Kalkoenstuntende IKEA zet kwaad bloed

22 december 2011 |
Kalkoenstuntende  IKEA zet kwaad bloed

De Belgische horecabonden Horeca Vlaanderen en Horeca Wallonië willen samen met de Boerenbond naar de rechter stappen om meubelketen IKEA aan te klagen wegens oneerlijke concurrentie. De bonden zijn niet te spreken over de stuntacties die
de meubelgigant organiseert in diens restaurants. De organisaties zijn boos over het feit dat het Zweedse bedrijf ook weer tijdens de Kerstdagen klanten naar de winkel zou lokken met bodemprijzen in de restaurants.

Gerechtje met kalkoen voor weinig
Op de website van IKEA in België is te lezen dat men van 23 tot en met 30 december in de restaurants een kalkoenlapje met roomsaus en friet te krijgen is voor 3,95 euro.

Niet 'spelen' met je eten
Bij Horeca Vlaanderen is men van mening dat de Zweedse keten met dergelijke acties doet aan oneerlijke concurrentie en voedsel banaliseert. Afgelopen jaar stuntte IKEA met goedkope biefstuk en friet voor 2,50 euro, in de zomer stond er een barbecueschotel voor 3,95 euro op het menu en waren er mosselen met friet 5 euro.

Met verlies verkopen?
Horeca Vlaanderen heeft er geen probleem mee dat IKEA een restaurant uitbaat. Men kan alleen niet tolereren dat voeding wordt gebruikt als marketinginstrument. Het eten wordt volgens een zegsvrouw van Horeca Vlaanderen verkocht met verlies, wat bij wet verboden is en voor oneerlijke concurrentie zorgt.

Niet te vergelijken
Door gerechten voor zo weinig geld te verkopen wordt een verkeerde prijsperceptie bij de klant gecreëerd. Die zou kunnen denken dat het voor een restaurant economisch haalbaar is om mosselen met friet voor vijf euro te verkopen. De meubelgigant rekent volgens de horeca-organisatie niet alle kosten door en kan op deze wijze de gerechten aan dumpprijzen op de markt brengen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: