Marko Karelse stelt twee nieuwe leden voor tijdens Pers en Partnerlunch JRE

Auteur: Redactie
Gastronomie Events 26 mei 2023
Marko Karelse stelt twee nieuwe leden voor tijdens Pers en Partnerlunch JRE V.l.n.r. Marko Karelse, Patty van der Meer en Yornie van Dijk

Op 23 mei was Restaurant Bentinck in Amerongen het culinaire middelpunt ter gelegenheid van de jaarlijkse JRE-Jeunes Restaurateurs ‘Pers- & Partnerlunch’. Tijdens deze middag zijn de nieuwe leden van JRE-Nederland officieel voorgesteld aan haar partners en de pers. Gastheer tijdens deze gastronomische kennismaking was Peter-Paul Swijnenburg van Bentinck in Amerongen. Met een glas Laurent-Perrier ‘La Cuvée Brut’ aangeboden namens Kwast Wijnkopers werden alle gasten een warm welkom geheten.

Na een korte introductie over het reilen en zeilen van JRE in 2023 sprak voorzitter Marko Karelse over de nieuwe partners; Anfors Imperial, Apprendo, Cuimed, HRC-International en IceFactory. De verlengde samenwerkingen met Kwast Wijnkopers, Vinites, Ninaber van Eyben en Doyy Caviar. Speciaal een woord van trots voor de bijzondere vermeldingen van Yornie van Dijk, Basiliek, ‘New Chef on the Block’ van Gault & Millau, de Young Chef Award èn ster van Michelin!

De eigen JRE-Awards 2023 zijn er voor, Chef van het Jaar Jeroen Sportel van Restaurant Vive la Vie in Groningen, Gastvrouw van het Jaar Corine Vink van Amused Food & Wine in Hardenberg en Restaurant van het Jaar  Restaurant SILLYFOX in Veghel van Joppe Sprinkhuizen.

Op internationaal vlak werden de nieuwe samenwerkingen met Swan Hellenic (adventurous cruises) en Hrastnik1860 (Red Dot Award) aangehaald. Voor het komende jaar wordt reikhalzend uitgekeken naar het Internationale Congres in Parijs waar ook het 50-jarig bestaan van de vereniging groots gevierd zal gaan worden. CEO Hans van Manen lichtte de invulling van het loyaliteitsprogramma ‘JRE-Inside+’ toe en Marko Karelse sloot af met het voorstellen van de 2 nieuwe leden. Met Patty van der Meer, Restaurant Bakboord en Yornie van Dijk telt JRE-Nederland nu 38 leden.

Tijdens een bijzondere lunch stelden de nieuwe leden zich niet alleen persoonlijk maar ook culinair voor. Iedere gang werd door een van de Chefs gekookt. Het voorgerecht werd verzorgd door leerlingen van de Culinary Academy uit Sofia, Bulgarije. Vinites, Kwast Wijnkopers en Prisecco Alcoholvrij tekenden voor de wijn- en alcoholvrije combinaties. Het tafelwater van S.Pellegrino & Acqua Panna werd verzorgd door Kepler 15 en de afsluiting was met illy intenso koffie.

JRE-Jamsessies

Het basisidee van de jamsessie is zowel eenvoudig als bijzonder doeltreffend: drie keer per jaar komen een aantal JRE-chefs en sommeliers in een kookstudio bij elkaar, met een 'mystery-basket' gevuld met producten wordt gestart met koken. Dan ontstaat de wisselwerking van vraag, overleg ervaring én verrassing. Er wordt niet alleen over het product gesproken maar ook over combinaties en toepassingsmogelijkheden van het product.

Op een inventieve manier worden 'à la minute' kennis en kunde gecombineerd. Er is op informele wijze direct persoonlijk contact, overleg en debat met de producenten en partners mogelijk. De ervaring leert dat deze informele bijeenkomsten zowel chefs, sommeliers als participanten enorm motiveren. Op een vriendschappelijke en ongedwongen manier is men professioneel actief en ontstaan er leermomenten voor eenieder.

Afgelopen jaar organiseerde JRE-Nederland al een jamsessie op Landgoed Arcadia in samenwerking met Big Green Egg, begin dit jaar werd dit georganiseerd bij Koppert Cress in Monster. Zo blijven de chefs en sommeliers ook geïnspireerd door verschillende partners.

JRE Jongerenweek 2023

In navolging van eerdere edities van de JRE-Jongerenweek, krijgen jongeren tot en met 25 jaar ook dit jaar 25 procent korting op de menuprijs bij alle JRE restaurants in Nederland. JRE vindt het belangrijk dat onze passie bereikbaar is voor de gast van de toekomst daarom genieten jongeren t/m 25 jaar van 11 tot en met 17 juni van deze korting!

Ook dit jaar, om meer kennis te geven aan het evenement, wordt het evenement in samenwerking met illy koffie georganiseerd. Elke gast ontvangt een gratis koffie, een koffiecocktail of een koffie gerecht. Wordt hier een foto van geplaatst op social media met de juiste hashtags en tags, dan is het mogelijk om een illy koffie machine, een JRE giftcard ter waarde van € 225,- of een illy art collection te winnen.

Over JRE-Jeunes Restaurateurs

In 1974 begon JRE als een kleine Franse vereniging onder de naam Jeunes Restaurateurs de France. Door het succesvolle concept en de grote internationale belangstelling vanuit aanvankelijk Duitsland, Italië, België en Zwitserland werd de vereniging in 1993 ‘omgedoopt’ tot Jeunes Restaurateurs d’Europe. Niet veel later volgden Nederland en Spanje. Vandaag zijn JRE-Jeunes Restaurateurs actief in 15 Europese landen met 350 ‘Jeunes Chefs’, tellen we meer dan 180 Michelinsterren en zijn er zelfs ambities om intercontinentaal te gaan. 2014 was een bijzonder jaar, 40 jaar JRE-geschiedenis werd geschreven… In 2016 werden de nieuwe naam ‘JRE-Jeunes Restaurateurs’ en logo gelanceerd met slogan ‘’Never-ending Passion’’. Deze slogan is de basis van het manifest dat wordt geassocieerd met elke Chef, partner en ondersteunende producenten. Komend jaar viert JRE-Jeunes Restaurateurs haar 50 jarig bestaan met als aftrap het Internationaal congres in Parijs, waar 500 JRE Chefs en gasten samen komen.

Foto's: SaskiaBeek.nl

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws