatisch Restaurant van het Jaar:   Mei Wah

Terras van het Jaar:                          Kasteel Engelenburg

Bistronoom van het jaar:                   Restaurant De Haan

Sommelier van het Jaar:                   Koen van der Plas

Beste wijnkaart van het Jaar:            Bottles 

Patissier van het Jaar:                      Yurii Ivanov

Groentechef van het Jaar:                Chris Naylor

Ambachtsman van het Jaar:             Paul Hartering

Cocktailbar van het Jaar:                  Tales en Spirits

Hoogste nieuwkomer van het Jaar:   212

 

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: