Alice Mulders wint Satelliet Design Challenge

15 januari 2010 |
Alice Mulders wint Satelliet Design Challenge<

Voor de zesde keer vond dit jaar tijdens de Horecava in de RAI te Amsterdam de prijsuitreiking van de Satelliet Design Challenge plaats. Woensdag 13 januari stond in het teken van de onthulling van het winnende concept én van de expositie van de ontwerpwedstrijd. De prijsuitreiking vond dit jaar niet plaats op de stand van Satelliet Meubelen, de initiator achter deze jaarlijks terugkerende Design Challenge, maar in 's werelds grootste Mobile Grand Café.

Tentoonstelling genomineerden
Deze 100 m2 grote mobiele bar werd voor de feestelijke gelegenheid op de dag van de uitreiking gestationeerd voor de entree van de Europahal. Hierdoor was het mogelijk om gedurende de gehele dag de expositie van de 6e editie van de ontwerpwedstrijd te bekijken. Deze tentoonstelling bestond, naast de ontwerpen van de genomineerden, uit een selectie van alle overige inzendingen. Aan het einde van de dag werden de winnaars van de 1ste, 2e en 3e prijs bekend gemaakt. De prijzen werden aan de ontwerpers overhandigd door Eric Roest, commercieel directeur van Satelliet Meubelen. Na de lustrumeditie in 2009 werd dit jaar voor de tweede keer een extra prijs uitgereikt: naast het realiseren van het ontwerp krijgt de winnaar ook een studiereis aangeboden naar de toonaangevende meubelbeurs Salone Internazionale del mobile in Milaan.

Verrassend gebruik speigels
Het winnende concept ‘Spygames' is van Alice Mulders waarin spiegels, zichtlijnen, spionage en oogcontact centraal staan. Het gebruik van spiegels is heel verrassend en vernieuwend. Het is een variatie op de brasseriespiegel, de spiegel achter de bank. Het kijken en bekeken worden maakt het een spannend en sexy concept. Het goed doordachte ontwerp kent geen beperkingen in het volume en kan voor alle ruimtes worden gebruikt. Alice Mulders studeert momenteel Ruimtelijk Ontwerp aan de AKV St. Joost te Breda en verwacht in 2011 af te studeren.

Entreebeleving
De tweede plaats gaat naar het ontwerp ‘U | BAR’ van Joop Bource die Ruimtelijk Ontwerp studeert aan de AKV St. Joost. In ‘U | BAR’, waarin de gast op speelse wijze achter in de zaak gebracht wordt, draait het allemaal om een uitbundig onthaal. Er is goed nagedacht over entreebeleving; de gast is onderdeel van entertainment. Bovendien is het erg lastig om mensen achter in een horecazaak te krijgen en daar speelt ‘U | BAR' mooi op in.

Vergoten interactie
Desmond Ninaber van Eijben wint de derde prijs met zijn concept ‘BARRIèRE', "een meubel dat de menselijke interactie vergroot" in een grote ruimte waar veel mensen zijn. Het concept is multifunctioneel, doordacht en heeft een goede bijpassende naam. De jury was enthousiast over het 'kleine' ontwerp: "We moeten studenten blijven prikkelen dat ze geen megaprojecten hoeven te bedenken, maar dat ze ook klein kunnen blijven."

Unaniem
Van de 40 aanmeldingen heeft de jury besloten dat er 6 ontwerpen in aanmerking kwamen voor een nominatie. Bij de prijsuitreiking was de vakjury aanwezig zodat zij hun beoordeling persoonlijk konden toelichten aan de ontwerpers. De eindstemming was unaniem: ‘Spygames’ van Alice Mulders is uitgeroepen tot winnaar van de Satelliet Design Challenge 2010!

Samen creatiever
De deskundigen van de Satelliet Design Challenge hebben allen vanuit hun eigen specialisme de ontwerpen bekeken. Bob Kip, Bart Hagevoort, Ricardo Sporkslede en Huib de Jong hebben de concepten beoordeeld op originaliteit, functionaliteit, praktisch uitvoerbaarheid, presentatie, beleving en commercieel succes.
“Het viel ons op dat dit jaar veel deelnemers zich in collectieven hebben ingeschreven ten opzichte van 2009. We kunnen dit alleen maar aanmoedigen. Het is goed om te zien dat mensen creativiteit met elkaar opzoeken, dit kan de kwaliteit zeker ten goede komen,“ aldus de jury.

Volgend jaar nieuwe ronde
Voor het zesde achtereenvolgende jaar biedt de ontwerpwedstrijd studenten en net afgestudeerden van designgerelateerde opleidingen de kans om zich te presenteren aan vakmensen in de horeca en interieurarchitectuur. Vanuit steeds meer verschillende opleidingen nemen jonge designers met groot enthousiasme deel aan de opdracht “een vernieuwend interieurconcept te ontwerpen voor de drankverstrekkende horeca”. Dat de Satelliet Design Challenge een goed platform is voor studenten in de laatste fase van hun studie en net afgestudeerde ontwerpers is inmiddels bewezen. Vanaf 1 april 2010 is de inschrijving weer geopend voor 2011.

Lunchroom, De CaféKrant, De RestaurantKrant, Bed & Breakfast, Sanny Visser


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: