Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant

23 november 2010 |
Librije meest vega-vriendelijke toprestaurant<

Restaurant De Librije te Zwolle is door Wakker Dier uitgeroepen tot het vegetariërvriendelijkste sterrenrestaurant van Nederland. De jury koos unaniem voor De Librije. Op de tweede plaats eindigde Au coin des bons enfants in Maastricht. Op de derde plaats: Schathoes Verhildersum in Leens.

Vega-keuken mooiste keuken
Chef-kok Jonnie Boer van De Librije publiceerde eerder een vegetarisch kookboek en is blij met de titel: “Ik heb het koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken.”

Reactie op Rode Gids
Op de dag dat de nieuwe Michelingids uitkomt, wilde Wakker Dier weten in welk sterrenrestaurant je het beste terecht kunt voor een vegetarisch diner. De prijs is een reactie op de Michelinsterren, die geen rekening houden met duurzaamheid. Wakker Dier hoopt met deze verkiezing Michelin wakker te schudden: “Zo’n toonaangevende club als Michelin kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Het wordt tijd dat ook Michelin gaat letten op duurzaamheid, zoals een goed vegetarisch aanbod bij de restaurants.”

Jury
De jury van Wakker Dier bestond uit TROS-presentatrice en schrijfster van vegetarische kookboeken Antoinette Hertsenberg; schrijver, presentator en sexy vegetariër 2009 Leon Verdonschot; en Volkskrantredacteur en vegetarisch kok bij de Volkskeuken Pay-Uun Hiu.

Welkom
De jury roemde ook de nummer twee, Au coin des bons enfants, om haar originele gerechten, zoals de gebakken grapefruit en de gecaramelliseerde witlof met aardappelsaus en truffel. Bij Schathoes Verhildersum sprak de prettige, landelijke sfeer de juryleden erg aan. “En de vloeibare salade smaakt net zo fantastisch als haar naam klinkt!” aldus Leon Verdonschot. Bij alledrie de restaurants voelde de jury zich als vegetariër zeer welkom. Pay-Uun Hiu: “Voor deze koks lijkt het geen enkel probleem of je vegetarisch wilt eten, of vlees en vis. Er wordt met grote zorg en op sterrenniveau vegetarisch gekookt.”

Inventarisatie
Voor de verkiezing inventariseerde Wakker Dier de menukaarten van alle sterrenrestaurants in Nederland en selecteerde de restaurants die een uitgebreid vegetarisch menu op hun website presenteerden. Op basis van de menu’s koos de jury vervolgens drie restaurants uit en bezocht deze.

Geen vlees
Vegetarische gerechten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Steeds meer mensen eten een of meerdere dagen per week vegetarisch. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: