MasterChef verdeeld ontvangen op twitter

27 september 2010
MasterChef verdeeld ontvangen op twitter

De eerste aflevering van de Nederlandse versie van het kookprogramma MasterChef is op netwerksite twitter verdeeld ontvangen. De vermeende hardheid van de jury bestaande uit tweesterrenchef Hans van Wolde, culinair criticus Alain Caron en chef-kok Peter Lute ligt hieraan ten grondslag. De première van de Nederlandse versie de talentenjacht voor amateurkoks trok zondagavond 637.000 kijkers naar NET5, zo bleek uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

*Wisselend*
De reacties op twitter over de manier van optreden van de jury zijn wisselend te noemen. Sommigen willen "een standbeeld oprichten" voor Caron, anderen vinden hem een "vervelende Fransoos". De juryleden zeggen in ieder geval onomwonden wat ze van een gerecht vinden. Sterke taal wordt niet gemeden. Van Wolde tegen een kandidaat: "Dit ga ik niet eens proeven. Je kreeft is kut."

*Verkloten*
Journalist en programmamaker Teun van de Keuken (Keuringsdienst van Waarde) zegt op twitter: "Sorry, maar dat Nederlandse Masterchef is ondraaglijk. Waarom verkloten wij Britse formats hier altijd?" en vervolgens "En dan hou ik erover op: waarom moeten wij hier van een mooi programma over eten en liefde voor eten weer afzeik-tv maken?"

*Professioneel oordeel?*
Opmerkelijk was dat jurylid Van Wolde bij een twijfelgeval de kinderen van de kandidaat bij de beoordeling haalde en deze het gerecht van hun vader liet proeven. Dat de kids met hun ogen dicht stonden te proeven en schuchter lieten blijken dat het wel lekker was, was voor Van Wolde genoeg om de deelnemer zijn stem te geven om door te gaan naar de volgende ronde. "Als kinderen zo met hun oogjes dicht staan te smullen...", meende de sterrenchef.

*Niet schrokken*
De mensen achter de culinaire website ZTRDG.nl lieten via twitter tijdens het eerste reclameblok weten: "Hopelijk gaan we na de break zien hoe de deelnemers koken ipv juryleden die schrokken en met volle mond praten #MasterchefNL"

*Volgende keer beter*
De 'afsluiter' van afgelopen zondag belooft wat voor de kijkcijfers voor de komende uitzending en het aantal twitter-berichten. De kijkers zagen als laatste een boze Alain Caron die de juryruimte uit komt benen en tegen de kandidaten die hun opwachting maken briest dat zij wel een heel stuk beter moeten presteren dan de troep die ze van alle vorige kandidaten hebben moeten eten.

*Populair onderwerp*
Op twitter was in aanloop, tijdens en na de eerste aflevering het onderwerp #masterchef een van de vier onderwerpen waarover de meeste tweets zijn binnengekomen.

*Niet gezien*
Het programma is in ieder geval aan Makkie Mulder voorbij gegaan. De hoofdredactrice van restaurantgids Lekker twitterde: "Heerlijk geen #masterchef maar Sense+Sensibility. Die huizen, die jurken, die harkerige mannen."

~Frank Lindner~

Overig nieuws