Michelin geeft acht restaurants hun eerste ster

13 januari 2020 | David Bakker

Michelin maakt met veel genoegen de nieuwe selectie van de Michelin Gids Nederland bekend. De acht restaurants die een ster krijgen, bewijzen nogmaals dat gastronomie en schappelijke prijzen hand in hand kunnen gaan. Opvallend is dat maar liefst drie voormalige Bib Gourmand restaurants worden bekroond met een ster.


Aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie schitteren nog steeds Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Jannis Brevet van Inter Scaldes in Kruiningen. Beide chefs behouden drie sterren dankzij hun uitermate persoonlijke keukens. De fabelachtige ervaring die zij met hun gerechten weten te bieden is uniek. Ze behoren nog steeds tot de top van de mondiale gastronomie. Staphorst staat vandaag eveneens op de culinaire kaart dankzij De Groene Lantaarn. “Ik wil de De Groene Lantaarn graag in the picture zetten want ik ben zeer tevreden dat chef Eggen de lijn doortrekt op zijn nieuwe locatie,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gidsen in de Benelux. “Het is zeker niet vanzelfsprekendom na een verhuizing meteen dergelijke topkwaliteit te kunnen bieden. Deze zeer mooie prestatie bewijst wederom hoe sterk en standvastig de tweesterrenrestaurants in Nederland wel zijn.”

Nederland telt in deze editie acht nieuwe restaurants met een ster. De aandacht voor een ongedwongen sfeer en een goede prijs-kwaliteitverhouding is dit jaar een duidelijke tendens. Genieten van topgastronomie kan ook relaxed en toegankelijk zijn. Jan Marrees (Weert) is een mooi voorbeeld van een chef die zichzelf opnieuw heeft weten uit te vinden. Hij begon met een nieuw, laagdrempeliger concept, maar behield wel oog voor kwaliteit en smaak. Chef Marrees voelt perfect aan wat zijn gasten willen en gaat daar creatief mee om.
Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding is Versaen in Ravenstein eveneens een must-do. Mediterrane en oosterse invloeden geven schwung aan de keuken van chef Derks. Ook Zout & Citroen in Oosterhout valt op door zijn relaxte gastronomie. De creativiteit waarmee chef Helleman oriëntaalse kruiden in zijn gerechten verwerkt, is heerlijk.

Dat wereldse verhaal is ook de sterkte van Eden in Valkenswaard, waar chef  Cooijmans geweldige associaties creëert met de pareltjes die sommelier Robin Groos uitschenkt.

Bij Noble Kitchen (Cromvoirt) van Tom Schoonus en Edwin Kats valt de uitgebreide kaart op.
Gasten hebben er een uitermate aantrekkelijke keuze uit gerechten met een flinke knipoog naar Azië. Alles draait er rond ongedwongen genieten van lekker eten.

Bij Graphite by Peter Gast (Amsterdam) gaat het er wat geheimzinniger en intiemer aan toe, maar de inventiviteit van chef Gast is al even delicieus.

Maastricht verwelkomt twee nieuwe sterrenrestaurants in deze editie 2020. Rantrée heeft op zijn nieuwe locatie in het Dormio Resort duidelijk een stap vooruit gezet. De eigentijdse finesse van chef Hermans staat vandaag garant voor een culinaire topervaring. Het alom gekende Beluga Loves You wordt erkend met een eerste ster onder leiding van Servais Tielman. Hij nam het restaurant vorig jaar over en bewijst zijn talent met ingetogen creativiteit.

Gwendal Poullennec, internationale directeur van de Michelin Gidsen, verwelkomt de opmars van Nederlandse chefs. “Deze selectie wordt gekenmerkt door de culturele erfenis van Nederland. De Nederlandse culinaire scene ontwikkelde de afgelopen jaren een sterke identiteit, gedragen door jonge chefs die getalenteerd en geëngageerd zijn. Ze behandelen lokale, seizoengebonden producten met creativiteit en respect, een perfecte harmonie tussen traditie en innovatie.”

Deze 2020 editie beloont eveneens 133 Bib Gourmand restaurants (die in de gids) aangeduid zijn met het symbool =), waarvan 17 nieuwkomers. Het keuzemenu onder 39 euro, met gerechten waarin seizoengebonden producten de hoofdrol spelen, is de basis waar alle restaurants zich aan houden. De eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

De Michelin gids Nederland 2020 is te koop vanaf 16 januari voor de prijs van € 23,95 in Nederland en België en € 23,27 in Luxemburg. In deze nieuwste editie vindt u 699 adressen, namelijk 120 hotels en 579 restaurants waaronder:

111 sterrenrestaurants

Twee driesterrenrestaurants

17 tweesterrenrestaurants

92 éésterrenrestaurants (waarvan 8 nieuwe)

133 Bib Gourmands (waarvan 17 nieuwe)

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: