Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant

23 november 2010 |
Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant<

Restaurant De Librije te Zwolle is door Wakker Dier uitgeroepen tot het vegetariërvriendelijkste sterrenrestaurant van Nederland. De jury koos unaniem voor De Librije. Op de tweede plaats eindigde Au coin des bons enfants in Maastricht. Op de derde plaats: Schathoes Verhildersum in Leens.

Vega-keuken mooiste keuken
Chef-kok Jonnie Boer van De Librije publiceerde eerder een vegetarisch kookboek en is blij met de titel: “Ik heb het koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken.”

Reactie op Rode Gids
Op de dag dat de nieuwe Michelingids uitkomt, wilde Wakker Dier weten in welk sterrenrestaurant je het beste terecht kunt voor een vegetarisch diner. De prijs is een reactie op de Michelinsterren, die geen rekening houden met duurzaamheid. Wakker Dier hoopt met deze verkiezing Michelin wakker te schudden: “Zo’n toonaangevende club als Michelin kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Het wordt tijd dat ook Michelin gaat letten op duurzaamheid, zoals een goed vegetarisch aanbod bij de restaurants.”

Jury
De jury van Wakker Dier bestond uit TROS-presentatrice en schrijfster van vegetarische kookboeken Antoinette Hertsenberg; schrijver, presentator en sexy vegetariër 2009 Leon Verdonschot; en Volkskrantredacteur en vegetarisch kok bij de Volkskeuken Pay-Uun Hiu.

Welkom
De jury roemde ook de nummer twee, Au coin des bons enfants, om haar originele gerechten, zoals de gebakken grapefruit en de gecaramelliseerde witlof met aardappelsaus en truffel. Bij Schathoes Verhildersum sprak de prettige, landelijke sfeer de juryleden erg aan. “En de vloeibare salade smaakt net zo fantastisch als haar naam klinkt!” aldus Leon Verdonschot. Bij alledrie de restaurants voelde de jury zich als vegetariër zeer welkom. Pay-Uun Hiu: “Voor deze koks lijkt het geen enkel probleem of je vegetarisch wilt eten, of vlees en vis. Er wordt met grote zorg en op sterrenniveau vegetarisch gekookt.”

Inventarisatie
Voor de verkiezing inventariseerde Wakker Dier de menukaarten van alle sterrenrestaurants in Nederland en selecteerde de restaurants die een uitgebreid vegetarisch menu op hun website presenteerden. Op basis van de menu’s koos de jury vervolgens drie restaurants uit en bezocht deze.

Geen vlees
Vegetarische gerechten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Steeds meer mensen eten een of meerdere dagen per week vegetarisch. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: