Minder restaurants failliet

1 juli 2014 |
Minder restaurants failliet<

In het eerste half jaar van 2014 zijn er in Nederland 4010 bedrijven failliet gegaan, dit is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2013 (5154 faillissementen). In het eerste kwartaal was
al een daling te zien van het aantal faillissementen en deze daling zet nu verder door in het tweede kwartaal van 2014. Het is voor het eerst sinds de start van de economische recessie dat het aantal faillissementen niet stijgt in ons land, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Horeca & Hospitality
In de Horeca en Hospitality branche was in 2012 al een daling van het aantal faillissementen en in de eerste helft van dit jaar is opnieuw een daling te zien. Het aantal faillissementen daalde de afgelopen zes maanden met ruim 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal failliete restaurants is in het afgelopen half jaar met ruim 14 procent afgenomen. Een jaar eerder was er nog een stijging van ruim 23 procent. Opvallend is dat het aantal failliete hotels het afgelopen half jaar juist is toegenomen met 57 procent.

Nederlanders zien minder kansen voor starten nieuwe onderneming
Het aantal nieuw opgerichte ondernemingen is in de eerste helft van 2014 gedaald met bijna 14 procent. In de eerste helft van 2013 steeg het aantal nieuwe ondernemingen nog met ruim 9 procent ten opzichte van 2012. Ondanks de positieve berichten over economische crisis zien minder ondernemers kansen. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er minder dan 110.000 Nederlandse ondernemingen in de eerste zes maanden van het jaar worden opgericht. De bouwsector is daarop een positieve uitzondering met 1214 nieuw opgerichte ondernemingen in 2014, dat zijn er 23 meer dan in het eerste half jaar van 2013.

Transportsector
Het aantal faillissementen in de transportsector is in de eerste helft van 2014 met 18 procent gedaald in vergelijking met 2013, een jaar eerder was dat een daling van ruim anderhalf procent. Vooral het aantal faillissementen in het vrachtvervoer is in de eerste zes maanden van 2014 flink afgenomen. Waar in 2013 het aantal failliete expediteurs en bevrachters nog met 38 procent steeg, is er in 2014 een daling van 38 procent. Ook het aantal het faillissementen in de vrachttransport is afgenomen met 16 procent terwijl dit aantal in 2013 met 11 procent toenam.

Bouwsector
In de hele bouwsector zijn tijdens de financiële crisis uitzonderlijk veel bedrijven failliet gegaan. Maar het lijkt nu er echt op dat 2014 het jaar van de ommekeer wordt. In de eerste helft 2014 hebben er 39 procent minder faillissementen plaatsgevonden dan in 2013. Binnen de sector schilders gingen ruim 66 procent minder bedrijven failliet. Het aantal faillissementen binnen de sector timmerbouw nam in de eerste helft van dit jaar met ruim 44 procent af.

Automotive
Ook in de autobranche is voor het eerst sinds twee jaar weer een daling in het aantal faillissementen te zien. In de eerste helft van 2014 daalde het aantal faillissementen met ruim 32 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste zes maanden van 2013 en 2012 steeg het aantal faillissementen met respectievelijk 34 en 21 procent.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: