Alice Mulders wint Satelliet Design Challenge

15 januari 2010 |
Alice Mulders wint Satelliet Design Challenge<

Voor de zesde keer vond dit jaar tijdens de Horecava in de RAI te Amsterdam de prijsuitreiking van de Satelliet Design Challenge plaats. Woensdag 13 januari stond in het teken van de onthulling van het winnende concept én van de expositie van de ontwerpwedstrijd. De prijsuitreiking vond dit jaar niet plaats op de stand van Satelliet Meubelen, de initiator achter deze jaarlijks terugkerende Design Challenge, maar in 's werelds grootste Mobile Grand Café.

Tentoonstelling genomineerden
Deze 100 m2 grote mobiele bar werd voor de feestelijke gelegenheid op de dag van de uitreiking gestationeerd voor de entree van de Europahal. Hierdoor was het mogelijk om gedurende de gehele dag de expositie van de 6e editie van de ontwerpwedstrijd te bekijken. Deze tentoonstelling bestond, naast de ontwerpen van de genomineerden, uit een selectie van alle overige inzendingen. Aan het einde van de dag werden de winnaars van de 1ste, 2e en 3e prijs bekend gemaakt. De prijzen werden aan de ontwerpers overhandigd door Eric Roest, commercieel directeur van Satelliet Meubelen. Na de lustrumeditie in 2009 werd dit jaar voor de tweede keer een extra prijs uitgereikt: naast het realiseren van het ontwerp krijgt de winnaar ook een studiereis aangeboden naar de toonaangevende meubelbeurs Salone Internazionale del mobile in Milaan.

Verrassend gebruik speigels
Het winnende concept ‘Spygames' is van Alice Mulders waarin spiegels, zichtlijnen, spionage en oogcontact centraal staan. Het gebruik van spiegels is heel verrassend en vernieuwend. Het is een variatie op de brasseriespiegel, de spiegel achter de bank. Het kijken en bekeken worden maakt het een spannend en sexy concept. Het goed doordachte ontwerp kent geen beperkingen in het volume en kan voor alle ruimtes worden gebruikt. Alice Mulders studeert momenteel Ruimtelijk Ontwerp aan de AKV St. Joost te Breda en verwacht in 2011 af te studeren.

Entreebeleving
De tweede plaats gaat naar het ontwerp ‘U | BAR’ van Joop Bource die Ruimtelijk Ontwerp studeert aan de AKV St. Joost. In ‘U | BAR’, waarin de gast op speelse wijze achter in de zaak gebracht wordt, draait het allemaal om een uitbundig onthaal. Er is goed nagedacht over entreebeleving; de gast is onderdeel van entertainment. Bovendien is het erg lastig om mensen achter in een horecazaak te krijgen en daar speelt ‘U | BAR' mooi op in.

Vergoten interactie
Desmond Ninaber van Eijben wint de derde prijs met zijn concept ‘BARRIèRE', "een meubel dat de menselijke interactie vergroot" in een grote ruimte waar veel mensen zijn. Het concept is multifunctioneel, doordacht en heeft een goede bijpassende naam. De jury was enthousiast over het 'kleine' ontwerp: "We moeten studenten blijven prikkelen dat ze geen megaprojecten hoeven te bedenken, maar dat ze ook klein kunnen blijven."

Unaniem
Van de 40 aanmeldingen heeft de jury besloten dat er 6 ontwerpen in aanmerking kwamen voor een nominatie. Bij de prijsuitreiking was de vakjury aanwezig zodat zij hun beoordeling persoonlijk konden toelichten aan de ontwerpers. De eindstemming was unaniem: ‘Spygames’ van Alice Mulders is uitgeroepen tot winnaar van de Satelliet Design Challenge 2010!

Samen creatiever
De deskundigen van de Satelliet Design Challenge hebben allen vanuit hun eigen specialisme de ontwerpen bekeken. Bob Kip, Bart Hagevoort, Ricardo Sporkslede en Huib de Jong hebben de concepten beoordeeld op originaliteit, functionaliteit, praktisch uitvoerbaarheid, presentatie, beleving en commercieel succes.
“Het viel ons op dat dit jaar veel deelnemers zich in collectieven hebben ingeschreven ten opzichte van 2009. We kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Het is goed om te zien dat mensen creativiteit met elkaar opzoeken, dit kan de kwaliteit zeker ten goede komen,“ aldus de jury.

Volgend jaar nieuwe ronde
Voor het zesde achtereenvolgende jaar biedt de ontwerpwedstrijd studenten en net afgestudeerden van designgerelateerde opleidingen de kans om zich te presenteren aan vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. Vanuit steeds meer verschillende opleidingen nemen jonge designers met groot enthousiasme deel aan de opdracht “een vernieuwend interieurconcept te ontwerpen voor de drankverstrekkende horeca”. Dat de Satelliet Design Challenge een goed platform is voor studenten in de laatste fase van hun studie en net afgestudeerde ontwerpers is inmiddels bewezen. Vanaf 1 april 2010 is de inschrijving weer geopend voor 2011.

Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, Sanny Visser


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: