Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

20 september 2018 | Thijs Jacobs

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Buitenplaats Amerongen, Nick Wigchert Restaurant Unique – Gouda, Manouk Wols Restaurant Dell'arte - Cadzand-dorp.

Blackbox

Opdracht was om in ieder geval 'Beignets de cervelle' volgens een recept van 'Escoffier' als voorgerecht te maken. De jonge chefs moesten het doen met wat ze aantroffen de blackbox. Ditmaal was dat bavette, rauw buikspek, weiting en natuurlijk kalfshersenen. Voor het hoofdgerecht en het dessert gold geen opdracht, maar ook hier waren de ingrediënten uit de blackbox leidend. Hierin bevond zich verder nog romanesco, pompoen, verschillende soorten radijs, couscous, witte chocolade en room.

De jury, bestaande uit chefkok Dervilla O'Flynn van Ballymaloe House (Euro-Toques Ierland), Marie Louise Schipper (schrijver), Vincent van der Zalm (sous chef - Parkheuvel), John Spruit (bestuur ETN) en Wayne Kropman (winnaar 2014 + 2017) had er een zware kluif aan en was zeer positief verrast door de kwaliteit en het lef van het deelnemersveld.

Uitdaging

Het voorgerecht was een uitdaging in de traditie van Escoffier. Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden.

Met de hoofdgerechten mochten de deelnemers hun eigen creaties laten zien zonder strenge voorschriften of beperkingen vanuit Escoffier. De gerechten waren duidelijk verschillend, zowel in garnituren als in keuze van vis of vlees. Manouk Wols was hier de sterkste.

In de desserts was het niveau gelijk. De desserts waren allemaal hoog op smaak met een allerlei mooie losse componenten. “De deelnemers hadden hoger kunnen scoren als er meer samenhang was geweest in de verschillende gerechten”, aldus het juryrapport.

Met een gelijke stand in desserts en voorgerechten, werd de winnaar van 2018 bepaald door het hoofdgerecht: Manouk Wols, sous chef bij Dell’arte in Cadzand!

Prijzen

De voorzitter van Euro-Toques Nederland, Ted Janssen, heeft Manouk, na de woorden van jurylid John Spruit, de prijzen uitgereikt, waaronder een week stage bij een Euro-Toques restaurant in Europa, met een zakgeld van €500,00 voor reis- en verblijfskosten, aangeboden door Food Equipment Groep Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

81 winnende bieren na zesde Dutch Beer Challenge

Op woensdag 11 maart 2020 vond in Rotterdam de zesde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ plaats. 91 Nederlandse brouwerijen hebben gezamenlijk 400 bieren ingestuurd om deel te nemen aan deze Nederlandse bierwedstrijd. Vanwege de corona-crisis vond de prijsuitreiking dit jaar plaats via ...

Coronacrisis
30ml Nachtegaalstraat speelt in op het Paasfeest thuis

Op 1e en 2e Paasdag bezorgt 30ml Nachtegaalstraat een rijkelijk gevulde ontbijtbox bomvol verse producten aan huis. In een tijd waarin iedereen het Paasfeest ‘gedwongen’ thuis viert en het bezoeken van de supermarkt een uitdaging is, is dit de oplossing voor een luxe Paasontbijt zonder z...

KHN Coronacrisis
KHN: reparatie NOW en demping Wab-effecten dringend noodzakelijk

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat de NOW-regeling op belangrijke onderdelen tekortschiet. Afgelopen maandag opende het UVW het NOW-loket. Door de afbakening van het omzetverlies en de fixatie van de vergoeding loonsom sv op uitsluitend januari 2020, worden schrijnende effecten zichtb...

Coronacrisis
Fernando Jonker, Dagboek in crisistijd: Hoofd omhoog

We zijn twee weken verder. Twee weken geleden begonnen we met het voorbereiden van afhaalmaaltijden. Op mijn telefoon verschijnt een bericht van de moeder van mijn kinderen. ‘Hoop dat het met je gaat’… Het grijpt mij aan en door mijn hoofd flits alles door mij heen. Tja.. Hoe g...

Help de Horeca: eerste miljoen is binnen

Sinds de start van Help de Horeca twee weken geleden zijn inmiddels ruim 20.000 waardebonnen ter waarde van maar liefst 1 miljoen euro aangeschaft door horecaliefhebbers in heel Nederland. Met dit bijzondere initiatief ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland samen met horecapartners de Nederlandse ...

Columns Coronacrisis
Column Sico de Moel: Contact

Het klinkt misschien stom, maar ik had het echt even gemist: het contact met mijn gasten. Het deed me dan ook goed om een aantal vaste gasten weer even te kunnen zien. Vorige week zijn we begonnen met menu's voor thuis. We bezorgen in heel A...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: