Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant

23 november 2010 |
Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant<

Restaurant De Librije te Zwolle is door Wakker Dier uitgeroepen tot het vegetariërvriendelijkste sterrenrestaurant van Nederland. De jury koos unaniem voor De Librije. Op de tweede plaats eindigde Au coin des bons enfants in Maastricht. Op de derde plaats: Schathoes Verhildersum in Leens.

Vega-keuken mooiste keuken
Chef-kok Jonnie Boer van De Librije publiceerde eerder een vegetarisch kookboek en is blij met de titel: “Ik heb het koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken.”

Reactie op Rode Gids
Op de dag dat de nieuwe Michelingids uitkomt, wilde Wakker Dier weten in welk sterrenrestaurant je het beste terecht kunt voor een vegetarisch diner. De prijs is een reactie op de Michelinsterren, die geen rekening houden met duurzaamheid. Wakker Dier hoopt met deze verkiezing Michelin wakker te schudden: “Zo’n toonaangevende club als Michelin kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Het wordt tijd dat ook Michelin gaat letten op duurzaamheid, zoals een goed vegetarisch aanbod bij de restaurants.”

Jury
De jury van Wakker Dier bestond uit TROS-presentatrice en schrijfster van vegetarische kookboeken Antoinette Hertsenberg; schrijver, presentator en sexy vegetariër 2009 Leon Verdonschot; en Volkskrantredacteur en vegetarisch kok bij de Volkskeuken Pay-Uun Hiu.

Welkom
De jury roemde ook de nummer twee, Au coin des bons enfants, om haar originele gerechten, zoals de gebakken grapefruit en de gecaramelliseerde witlof met aardappelsaus en truffel. Bij Schathoes Verhildersum sprak de prettige, landelijke sfeer de juryleden erg aan. “En de vloeibare salade smaakt net zo fantastisch als haar naam klinkt!” aldus Leon Verdonschot. Bij alledrie de restaurants voelde de jury zich als vegetariër zeer welkom. Pay-Uun Hiu: “Voor deze koks lijkt het geen enkel probleem of je vegetarisch wilt eten, of vlees en vis. Er wordt met grote zorg en op sterrenniveau vegetarisch gekookt.”

Inventarisatie
Voor de verkiezing inventariseerde Wakker Dier de menukaarten van alle sterrenrestaurants in Nederland en selecteerde de restaurants die een uitgebreid vegetarisch menu op hun website presenteerden. Op basis van de menu’s koos de jury vervolgens drie restaurants uit en bezocht deze.

Geen vlees
Vegetarische gerechten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Steeds meer mensen eten een of meerdere dagen per week vegetarisch. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: