Minder restaurants failliet

1 juli 2014 |
Minder restaurants failliet

In het eerste half jaar van 2014 zijn er in Nederland 4010 bedrijven failliet gegaan, dit is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2013 (5154 faillissementen). In het eerste kwartaal was
al een daling te zien van het aantal faillissementen en deze daling zet nu verder door in het tweede kwartaal van 2014. Het is voor het eerst sinds de start van de economische recessie dat het aantal faillissementen niet stijgt in ons land, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Horeca & Hospitality
In de Horeca en Hospitality branche was in 2012 al een daling van het aantal faillissementen en in de eerste helft van dit jaar is opnieuw een daling te zien. Het aantal faillissementen daalde de afgelopen zes maanden met ruim 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal failliete restaurants is in het afgelopen half jaar met ruim 14 procent afgenomen. Een jaar eerder was er nog een stijging van ruim 23 procent. Opvallend is dat het aantal failliete hotels het afgelopen half jaar juist is toegenomen met 57 procent.

Nederlanders zien minder kansen voor starten nieuwe onderneming
Het aantal nieuw opgerichte ondernemingen is in de eerste helft van 2014 gedaald met bijna 14 procent. In de eerste helft van 2013 steeg het aantal nieuwe ondernemingen nog met ruim 9 procent ten opzichte van 2012. Ondanks de positieve berichten over economische crisis zien minder ondernemers kansen. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er minder dan 110.000 Nederlandse ondernemingen in de eerste zes maanden van het jaar worden opgericht. De bouwsector is daarop een positieve uitzondering met 1214 nieuw opgerichte ondernemingen in 2014, dat zijn er 23 meer dan in het eerste half jaar van 2013.

Transportsector
Het aantal faillissementen in de transportsector is in de eerste helft van 2014 met 18 procent gedaald in vergelijking met 2013, een jaar eerder was dat een daling van ruim anderhalf procent. Vooral het aantal faillissementen in het vrachtvervoer is in de eerste zes maanden van 2014 flink afgenomen. Waar in 2013 het aantal failliete expediteurs en bevrachters nog met 38 procent steeg, is er in 2014 een daling van 38 procent. Ook het aantal het faillissementen in de vrachttransport is afgenomen met 16 procent terwijl dit aantal in 2013 met 11 procent toenam.

Bouwsector
In de hele bouwsector zijn tijdens de financiële crisis uitzonderlijk veel bedrijven failliet gegaan. Maar het lijkt nu er echt op dat 2014 het jaar van de ommekeer wordt. In de eerste helft 2014 hebben er 39 procent minder faillissementen plaatsgevonden dan in 2013. Binnen de sector schilders gingen ruim 66 procent minder bedrijven failliet. Het aantal faillissementen binnen de sector timmerbouw nam in de eerste helft van dit jaar met ruim 44 procent af.

Automotive
Ook in de autobranche is voor het eerst sinds twee jaar weer een daling in het aantal faillissementen te zien. In de eerste helft van 2014 daalde het aantal faillissementen met ruim 32 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste zes maanden van 2013 en 2012 steeg het aantal faillissementen met respectievelijk 34 en 21 procent.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: