KHN: Tweede Kamer wil meer steun voor horeca

8 mei 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij dat de Tweede Kamer de noodzaak inziet van een aanvullend steunpakket voor de horeca. Gisteren vond er een speciaal coronadebat plaats in de Tweede Kamer, waarbij Kamerleden aandacht hebben gevraagd voor het feit dat het huidige steunpakket onvoldoende is voor de horecabranche.

De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed. KHN ziet de aangenomen moties als een steun in de rug voor alle lobby inspanningen, die recht doet aan de nood bij horecaondernemers.

Tweede steunpakket: onderzoek naar vergoeding vaste lasten

Naast het feit dat KHN pleit voor de reparatie van het huidige steunpakket, voert KHN ook al weken een actieve lobby bij zowel het kabinet als de Tweede Kamer voor een aanvullend steunpakket. Voorafgaand aan dit debat sprak KHN met diverse partijen over het door KHN opgestelde noodzakelijke noodplan voor de horeca. Het huidige steunpakket is namelijk onvoldoende en dekt niet alle kosten die voor veel horecaondernemers gewoon doorlopen. De drie kernpunten uit het bij het kabinet ingediende KHN-noodplan zijn: reparatie NOW-regeling met terugwerkende kracht én vanaf 1 juni opgevolgd door een vervolg-WW voor medewerkers, gemakkelijkere kredietverstrekking door MKB-noodfonds en ingrijpen op doorlopende huurkosten door huurkorting of huurcompensatie. Veel onderwerpen uit dit voorstel kwamen tijdens het debat aan de orde.

Er werd een motie van VVD en D66 aangenomen, waarin het kabinet wordt opgeroepen om medio mei duidelijkheid te bieden op een aanvulling op het lopende steunpakket en daar specifiek het probleem van de doorlopende vaste lasten in mee te nemen. Ook de ChristenUnie en het CDA dienden een motie in over het steunpakket welke werd aangenomen door de Tweede Kamer. In deze motie roepen zij de Regering op om te onderzoeken of én op welke wijze doorlopende vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld door een vervanging of aanpassing van de TOGS-regeling of de NOW-regeling. Tijdens het debat gaf minister-president Rutte aan dat het kabinet verder in gesprek gaat met KHN om de mogelijkheden te bespreken.

Eerste stap in goede richting, nu doorpakken

KHN is blij dat meerdere partijen de lobbyinzet van KHN ondersteunen, wat zich heeft doorvertaald in deze twee moties. KHN dringt er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan dat er snel actie wordt ondernomen, zodat er ook snel concrete en goede oplossingen worden gevonden voor horecaondernemers. KHN gaat ervan uit dat het kabinet voortvarend aan de slag zal gaan met het uitvoeren van de moties en denkt graag mee om tot effectieve en werkbare oplossingen voor de horeca te komen.

Heropening

Tijdens het coronadebat zijn er ook verschillende vragen gesteld rondom de heropening van de horeca per 1 juni. VVD en CDA vragen het kabinet om de horeca voor het Pinksterweekend al open te laten gaan, in plaats van op 2e Pinksterdag. Dit zou voor een betere spreiding van gasten moeten zorgen en daardoor veiliger moeten zijn dan wanneer de horeca open mag op 1 juni. Het kabinet handhaaft voor de horeca vooralsnog de datum van 1 juni. Maar Rutte benoemde expliciet dat het gesprek tussen KHN en minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer “misschien wel moest worden voortgezet” om te kijken wat mogelijk en wenselijk is om te grote drukte te vermijden. Ook stelde Rutte dat gemeenten veel kunnen doen om de horeca tegemoet te komen, bijvoorbeeld door extra ruimte voor terrassen beschikbaar te stellen, wat ook meer spreiding geeft.

KHN gaat ook de komende periode actief het gesprek aan op landelijk, regionaal en lokaal niveau over de verschillende mogelijkheden om zo snel mogelijk weer volledig en veilig open te kunnen gaan en de horeca letterlijk en figuurlijk meer ruimte te kunnen bieden. We gaan ervan uit dat we er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat horecaondernemers gecompenseerd worden op een manier die recht doet aan het ondernemerschap en de branche waarin wij werken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: