KHN wil kansen pakken in gelijk speelveld

9 januari 2017 | Jorien Slager

Volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaat het goed met de horeca: het aantal horecavestigingen is gestegen naar 40.250, waar werkgelegenheid wordt geboden voor 387.000 banen. Door een groei in volume groeide ook de omzet tot 18,2 miljard euro. Ondanks de groei geeft KHN een belangrijk signaal aan de overheid: ondersteun de horeca door een gelijk speelveld te bewaken. Met duidelijke wet- en regelgeving én goede handhaving ook bij nieuwe aanbieders.

Omzet 2017onder druk

Het aantal horecavestigingen is snel gegroeid. Dit betekent dat de omzet per bedrijf onder druk staat. Ook nieuwe mengvormen (retail & horeca dempen de omzetgroei in 2017. Hier komt bij dat een groot deel van de horecaomzet wordt afgesnoept door bemiddelende websites als booking.com en iens.nl die met hun dominante marktpositie onevenredig hoge percentages rekenen. KHN vindt dat de Autoriteit Consument en Markt dit moet onderzoeken en zonodig ingrijpen, ter bescherming van de consument.

Registratieplicht Airbnb

KHN is voorstander van gezonde concurrentie waarbij gelijke regels moeten gelden voor alle horeca-aanbod zoals dus ook paracommerciële instellingen (zoals sportverenigingen en cultuurhuizen) en aanbod dat wordt ontsloten via platforms als Airbnb. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Ik vind het onbegrijpelijk dat de overheden in de omringende landen (vaak strenge) regels hebben gesteld voor Airbnb terwijl de Nederlandse overheid dat niet nodig lijkt te vinden Met als gevolg wildgroei, overlast en enorme veiligheidsrisico’s voor consumenten. Wat ons betreft moet er minimaal een registratieplicht komen van iedere gast die verblijft in een Airbnb. Elke aanbieder moet zich houden aan dezelfde wet- en regelgeving.”

Arbeidsmarkt: Wet werk en zekerheid werkt niet

Er is een forse groei van werkgelegenheid in de horecabranche. Het aantal horecabanen is sinds 2009 met 19% gestegen tot 380.000 in 2016. Willemsen: “De uitdaging zit in de nieuwe regels van de  Wet werk en zekerheid; deze zijn te beperkend voor de horecaondernemers. Het aantal contracten bepaalde tijd in een reeks was in 2009 nog 6 in 5 jaren, in 2017 is dat lager: 3 in 2 jaren. In de praktijk is het voor ondernemers te risicovol om medewerkers in vaste dienst te nemen. Ontslag is moeilijk door strikte regels met eenzijdige bewijslast voor de werkgever. Dat geldt ook voor regels en verplichtingen bij ziekte. Wordt een medewerker ziek dan moet je minimaal twee jaar het loon doorbetalen, iets wat voor een kleine ondernemer het einde van   bedrijf kan betekenen. Gevolg is dat het aantal vaste banen in de horeca  afneemt ten gunste van flexbanen. Wat dat betreft is de wet Werk en Zekerheid ook in de horeca contraproductief, zowel voor medewerkers als ondernemers.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Awards
Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020

Ferry van Daal maakt de Lekkerste Maaltijdsalade van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Beef & Tabouleh' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Ferry werkt bij Eurest Catering uit Amsterdam. De voorzitter van de proefjury, Michael Simon, prees het winnende gerecht met name...

Awards Fastservice
Fresh2Go Sushi voor vijfde keer uitgeroepen tot beste bezorgrestaurant

Tijdens de zesde editie van de Thuisbezorgd.nl Awards is Fresh2Go Sushi opnieuw uitgeroepen tot het beste restaurant uit meer dan 8.000 restaurants in heel Nederland. Thuisbezorgd.nl heeft ook de winnaars per stad en per categorie bekendgemaakt en zet hiermee de beste presterende restaurants in elke...

Achtergronden Vega
10x vegan innovatie op Horecava 2020

Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers. In deze blog zet ProVeg Nederland 10 van de meest vernieuwende ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: