Manouk Wols (Restaurant Dell’arte) wint Young Chef Award 2018

20 september 2018 | Thijs Jacobs

Vijf zelfstandig werkende koks tot 25 jaar streden woensdag op Gastvrij Rotterdam om de Euro-Toques Young Chef Award 2018. De deelnemers waren: Jeremy Arrascaeta Restaurant Bougainville - Amsterdam, Xander Kleintjes Restaurant 't Vaantje – Reeuwijk, Joomay Steffens Restaurant Bentinck - Buitenplaats Amerongen, Nick Wigchert Restaurant Unique – Gouda, Manouk Wols Restaurant Dell'arte - Cadzand-dorp.

Blackbox

Opdracht was om in ieder geval 'Beignets de cervelle' volgens een recept van 'Escoffier' als voorgerecht te maken. De jonge chefs moesten het doen met wat ze aantroffen de blackbox. Ditmaal was dat bavette, rauw buikspek, weiting en natuurlijk kalfshersenen. Voor het hoofdgerecht en het dessert gold geen opdracht, maar ook hier waren de ingrediënten uit de blackbox leidend. Hierin bevond zich verder nog romanesco, pompoen, verschillende soorten radijs, couscous, witte chocolade en room.

De jury, bestaande uit chefkok Dervilla O'Flynn van Ballymaloe House (Euro-Toques Ierland), Marie Louise Schipper (schrijver), Vincent van der Zalm (sous chef - Parkheuvel), John Spruit (bestuur ETN) en Wayne Kropman (winnaar 2014 + 2017) had er een zware kluif aan en was zeer positief verrast door de kwaliteit en het lef van het deelnemersveld.

Uitdaging

Het voorgerecht was een uitdaging in de traditie van Escoffier. Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden.

Met de hoofdgerechten mochten de deelnemers hun eigen creaties laten zien zonder strenge voorschriften of beperkingen vanuit Escoffier. De gerechten waren duidelijk verschillend, zowel in garnituren als in keuze van vis of vlees. Manouk Wols was hier de sterkste.

In de desserts was het niveau gelijk. De desserts waren allemaal hoog op smaak met een allerlei mooie losse componenten. “De deelnemers hadden hoger kunnen scoren als er meer samenhang was geweest in de verschillende gerechten”, aldus het juryrapport.

Met een gelijke stand in desserts en voorgerechten, werd de winnaar van 2018 bepaald door het hoofdgerecht: Manouk Wols, sous chef bij Dell’arte in Cadzand!

Prijzen

De voorzitter van Euro-Toques Nederland, Ted Janssen, heeft Manouk, na de woorden van jurylid John Spruit, de prijzen uitgereikt, waaronder een week stage bij een Euro-Toques restaurant in Europa, met een zakgeld van €500,00 voor reis- en verblijfskosten, aangeboden door Food Equipment Groep Nederland.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Bekendste muziekrestaurant ontvangt topartiesten

Sinds 1995 staat Pasta e Basta over de hele wereld bekend om het bijzondere concept met zingende bediening en de Italiaanse keuken. In iedere internationale reisgids over Amsterdam staat het restaurant vermeld. Dit oudste en bekendste muziekrestaurant van Nederland viert dit jaar haar 25-jarig besta...

KHN Coronacrisis
KHN wil de Nederlandse Staat dagvaarden vanwege coronaregelgeving

KHN wil dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen door te voeren voor de Nederlandse horeca, zo lezen we op de website van de werkgeversorganisatie. In het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafe...

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: