Lekker top-500: Gastronomische top-vijf van Jonnie Boer tot Syrco Bakker

Auteur: Redactie
Food Gastronomie 29 november 2021
Lekker top-500: Gastronomische top-vijf van Jonnie Boer tot Syrco Bakker

Jonnie Boer is terug op de eerste plaats van de Lekker Top-100. De Zwolse topchef, die al ruim dertig jaar scoort met zijn restaurant De Librije, versloeg zijn collega’s met kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’.

Op de tweede plaats landde een innoverende snelle stijger: Jan Sobecki van restaurant Tribeca in het Brabantse Heeze, gevolgd door die andere superkok, Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen. Drie van de vijf boegbeelden uit ‘de provincie’ aan de absolute top van de Nederlandse gastronomie.

Lekker500 heeft na de coronacrisis de draad weer opgepakt en stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse landschap van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 goede tot zeer goede adressen op, waaronder 32 nieuwelingen.

Hans van Wolde

Eén daarvan is restaurant Brut 172 van chef-kok Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok: een spectaculaire sprong vanuit het niets naar de vierde plaats van de Top-10. Ook betrekkelijk nieuw in die lijst zijn het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l'Europe (op 7), en chef-kok Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam (op 10).

Dat betekent stapjes terug voor Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen (naar 6) en (door een aanstaande ingrijpende verbouwing) Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu (naar 9). Naast kleine stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).

Euforie

Lekker constateert een opmerkelijke na-corona-euforie in het Nederlandse culinaire veld, hoewel dat inmiddels, door nieuwe maatregelen, weer getemperd wordt. De gasten hadden duidelijk iets in te halen en stonden in de rij voor eten ‘buiten de deur’. Hoe dat zich verder ontwikkelt, hangt af van het verloop van de pandemie en de overheidsmaatregelen. De restaurants-zelf stapten en masse af van à la carte ten gunste van (veelal ‘verplichte’) menu’s en ze verhoogden de prijzen, soms tot onaanvaardbare hoogte. Het wachten is, volgens Lekker-hoofdredacteur Annelies Pijper, op een voor iedereen acceptabele stabilisatie.

Lekker500

Lekker500 Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt 1x per jaar.

Overig nieuws