Michelin geeft acht restaurants hun eerste ster

13 januari 2020 | David Bakker

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de Michelin Gids Nederland bekend. De acht restaurants die een ster krijgen, bewijzen nogmaals dat gastronomie en schappelijke prijzen hand in hand kunnen gaan. Opvallend is dat maar liefst drie voormalige Bib Gourmand restaurants worden bekroond met een ster.


Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren nog steeds Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden drie sterren dankzij hun uitermate persoonlijke keukens. De fabelachtige ervaring die zij met hun gerechten weten te bieden is uniek. Ze behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie. Staphorst staat vandaag eveneens op de culinaire kaart dankzij De Groene Lantaarn. “Ik wil de De Groene Lantaarn graag in the picture zetten want ik ben zeer tevreden dat chef Eggen de lijn doortrekt op zijn nieuwe locatie,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. “Het is zeker niet vanzelfsprekendom na een verhuizing meteen dergelijke topkwaliteit te kunnen bieden. Deze zeer mooie prestatie bewijst wederom hoe sterk en standvastig de tweesterrenrestaurants in Nederland wel zijn.”

Nederland telt in deze editie acht nieuwe restaurants met een ster. De aandacht voor een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit jaar een duidelijke tendens. Genieten van topgastronomie kan ook relaxed en toegankelijk zijn. Jan Marrees (Weert) is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef Marrees voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.
Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef Derks. Ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef Helleman oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk.

Dat wereldse verhaal is ook de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef  Cooijmans geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin Groos uitschenkt.

Bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom Schoonus en Edwin Kats valt de uitgebreide kaart op.
Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten.

Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef Gast is al even delicieus.

Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef Hermans staat vandaag garant voor een culinaire topervaring. Het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais Tielman. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.

Gwendal Poullennec, internationale directeur van de Michelin Gidsen, verwelkomt de opmars van Nederlandse chefs. “Deze selectie wordt gekenmerkt door de culturele erfenis van Nederland. De Nederlandse culinaire scene ontwikkelde de afgelopen jaren een sterke identiteit, gedragen door jonge chefs die getalenteerd en geëngageerd zijn. Ze behandelen lokale, seizoengebonden producten met creativiteit en respect, een perfecte harmonie tussen traditie en innovatie.”

Deze 2020 editie beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants (die in de gids) aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 17 nieuwkomers. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

De Michelin gids Nederland 2020 is te koop vanaf 16 januari voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 699 adressen, namelijk 120 hotels en 579 restaurants waaronder:

111 sterrenrestaurants

Twee driesterrenrestaurants

17 tweesterrenrestaurants

92 éésterrenrestaurants (waarvan 8 nieuwe)

133 Bib Gourmands (waarvan 17 nieuwe)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: