Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

20 september 2018 | Thijs Jacobs

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Buitenplaats Amerongen, Nick Wigchert Restaurant Unique – Gouda, Manouk Wols Restaurant Dell'arte - Cadzand-dorp.

Blackbox

Opdracht was om in ieder geval 'Beignets de cervelle' volgens een recept van 'Escoffier' als voorgerecht te maken. De jonge chefs moesten het doen met wat ze aantroffen de blackbox. Ditmaal was dat bavette, rauw buikspek, weiting en natuurlijk kalfshersenen. Voor het hoofdgerecht en het dessert gold geen opdracht, maar ook hier waren de ingrediënten uit de blackbox leidend. Hierin bevond zich verder nog romanesco, pompoen, verschillende soorten radijs, couscous, witte chocolade en room.

De jury, bestaande uit chefkok Dervilla O'Flynn van Ballymaloe House (Euro-Toques Ierland), Marie Louise Schipper (schrijver), Vincent van der Zalm (sous chef - Parkheuvel), John Spruit (bestuur ETN) en Wayne Kropman (winnaar 2014 + 2017) had er een zware kluif aan en was zeer positief verrast door de kwaliteit en het lef van het deelnemersveld.

Uitdaging

Het voorgerecht was een uitdaging in de traditie van Escoffier. Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden.

Met de hoofdgerechten mochten de deelnemers hun eigen creaties laten zien zonder strenge voorschriften of beperkingen vanuit Escoffier. De gerechten waren duidelijk verschillend, zowel in garnituren als in keuze van vis of vlees. Manouk Wols was hier de sterkste.

In de desserts was het niveau gelijk. De desserts waren allemaal hoog op smaak met een allerlei mooie losse componenten. “De deelnemers hadden hoger kunnen scoren als er meer samenhang was geweest in de verschillende gerechten”, aldus het juryrapport.

Met een gelijke stand in desserts en voorgerechten, werd de winnaar van 2018 bepaald door het hoofdgerecht: Manouk Wols, sous chef bij Dell’arte in Cadzand!

Prijzen

De voorzitter van Euro-Toques Nederland, Ted Janssen, heeft Manouk, na de woorden van jurylid John Spruit, de prijzen uitgereikt, waaronder een week stage bij een Euro-Toques restaurant in Europa, met een zakgeld van €500,00 voor reis- en verblijfskosten, aangeboden door Food Equipment Groep Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: