Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

20 september 2018 | Thijs Jacobs

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Buitenplaats Amerongen, Nick Wigchert Restaurant Unique – Gouda, Manouk Wols Restaurant Dell'arte - Cadzand-dorp.

Blackbox

Opdracht was om in ieder geval 'Beignets de cervelle' volgens een recept van 'Escoffier' als voorgerecht te maken. De jonge chefs moesten het doen met wat ze aantroffen de blackbox. Ditmaal was dat bavette, rauw buikspek, weiting en natuurlijk kalfshersenen. Voor het hoofdgerecht en het dessert gold geen opdracht, maar ook hier waren de ingrediënten uit de blackbox leidend. Hierin bevond zich verder nog romanesco, pompoen, verschillende soorten radijs, couscous, witte chocolade en room.

De jury, bestaande uit chefkok Dervilla O'Flynn van Ballymaloe House (Euro-Toques Ierland), Marie Louise Schipper (schrijver), Vincent van der Zalm (sous chef - Parkheuvel), John Spruit (bestuur ETN) en Wayne Kropman (winnaar 2014 + 2017) had er een zware kluif aan en was zeer positief verrast door de kwaliteit en het lef van het deelnemersveld.

Uitdaging

Het voorgerecht was een uitdaging in de traditie van Escoffier. Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden.

Met de hoofdgerechten mochten de deelnemers hun eigen creaties laten zien zonder strenge voorschriften of beperkingen vanuit Escoffier. De gerechten waren duidelijk verschillend, zowel in garnituren als in keuze van vis of vlees. Manouk Wols was hier de sterkste.

In de desserts was het niveau gelijk. De desserts waren allemaal hoog op smaak met een allerlei mooie losse componenten. “De deelnemers hadden hoger kunnen scoren als er meer samenhang was geweest in de verschillende gerechten”, aldus het juryrapport.

Met een gelijke stand in desserts en voorgerechten, werd de winnaar van 2018 bepaald door het hoofdgerecht: Manouk Wols, sous chef bij Dell’arte in Cadzand!

Prijzen

De voorzitter van Euro-Toques Nederland, Ted Janssen, heeft Manouk, na de woorden van jurylid John Spruit, de prijzen uitgereikt, waaronder een week stage bij een Euro-Toques restaurant in Europa, met een zakgeld van €500,00 voor reis- en verblijfskosten, aangeboden door Food Equipment Groep Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Inauguratie Gastrobar 6 in Den Bosch

De legendarische Brabantse gastvrijheid spatte eraf bij de inauguratie van Gastrobar 6 in Den Bosch op 10 oktober. Beide eigenaren met een serieuze gastronomische curriculum, Freek Broeders en Geert Toebast haalden alles uit de kast om het de vele genodigden naar de zin te maken. Ted Janssen, voo...

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: