Kok kiest het ruime sop

21 juli 2014
Kok kiest het ruime sop

Eigenaar en kok Piedro Milan van het Italiaanse specialiteitenrestaurant perBacco in Heerenveen gaat eind juli een week mee met de Urker visserkotter UK95 van Jan de Boer. Milan
wil het vissersleven ervaren en gaat bovendien voor de achtkoppige bemanning koken op volle zee.

*Graag geziene gasten*
Het idee ontstond in het restaurant, waar de Urker visser Jan de Boer en zijn zoon Jeroen graag geziene gasten zijn. ''Je raakt aan de praat over het vissersvak. Ik gaf aan dat ik best wel mee zou willen. Zelf ben ik een enorme visliefhebber en kook er regelmatig mee'', aldus Piedro Milan. Jan de Boer was meteen enthousiast en nodigde de kok uit Heerenveen uit op zijn kotter 'Aart Maaskant'.

*Richting Engeland*
De UK 95 zet op de Noordzee koers richting Engeland. De kotter haalt gemiddeld veertig ton aan schol, rog, tong, tongschaar, kabeljauw en krab uit de zee. ''Ik ben erg nieuwsgierig naar wat ze allemaal vangen. De bedoeling is dat ik aan boord zoveel mogelijk ga koken. Ik neem mijn eigen kookspullen mee en schotel de bemanning gevarieerde maaltijden voor.''

*Onstuimig*
Milan neemt Wiebe Oosterhof uit Heerenveen mee als sous-chef. Oosterhof mocht al eerder een weekje mee 'als verkenning' en kwam vol verhalen weer terug. ''Een geweldige ervaring. Je draait gewoon volop mee en dat is hard werken. Het binnenhalen van de vis, schoonmaken, noem maar op, de schipper verwacht van ons dat we ons steentje bijdragen'', aldus Oosterhof. Piedro Milan knikt instemmend. ''Maar de keuken is mijn domein. Het wordt culinair vissen, ik hoop echter niet dat het te onstuimig is op de Noordzee.''

Milan en Oosterhof gaan zondag 27 juli 's avonds bij IJmuiden van wal en keren vrijdag 1 augustus weer terug in de haven. ''Met een ervaring rijker'', verwacht de Italiaanse kok uit Heerenveen.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws