Mobieltjesterreur

15 oktober 2015 |
Mobieltjesterreur

Normaliter schrijf ik mijn columns vanuit ervaring. Dit keer wil ik graag een uiterst interessant restaurantonderzoek onder de aandacht
brengen. Een tijdje geleden dook een opmerkelijk bericht op Craiglist (de grimmige versie van Marktplaats) op. Het artikel is alleen al in Nederland 100.000 keer geliked, 50.000 keer gedeeld en 507 keer getweet.

Langzame service
Tien jaar lang kreeg een populair restaurant in New York klachten over een langzame service. Moest het bedienend personeel getraind worden of kon het keukenpersoneel het niet aan? Het restaurant trainde zijn personeel, paste het menu aan en huurde meer personeel in. Niets hielp.

Beveiligingscamera’s
Tot een bedrijf het restaurant adviseerde om de tapes van de beveiligingscamera’s, die daar al tien jaar hingen, te vergelijken. Er werd een vergelijking gemaakt tussen 1 juli 2004 en 3 juli 2014: twee drukke dagen waarop het aantal gasten vrijwel gelijk was. Wat was er veranderd in die tien jaar tijd?

1 juli 2004
De gasten lopen naar binnen en krijgen een plaats toegewezen. Van de 45 gasten willen er 3 een andere tafel. De gasten krijgen de menukaart en doen er ongeveer 8 minuten over voordat ze een keuze gemaakt hebben. De bediening neemt vrijwel direct de bestelling op en na 6 minuten wordt het eten bij de gasten gebracht. Er worden twee gerechten teruggestuurd, die vermoedelijk te koud waren. De bediening blijft de etende gasten in de gaten houden, zodat er snel gereageerd kan worden wanneer zij iets nodig hebben. Als de gasten zijn uitgegeten, wordt hen de rekening gegeven en binnen 5 minuten zijn ze vertrokken.
De gemiddelde tijd van binnenkomst tot vertrek is 1 uur en 5 minuten.

3 juli 2014
De gasten lopen naar binnen en krijgen een plaats toegewezen. Van de 45 gasten willen er 18 een andere tafel. Ze krijgen de menukaart en nog voordat die geopend wordt, pakt de meerderheid van de gasten zijn mobiele telefoon, waarna 7 gasten direct de bediening roepen met vragen over wifi. De bediening benadert de tafels om de bestellingen op te nemen. De meerderheid heeft dan de menukaart nog niet eens geopend en vraagt het personeel te wachten. De gasten openen het menu, leggen hun telefoon erop en blijven doorspelen. Het duurt 21 minuten voordat de bestelling is opgenomen. Bijna de helft van de gasten neemt 3 minuten de tijd om foto’s te maken van het gerecht. Hierdoor is het eten koud geworden en sturen 9 gasten het terug. Aangezien de meeste gasten continu bezig zijn met hun telefoons, duurt het ongeveer 20 minuten langer tot zij klaar zijn met eten. Vervolgens vragen ze om de rekening en duurt het 15 minuten langer dan in 2004 om deze te betalen en het restaurant te verlaten. De gemiddelde tijd van binnenkomst tot vertrek is 1 uur en 55 minuten.

Mystery solved!

Met stijlvolle groet,

Anne-Marie van Leggelo
www.etiquettebureau.com

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start ‘restaurant take over’

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: