Minister wil AirDnD de ruimte geven

22 december 2015 |
Minister wil AirDnD de ruimte geven<

AirDnD.nl, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, wordt door
Koninklijke Horeaca Nederland gezien als een grote bedreiging voor de traditionele horeca. De brancheorganisatie vreest valse concurrentie en vindt dat dat hobbykoks aan dezelfde regels moeten voldoen op het gebied van belasting, hygiëne, brandveiligheid en aansprakelijkheid.

Kamervragen
De Europese horecaorganisatie Hotrec heeft de politiek daarom opgeroepen om aanvullende regelgeving te ontwikkelen voor deeleconomie-initiatieven. Naar aanleiding van deze oproep heeft Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) Kamervragen gesteld aan Henk Kamp, minister van Economische zaken.

Deeleconomie draagt bij aan innovatie en maatschappelijke dynamiek
Volgens minister Kamp kan AirDnD.nl de saamhorigheid in buurten versterken en ook eenzaamheid terugdringen. Bovendien leiden dit soort deeleconomie-initiatieven tot nieuwe verdienmodellen. “In algemene zin, en ook in het geval van AirDnD.nl, draagt de deeleconomie bij aan innovatie en economische en maatschappelijke dynamiek. Ik wil dit soort initiatieven dan ook zoveel mogelijk de ruimte geven.”

Geen aanvullende regelgeving nodig
De oproep van de Hotrec legt de minister naast zich neer. “Gezien de diversiteit aan deeleconomie-initiatieven vind ik het niet wenselijk om op voorhand te stellen dat er algemene regelgeving moet komen.” Ook stelt de minister dat “de overheid niet te snel in de reflex van aanvullende regelgeving moet schieten, maar eerst goed moeten kijken of het borgen van publieke belangen niet binnen bestaande kaders opgelost kan worden.”

De grens tussen hobbymatig en professioneel thuiskoken moet helder worden
De minister maakt onderscheid tussen een 'kleinschalige, meer informele of besloten variant' van huiskamerrestaurants en 'een meer professionele en publiek toegankelijke situatie, waarbij er frequenter en voor meer personen wordt gekookt.' "In het laatste geval gaan de publieke belangen als voedselveiligheid, brandveiligheid en mogelijke problemen als overlast in de buurt een grotere rol spelen”, aldus Kamp. Rob Lagendijk, CEO van AirDnD.nl, sluit zich hierbij aan. “Wij hebben AirDnD.nl opgericht om hobbychefs de mogelijkheid te bieden om op een laagdrempelige manier hun eigen huiskamerrestaurant te openen. Om een heldere grens tussen hobbymatig en professioneel thuiskoken te stellen, staan wij onze leden toe om maximaal een keer in de week gasten via AirDnD.nl te ontvangen. Professionele ondernemers worden bovendien niet toegelaten op het platform.”

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: