Michelinrestaurant lanceert theemenu

10 mei 2016
Michelinrestaurant lanceert theemenu

Michelin-restaurant HanTing Cuisine presenteert vandaag een innovatief theemenu. Bij elke gang wordt een andere thee geschonken, die, in
combinatie met het eten, een positief effect heeft op het menselijk lichaam.

*Harmonie*
Het menu gaat volgens de zaak een stap verder dan de tea pairing zoals die we tot nu toe kennen. Bij elke gang van het menu is een thee geselecteerd, waaraan een mengsel van kruiden is toegevoegd, gebaseerd op kennis en ervaring van de traditionele Chinese geneeskunde. De thee is dus niet alleen wat betreft smaak afgestemd op het eten, maar de kruiden in combinatie met het eten hebben bovendien een positieve werking op het menselijk lichaam.

*Chinese voedingsleer*
Han Ji: "Thee wordt door de Chinese voedingsleer gezien als voedingsmiddel én als medicijn. Als een bepaalde thee bij een gerecht wordt gedronken, kunnen bovendien sommige nadelige effecten van een gerecht worden verminderd en positieve effecten worden versterkt. Zo wordt bijvoorbeeld bij een gerecht met verwarmende, activerende ingrediënten zoals wasabi of paling, een rustgevende thee geschonken en bij een gerecht dat rundvlees bevat, een thee die de aanmaak van enzymen versterkt, waardoor eiwitten beter verteerd kunnen worden. Bij een gerecht dat vet bevat wordt een thee geschonken met vetoplossende eigenschappen. Zo draagt de thee bij aan een betere spijsvertering."

*Energie*
De Chinese voedingsleer kijkt naar de balans in het menselijk lichaam. Als we ons lichaam voeden op een manier die past bij ons lichaam en onze situatie (bijvoorbeeld klimaat en jaargetijde), dan zijn we in harmonie. Han Ji: "Als iemand bijvoorbeeld te ‘koud’ is, dan kunnen we dit herstellen met verwarmende voeding en thee, die de ‘koude’ energie opheffen. Door de juiste voeding te kiezen, worden ziekten voorkomen. Dit is een andere benaderingswijze dan de westerse geneeskunde, al is er in het westen ook steeds meer aandacht voor preventieve zorg."

*Shandong University*
Voor het samenstellen van de kruidencombinatie en het onderzoeken van de werking ervan, is nauw samengewerkt met de Shandong University of Traditional Chinese Medicine, partner van HanTing Academy. De smaak van de thee is samengesteld door theesommelier Kiona Malinka. Het theemenu staat vanaf half juni bij HanTing op de kaart.

*Missie*
Het theemenu sluit volgens Ji aan bij de trend dat mensen bewuster en gezonder willen eten en drinken. Dit is eveneens de missie van de Han Group onder leiding van Michelin-chef Han Ji, die naast HanTing Cuisine bestaat uit Red Chilli en de restaurants UMAMI by Han. De Han Group laat zich inspireren door de 5.000 jaar oude Chinese Voedingsleer.

~Christel Tuin~

Overig nieuws