KHN stuurt brandbrief naar staatssecretaris VWS over verbod rookruimten in de horeca

15 februari 2018 | David Bakker

 

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag van 13 februari jl. betekent kort gezegd dat, op basis van een WHO-verdrag, rookruimten in horeca-inrichtingen niet langer zijn toegestaan. Dat zorgt voor grote onrust bij veel horecaondernemers, want de uitspraak heeft grote impact op de gastvrijheid en het ondernemerschap van veel cafés en discotheken. KHN heeft daarom direct een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten. We roepen de staatssecretaris met klem op om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad om de uitspraak van het Hof te laten vernietigen.

 

KHN heeft twijfels bij de juridische juistheid van de uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Onder andere omdat de rechtbank Den Haag in eerste instantie tot een volledig andere uitspraak kwam. De rechtbank heeft de vordering van Clean Air Nederland in 2016 juist afgewezen, omdat volgens de rechtbank het WHO-verdrag niet rechtstreeks geldt voor burgers in Nederland.

Schadeclaims

Vanaf juli 2008 geldt een rookverbod in de Nederlandse horeca, met uitzondering van rookruimten. Daar mogen mensen roken. Veel horecaondernemers hebben daarom voor tienduizenden euro’s geïnvesteerd in rookruimten. Er vanuit gaande dat zij konden vertrouwen op betrouwbare en bestendige wetgeving van de overheid. Deze investeringen zijn - als de uitspraak van het Hof klopt - niet alleen per direct waardeloos, maar daarnaast gaat dit cafés en discotheken (rokende) gasten en dus omzet kosten. Over compensatie is door het gerechtshof niets gezegd, maar veel leden vragen daar natuurlijk wel om. We verwachten dan ook dat er veel schadeclaims tegen de Staat zullen worden ingediend als de uitspraak van het Hof overeind blijft.

Rokers letterlijk op straat

In Nederland zijn tabaksproducten nog steeds legaal en mogen mensen roken. Het uitgangspunt is dat er niet gerookt wordt in openbare gebouwen en in voor publiek toegankelijke ruimten. Maar wij vinden het ook logisch dat horecaondernemers hun rokende gasten kunnen faciliteren in een aparte rookruimte. Wij willen namelijk dat iederéén welkom is in de Nederlandse horeca. Dus ook mensen die roken; toch zo’n 25% van de Nederlandse mensen van 18 jaar en ouder. Als rookruimten worden verboden, dan betekent dat niet alleen dat deze groep mensen letterlijk op straat staat om te roken, het zal bovendien mogelijk tot overlast in de openbare ruimte zorgen.

Geen verbod in kantoren en openbare gebouwen?

De uitspraak van het Hof heeft tot gevolg dat rookruimten in horeca-inrichtingen niet zijn toegestaan, maar laat rookruimten in kantoren en andere openbare gebouwen buiten schot. De uitspraak van het Hof, nog los van de vraag of die juridisch juist is, leidt dus tot rechtsongelijkheid.

Juridische toets hard nodig

Kortom: de belangen die op het spel staan, zijn groot. Het gaat ons niet alleen om enorme economische belangen van een grote groep horecaondernemers, maar ook om het feit dat wij gastvrij willen kunnen zijn voor mensen die roken. Daarom hebben wij een brandbrief naar de staatssecretaris van VWS gestuurd. Wat ons betreft moet de uitspraak van het gerechtshof worden getoetst door de Hoge Raad.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: